058-2963300
SC Cambuur niet opgewassen tegen de landskampioen

SC Cambuur niet opgewassen tegen de landskampioen

5 februari 2023, 15:08

Waar voor SC Cambuur geldt dat het in een moeilijke fase zit valt hetzelfde te zeggen voor de club die vanmiddag te gast was aan het Cambuurplein: AFC Ajax. De landskampioen ontsloeg onlangs hoofdtrainer Alfred Schreuder en vindt zichzelf momenteel terug op een ietwat teleurstellende vierde stek, met een marge van vijf op koploper Feyenoord. Kansloos was SC Cambuur dan op voorhand op papier dan ook zeker niet, helaas was dat op het veld wel het geval. Door twee doelpunten voor rust en drie na de thee werd het uiteindelijk 0-5 voor de Amsterdammers.

Met John Heitinga als hoofdtrainer op de bank en oude bekende Dwight Lodeweges als assistent naast hem bij Ajax waren de verhoudingen al snel duidelijk: de bezoekers waren telkens net iets beter, sterker en sneller. Dat is ook bepaald niet gek als je de begrotingen naast elkaar zet (een kleine 10 miljoen tegenover 160 miljoen euro). Toch zal Ultee graag iets meer gewonnen duels en wellicht overtredingen hebben gezien om het randje maar op te zoeken tegen een ploeg met een surplus aan kwaliteit.

Bij SC Cambuur zagen we overigens voor het eerst aanwinst Navarone Foor aan de aftrap verschijnen. De afgelopen week aangetrokken middenvelder annex buitenspeler mocht het proberen vanaf de linkerkant en alhoewel het tegenover deze weerstand niet meeviel, liet hij bij vlagen iets van zijn klasse zien in de passing vooruit.

Dat was echter niet genoeg om Ajax echt pijn te doen en met een balbezit percentage van boven de tachtig was het duidelijk wie vandaag de overhand zou hebben. Das was ook deels het strijdplan van SC Cambuur, dat het met vijf verdedigers klein wilde maken en dan in de omschakeling Ajax pijn probeerde te doen. Dan moet je echter wel de duels winnen en dat lukte niet of nauwelijks. Ajax kon combineren door de as en dan kunnen kansen (en doelpunten) haast niet uitblijven.

Zo geschiedde helaas ook en het was Tadic die na iets meer dan een kwartier voor de openingstreffer tekende. Ajax mocht iets te gemakkelijk voetballen rond de zestien en daarna was het 1-op-1 met Ruiter een koud kunstje voor de aanvoerder van de bezoekers.

De openingstreffer leverde geen ander spelbeeld op en de druk op de Leeuwarder defensie bleef onverminderd hoog. Toch lukte SC Cambuur een tijd om geen noemenswaardige kansen tegen de krijgen en even kwam er iets van geloof in het Cambuur Stadion. Dat werd echter in de 36e minuut de kop ingedrukt toen Kudus met een weergaloze actie op de zijlijn passeerde en de bal op het hoofd van Berghuis afleverde. Die kon dit cadeau alleen maar uitpakken en daarmee voor de 0-2 tekenen.

Nog steeds geen man overboord, want de trouwe supporter weet dat dit vorig seizoen ook het geval was en toen wist SC Cambuur zich terug te knokken in de wedstrijd tot 2-2. Dat leek vlak voor rust ook mogelijk toen Silvester van der Water de uitgelezen mogelijkheid kreeg om de aansluitingstreffer te maken. Na gerommel in de Ajax-defensie en goed doorgaan van diezelfde Van der Water mocht hij alleen op Rulli af en die wist hij weliswaar te passeren, maar zijn schot ging ook over het doel. Geen 1-2 dus en de bezoekers uit Amsterdam op rozen.

Zonder gele kaarten, misschien wel tekenend voor SC Cambuur in de eerste helft, begon SC Cambuur met Paulissen voor Smand en dus een iets ander systeem. Dat resulteerde in een goede fase van de Leeuwarders, waarbij er vooral iets meer druk stond op de achterhoede van Ajax. Dat duurde tot de 64e minuut toen alle hoop definitief de grond in werd geslagen. Na een splijtende combinatie met Tadic kon Berghuis aanleggen op de rand van de zestien en die liet Robbin Ruiter kansloos met een lage schuiver in de hoek.

Wedstrijd gespeeld en de schade beperken was het devies voor de geel-blauwen. Dat lukte maar tot op zekere hoogte want invaller Brian Brobbey liet nog twee keer toe van zich horen. Eerst schoot hij de bal uit een afgeslagen corner hoog tegen de touwen en in extremis stuurde Berghuis hem de diepte in, waarna de spits de bal langs de keeper wist te rommelen. Het zat er vanmiddag simpelweg niet in voor SC Cambuur, de bezoekers waren een paar maatjes te groot.

Volgende week zaterdag mag SC Cambuur op zoek naar eerherstel in De Goffert. Dan is vanaf 18.45 uur N.E.C. de tegenstander.

Opstelling SC Cambuur: Ruiter; Van Wermeskerken, Smand (46’ Paulissen), Tol, Bergsma, Bangura; Hoedemakers (58’ Balk), Van Kaam; Breij (74’ Mahi), Van der Water (58’ Johnsen) en Foor (79’ Pichel)

Opstelling Ajax:
Rulli; Rensch (85’ Regeer), Álvarez, Timber, Wijndal (73’ Hato); Berghuis, Taylor (86’ Fitz-Jim), Klaassen (86’ Conceicao); Kudus, Tadic (73’ Brobbey) en Bergwijn

Scheidsrechter: Martin van den Kerkhof
VAR: Edwin van de Graaf

Aanwezige supporters: 10.000 (uitverkocht)

Scoreverloop:
16’ 0-1, Tadic
36’ 0-2, Berghuis
64’ 0-3 Berghuis
79’ 0-4, Brobbey
90+3’ 0-5, Brobbey

Gele kaarten:
Breij, Balk en Bangura (SC Cambuur) en Wijndal (Ajax)

Foto: www.dijksmedia.nl