058-2963300
SC Cambuur neemt zwaarbevochten punt mee uit de Galgenwaard

SC Cambuur neemt zwaarbevochten punt mee uit de Galgenwaard

13 augustus 2022, 22:29

Na de tamelijk onverwachte en frustrerende thuisnederlaag tegen promovendus Excelsior was het voor SC Cambuur zaak om deze misstap in het nieuwe Eredivisiejaar zo snel mogelijk recht te zetten. Dat moest dan gebeuren tegen een volledig gerenoveerde FC Utrecht, want in de Domstad ging zowel de technische staf als de spelersselectie flink op de schop. Zo kwam er met Henk Fraser een nieuwe hoofdtrainer die zelfs het aanstaande WK in Qatar ervoor liet schieten en zorgde technisch directeur Jordy Zuidam met een compleet elftal aan nieuwe spelers eveneens voor een gedaantewisseling binnen de lijnen. Grootste aanwinst is zondermeer goaltjesdief Bas Dost die in het tenue van zijn nieuwe werkgever afgelopen zaterdag bij RKC met twee treffers gelijk zijn visitekaartje afgaf. Maar ook naast deze sluwe vos beschikken de Utrechtenaren dit seizoen weer over een elftal dat aan haar stand verplicht is om mee te strijden om een Europees ticket. Zoals bekend is de doelstelling aan het Cambuurplein een hele andere, namelijk wegblijven uit de gevarenzone. In zijn traditionele vooruitblik op het komende duel zei onze oefenmeester Henk de Jong daar nog het volgende over: “Rechtstreekse handhaving is het enige wat telt dit seizoen en natuurlijk kan en moet ons spel nog stukken beter. Wat dat aan betreft hebben we tegen FC Utrecht een mooie kans om ons te laten zien en voor een resultaat te gaan. Een prachtige tegenstander in een prachtige ambiance. Laat maar komen, ik heb er in ieder geval veel zin in!” En om handhaving te helpen bewerkstelligen keerde eerder deze week Sai van Wermeskerken terug op het oude nest. De rechtsback zat vanavond wel al bij de selectie, maar maakte geen deel uit van het basiselftal. Dat gold in vergelijking met vorige week ook voor Mitchel Paulissen en Floris Smand, Remco Balk en Léon Bergsma waren hun vervangers. Nieuwkomer Bergsma nam de plek links centraal in de verdediging in en voorin startte Milan Smit op links en FC Utrecht huurling Balk op rechts. Bij de thuisploeg verving Mark van de Maarel de eerder deze week geblesseerd geraakte Mike van der Hoorn. Na de valse start in de openingswedstrijd revancheerden de manschappen van Henk de Jong zich vanavond uitstekend, want de Leeuwarders hielden FC Utrecht op een knap gelijkspel. Zowel voor als na rust werd er niet gescoord, waardoor het eerste punt in het nieuwe voetbaljaar voor SC Cambuur kon worden bijgeschreven. Een zwaarbevochten punt dat misschien wel als een overwinning aanvoelde.

De Utrechtse volksclub kwam in eigen stadion furieus uit de startblokken, maar João Virgínia zorgde voor prima reddingen op inzetten van Hidde ter Avest en Bas Dost. Even later dook Daishawn Redan tot tweemaal toe op voor onze Portugese sluitpost en opnieuw zorgde João Virgínia met uitstekende reflexen ervoor dat een doelpunt voor de thuisploeg uitbleef. Cambuur had in de beginfase alle moeite om de Utrechtse aanvalsdrang in de kiem te smoren en kwam zelf sporadisch toe aan voetballen. Na de drinkpauze leek het tij iets te keren en op slag voor rust kregen de Leeuwarders uit een uitval via Remco Balk een fraaie mogelijkheid om de score te openen. De huurling van FC Utrecht was echter te onzorgvuldig in de afwerking, waardoor de eerst helft doelpuntloos eindigde.

Na de onderbreking bleef aan Utrechtse zijde Taylor Booth achter in de kleedkamer. De Amerikaanse middenvelder ontsnapte vlak voor rust aan zijn tweede gele kaart. Ook Modibo Sagnan werd door Henk Fraser gewisseld. Ruben Kluivert en Can Bozdogan waren de vervangers. SC Cambuur begon ongewijzigd aan de tweede helft. Al vlak na de rust had Jamie Jacobs na prima voorbereidend werk van Roberts Uldrikis de 0-1 op zijn schoen, maar de Griek Vasilis Barkas zorgde met een katachtige reactie dat de brilstand op het scorebord bleef staan. De tweede helft was een stuk levendiger dan het eerste bedrijf. Omdat Henk Fraser zijn eerste wedstrijd voor eigen publiek uiteraard winnend wilde afsluiten werden ook Tasos Douvikas en Moussa Sylla gedurende de tweede helft ingebracht. Beide teams namen geen genoegen met het gelijkspel. Vlak voor het eindsignaal sloeg alsnog de vlam in de pan toen Luuk Brouwers een strafschop claimde. Gelukkig voor alle Cambuur supporters werd deze niet gehonoreerd, waardoor de wedstrijd eindigde zoals deze begonnen was.

Over een week wacht alweer het volgende duel buitenhuis. Dan wacht de verre busrit naar het Fortuna Sittard van Sjors Ultee. In Zuid-Limburg lijken dit seizoen de bomen tot in de hemel te groeien, want Fortuna Sittard verraste vriend en vijand met de komst van Burak Yilmaz. Maar ook naast deze Turkse vedette beschikken de groen-gelen over een meer dan aansprekende spelersgroep. Het zal dan ook geen eenvoudige opgave worden om met een driepunter huiswaarts te keren. Maar vanavond hebben de mannen van Henk de Jong laten zien dat ze geenzins onder hoeven te doen voor de Fortunezen.

Opstelling FC Utrecht: Vasilis Barkas, Hidde ter Avest (70. Moussa Sylla), Mark van der Maarel, Nick Viergever, Modibo Sagnan (46. Ruben Kluivert), Djevencio van der Kust; Taylor Booth (46. Can Bozdogan), Luuk Brouwers, Othmane Boussaid (75. Albert Lottin); Daishawn Redan (64. Tasos Douvikas), Bas Dost

Opstelling SC Cambuur: João Virgínia, Alex Bangura, Marco Tol, Léon Bergsma, Doke Schmidt, Robin Maulun, Mees Hoedemakers, Jamie Jacobs (77. Mitchel Paulissen), Milan Smit (61. David Sambissa), Roberts Uldrikis (84. Tom Boere), Remco Balk (77. Michael Breij)

Scheidsrechter: Erwin Blank

Gele kaarten: Taylor Booth, Luuk Brouwers, Mark van der Maarel (FC Utrecht) en Roberts Uldrikis (SC Cambuur)

Scoreverloop: –

Aantal toeschouwers: 21.019

Foto: www.dijksmedia.nl