058-2963300
SC Cambuur nipt onderuit bij terugkeer van Henk de Jong

SC Cambuur nipt onderuit bij terugkeer van Henk de Jong

15 oktober 2023, 19:38

Alsof ie nooit was weggeweest. Zo stond Henk de Jong vanmiddag weer als vanouds langs de zijlijn als hoofdtrainer van SC Cambuur. De oorzaak was natuurlijk minder leuk, “maar we zullen door moeten”, zo sprak diezelfde De Jong geheel terecht na het op non-actief stellen van zijn collega Ultee. Dat dit met vallen en opstaan zal gaan werd vanmiddag maar eens duidelijk in het thuisduel tegen NAC Breda, want de geel-blauwen moesten na een matige eerste en een hele behoorlijke tweede helft een 2-3 nederlaag slikken.

SC Cambuur moest het vanmiddag in een opnieuw uitverkocht stadion (wat een weelde!) stellen zonder de drie internationals van respectievelijk Letland, Jong Oranje en Guinee en dus kon de technische staf geen beroep doen op Uldrikis, De Jong en Sylla. De basisopstelling-puzzel werd zelfs nog ingewikkelder door het ontbreken van de geblesseerde Jeremy van Mullem en Milan Smit en zo mocht Milan de Koe zijn basisdebuut maken en stond Youns El Hilali vanaf de aftrap in de spits.

Dat laatste had natuurlijk alles te maken met het ontbreken van Milan Smit, die op de voorlaatste training geblesseerd moest afhaken. Hij was natuurlijk wel aanwezig om zijn team aan te moedigen en ontving voorafgaand aan de wedstrijd ook nog eens het Bronzen Schild als topscorer van de 1e periode in de Keuken Kampioen Divisie. Een puike prestatie.

Over de sfeer had niemand iets te klagen bij het begin van de wedstrijd en net als de supporters leken de spelers er ook zin in te hebben. SC Cambuur zette, zoals we dat kennen van De Jong, hoog druk en probeerde zelf van achteruit geduldig op te bouwen. Dat deed het met wisselend succes, waarbij Van der Water al heel vroeg in de wedstrijd een goede kans voor zichzelf creëerde met een prachtige aanname op een dieptepass van Breij.

Zijn inzet vanaf de rechterkant werd echter gemakkelijk gekeerd door doelman Troost en de kansen in de fase daarna waren bijzonder schaars te noemen. Dat kwam niet in de laatste door het enigszins behoudende 5-3-2 systeem dat de bezoekers onder leiding van de nieuwe trainer Jean-Paul van Gastel hanteerden. Ze maakten het veld klein en loerden vooral op balverlies van de in het geel gestoken Cambuur-spelers. Ter illustratie: over de gehele wedstrijd had de thuisploeg liefst 67 % van het balbezit.

Die formule bleek in de eerste helft echter wel zeer succesvol, al mag SC Cambuur zich dat ook zelf aanrekenen. Het was namelijk onnodig balverlies van aanvoerder Van Kaam wat de inleiding zou zijn van de openingstreffer. De counter van de bezoekers uit Breda kwam terecht bij linksback Wernersson en oude bekende Tom Boere kreeg na zijn pass wel heel veel tijd in de zestien en kon haast niet missen van dichtbij: 0-1.

Bij de 0-2 was het kopiëren-plakken en bracht SCC zichzelf opnieuw in de problemen. Een matige keuze en dito uitvoering in de opbouw van Smand bracht Kemper in kansrijke positie en helaas was die op schot vandaag. Een fraai schot in de kruising liet Van Osch kansloos en maakte dat stadionspeaker Rein de Vries opnieuw met tegenzin aan het werk moest.

Het zou zelfs nog erger worden voor rust en de 0-3 kwam, zoals vaker dit seizoen, uit een hoekschop. Bergsma ging onder de bal door en verdediger Jan van den Bergh had de hoek voor het uitkiezen. Hij koos voor de linker en dat bleek een goede keuze, want de verdediger kopte onberispelijk raak.

Met een driedubbele wissel greep De Jong hard in tijdens de theepauze en mochten Marco Tol, Wiebe Kooistra en debutant Marcel Schaapman proberen het duel om te draaien. Dat lukte wonderwel en met een brok enthousiasme en opportunisme bleek NAC plotseling ook behoorlijk kwetsbaar.

Het was na ruim tien minuten in de tweede helft Michael Breij die de hoop terugbracht aan het Cambuurplein. De aanvallende middenvelder besloot het maar eens te proberen van zo’n twintig meter en met een even hard als bekeken schot in de linkerhoek verschalkte hij doelman Troost.

Dat kunstje zou hij twintig minuten later herhalen toen de bal zomaar voor zijn voeten kwam in de zestien en met een volley in de lange hoek stond het zomaar opeens 2-3 en stond het Cambuur Stadion mogelijk nog meer dan daarvoor in vuur en vlam.

Een slotoffensief zou volgen, waarbij De Jong met Veldman en de boomlange en eveneens debuterende Anyasi nog maar eens aanvallend wisselde. Lange bal na lange bal werd ingebracht in de hoop dat hij eens goed zou vallen, maar de geluksgoden stonden vanavond niet aan geel-blauwe zijde.

Met wat hoekschoppen en pogingen van afstand probeerden de mannen van het Cambuurplein het nog wel, maar gescoord zou er niet meer worden. Zo werd duidelijk dat ook Henk de Jong niet kan toveren, maar geeft de tweede helft wel genoeg aanleiding om met enig positivisme vooruit te kijken.

Volgende week vrijdag staat de verste uitwedstrijd van de competitie op het programma voor SC Cambuur. Liefst 332 kilometer moeten er dan worden afgelegd voor de uitwedstrijd bij en tegen MVV Maastricht.

Opstelling SC Cambuur: Van Osch; Caschili, Bergsma (82’ Anyasi), Smand (46’ Tol), Poll (82’ Veldman); De Koe (46’ Schaapman), Van Kaam (C), Breij; Van der Water, El Hilali (46’ Kooistra) en Balk

Opstelling NAC Breda: Troost; Koscelnik, Besselink, Van den Bergh, Kemper, Wernersson (67’ Lucassen); Agougil (80’ Staring), Leemans (C), Janosek; Boer (80’ Omgba) en Haugen (67’ Kuijpers)

Scheidsrechter: Bas Nijhuis

Aanwezige supporters: 10.000

Scoreverloop:
29’ 0-1, Boere
37’ 0-2, Kemper
45+2 0-3, Van den Bergh
57’ 1-3, Breij
79’ 2-3, Breij

Gele kaarten: Schaapman (SC Cambuur), Boere, Van den Bergh en Omgba (NAC Breda)

Wedstrijdsponsor: LEVO
Balsponsor: Mazda Van den Akker
Aanvoerdersbandsponsor: Manage Middelsee

Foto: www.dijksmedia.nl