058-2963300
SC Cambuur niet opgewassen tegen verrassing van de Eredivisie

SC Cambuur niet opgewassen tegen verrassing van de Eredivisie

21 januari 2023, 23:07

Nog zonder aanwinst Mimoun Mahi (hij sluit vanaf maandag aan bij de groepstrainingen), maar met de van ziekte teruggekeerde Silvester van der Water trad SC Cambuur vanavond in een opnieuw stijf uitverkocht Cambuur Stadion aan tegen de verrassing van dit Eredivisieseizoen: Sparta Rotterdam. De Kasteelheren staan op een zeer verdienstelijke zesde plek op de ranglijst en zijn daarmee ‘best of the rest’, zoals de Engelsen daar een treffende uitdrukking voor hebben.

Voorafgaand aan de wedstrijd was er eerst nog het fraaie afscheid van een speler die je inmiddels een echte Cambuur-jongen mag noemen: Issa Kallon. In vijf seizoenen voor SC Cambuur kwam hij tot liefst 156 optredens (26 doelpunten en 40 assists) en werd hij twee keer kampioen van de Keuken Kampioen Divisie. Kallon zelf had vanaf de middenstip nog mooie woorden over voor de club (“Cambuur zit voor altijd in mijn hart”) en sloot af met een vurige wens: “Ik hoop dat jullie in de Eredivisie blijven.”

Om dat te bereiken zijn punten en dus overwinningen nodig en die missie slaagde vanavond helaas wederom niet. Dat lag niet aan een slap of weifelend begin, integendeel zelfs, maar wel aan de klasse van Sparta en het fortuin dat SC Cambuur maar niet lijkt gegeven.

Tot de openingstreffer van Sparta deed SC Cambuur namelijk precies wat het moest doen in deze situatie: vechten, strijden en het stadion erachter krijgen. Die boodschap hadden de spelers begrepen, alleen haperde de machine bij het laatste stukje van deze puzzel; tot grote kansen komen en die dan ook afmaken. Meer dan eens werd er namelijk goed onder de druk van Sparta uit gevoetbald, maar dan ontbrak aan het uitspelen van de (overtal)situatie.

Zoals misschien wel typerend voor dit seizoen was het aan de andere wel direct raak bij de eerste mogelijkheid van de bezoekers. Of mogelijkheid, het was eerder een zondagsschot van Lauritsen van zo’n twintig meter, maar de bal vloog hard en zuiver de kruising in en zo was de achterstand al vroeg een feit.

Nog geen tien minuten later werd het zelfs nog erger toen Virginia de bal niet goed wegwerkte en de bal in de voeten schoot bij een Spartaan. In de diepte werd vervolgens Saito gevonden en die kon makkelijk binnenschieten: 0-2.

Het was niet dat SC Cambuur het daarna niet probeerde, het had ook in fases veelvuldig de bal, maar de volwassenheid en degelijkheid van Sparta zorgt er al het hele seizoen voor dat er weinig kansen tegen -laat staan tegentreffers- te noteren zijn voor de ploeg van Maurice Steijn. Toch kreeg SC Cambuur nog een dot van een kans en die kwam op naam van Daniël van Kaam. De middenvelder mocht van dichtbij vrij inkoppen, maar zijn inzet scoorde zowel qua kracht als precisie een onvoldoende.

Ultee bracht met invallers Paulissen en Uldrikis nieuwe energie en wapens in de jacht op de aansluitingstreffer, maar dat plan werd al na iets meer dan vijf minuten in de tweede helft in de kiem gesmoord. Hoedemakers probeerde Mijnans af te stoppen en deed volgens scheidsrechter Kamphuis onreglementair. Dat viel overigens over te twisten, want het contact was heel licht, maar de bal ging desalniettemin op de stip. Dat cadeautje werd uitgepakt door Van Crooij en zo was het al in de 51e minuut 0-3.

Aanvallende wissels ten spijt kon ’t Woanskip ook op deze koude zaterdagavond niet worden gedraaid en daarmee werd het opnieuw een frustrerende avond aan het Cambuurplein. Een lichtpuntje was misschien nog het debuut van Onder 21-speler Vincent Pichel, die een kwartier voor tijd Silvester van der Water mocht aflossen. Hij zal de enige in het geel-blauwe tenue zijn die deze avond nog lang zal heugen.

Er wacht SC Cambuur opnieuw een drukke week, want in de laatste volle week van januari staan er twee afspraken in de agenda. Eerst is donderdagavond FC Groningen de tegenstander en laat op de middag is zondag Fortuna Sittard te gast aan het Cambuurplein.

Opstelling SC Cambuur: Virgínia, Schmidt (58’ Van Wermeskerken), Smand, Bergsma, Bangura (C), Hoedemakers (75’ Smit), Van Kaam, Jacobs (46’ Paulissen); Van der Water, (75’ Pichel) Boere (46’ Uldrikis) en Breij

Opstelling Sparta Rotterdam: Olij; Sambo, Vriends, Auassar, Mica Pinto; Kitolano, Verschueren, Mijnans (81’ Namli); Vito van Crooij (88’ Eerdhuijzen), Lauritsen (88’ Melkersen) en Saito (60’ Van Mullem)

Scheidsrechter: Jochem Kamphuis

Scoreverloop:
9’ 0-1, Lauritsen
18’ 0-2, Saito
51’ 0-3, Van Crooij (penalty)

Gele kaarten:
Schmidt

Foto: www.dijksmedia.nl