058-2963300
SC Cambuur officieel gedegradeerd

SC Cambuur officieel gedegradeerd

1 mei 2016, 16:50

De Nederlandse taal is door de jaren heen verrijkt met veel uitspraken, quotes en oneliners van supporters, spelers, maar vooral trainers uit de voetbalwereld. Zo sprak trainer Henk ten Cate in een ver verleden eens dat ‘…we pas opgeven als we uit de laatste wedstrijd 4 punten moeten halen’. Met dit motto in het achterhoofd stond SC Cambuur vandaag in het Philipsstadion aan de aftrap in de wedstrijd tegen PSV. Een wedstrijd die voor de Leeuwarders in het teken stond van de spreekwoordelijke laatste strohalm. Immers alleen winst op de regerend landskampioen zou betekenen dat Cambuur nog een kans had om het degradatiespook buiten de deur te houden. Op voorhand een lastige opgave. Sterker nog, niet de vraag of Cambuur zou verliezen was de afgelopen week in Nederland onderwerp van gesprek, maar met hoeveel doelpunten verschil vormde onderwerp van discussie. PSV is immers nog volop in de race met Ajax voor de titel en deze zal mogelijk op basis van doelsaldo worden beslist. Ondanks de theoretische kans op lijfsbehoud bleek PSV vanmiddag veel te sterk. De Eindhovenaren wonnen na een 3-2 ruststand het duel uiteindelijk met 6-2.

Cambuur begon aan de ogenschijnlijk schier onmogelijke opgave met een weer fitte Kevin van Veen in de spitspositie. Hij moest overigens na ruim een half uur het veld weer met een blessure verlaten. Xander Houtkoop verving Jergé Hoefdraad, terwijl Calvin Mac-Intosch de plek innam van de eveneens in de wedstrijd tegen Willem II geblesseerd geraakte Martijn van der Laan. Zoals verwacht gingen de Eindhovenaren van quitte af aan vol op de aanval, kregen legio kansen en met soms meer geluk dan wijsheid hielden de Leeuwarders in de aanvangsfase hun doel schoon. Na een kwartier was het echter toch raak, de van Chelsea gehuurde Marco van Ginkel kon vrij eenvoudig de 1-0 binnentikken. Calvin Mac-Intosch maakte even later echter alweer de gelijkmaker door een schot van Xander Houtkoop van richting te veranderen. Na bijna een half uur spelen was clubtopscoorder Luuk de Jong voor de thuisploeg trefzeker. Uit een ingooi van Jetro Willems hielp hij de thuisploeg weer aan de leiding. Vlak voor rust leek Gastón Pereiro voor een 3-1 ruststand te zorgen, maar Jack Byrne schoot vlak voor het rustsignaal de bal schitterend achter een verbouwereerde Jeroen Zoet, waardoor de Leeuwarders nog hoop mochten houden op een resultaat.

Na de thee kwamen twee ongewijzigde teams het veld op. Goed ingrijpen van Leonard Nienhuis voorkwam dat Luuk de Jong al snel de 4-2 mocht binnenschieten. PSV kreeg daarna nog een aantal uitgelezen kansen om de voorsprong verder uit te breiden, maar de scherpte ontbrak om de kansen ook daadwerkelijk om te zetten in doelpunten. Aan de andere kant bood dit Cambuur de kans om te counteren. Een fout van Marvin Peersman leidde echter de 4-2 van Adam Maher in. De thuisploeg ging hierna op zoek naar een monsterscore en een vrije trap van Jetro Willems zorgde zelfs voor de 5-2. In de laatste fase van de wedstrijd was het alle hens aan dek voor Cambuur, zeker toen Leonard Nienhuis geblesseerd raakte aan zijn schouder. Omdat Cambuur al drie keer had gewisseld, moest hij noodgedwongen de wedstrijd voort zetten. Waarschijnlijk door de tussenstand in de Amsterdam Arena bleef een gevreesde eindspurt van PSV uit, waardoor het duel door een vrije trap van Marco van Ginkel uiteindelijk een eindstand van 6-2 kende.

En zo valt na 3 jaar eredivisie het doek voor Cambuur en daalt het af naar de Jupiler League. Er resteert nog één competitiewedstrijd thuis tegen Excelsior uit Rotterdam. Voor de Leeuwarders een wedstrijd om des keizers baard, maar voor de Kralingers staat het ontlopen van de play-offs nog op het spel. Aan het elftal van Marcel Keizer de taak om haar sportieve plicht te vervullen en het hondstrouwe eigen publiek een passend slot van het seizoen voor te schotelen.

Opstelling PSV: Jeroen Zoet, Jetro Willems, Jeffrey Bruma, Héctor Moreno, Santiago Arias, Andrés Guardado, Adam Maher (68. Maxime Lestienne), Marco van Ginkel, Gastón Pereiro (76. Jürgen Locadia), Luciano Narsingh (82. Florian Jozefzoon), Luuk de Jong, Jürgen Locadia

Opstelling SC Cambuur: Leonard Nienhuis, Marvin Peersman, Darryl Lachman, Calvin Mac-Intosch, Vytautas Andriuškevičius, Jamiro Monteiro, Erik Bakker, Jack Byrne (72. Tom Hiariej), Martijn Barto, Kevin van Veen (34. Sander van de Streek), Xander Houtkoop (67. Sjoerd Overgoor)

Scheidsrechter: Björn Kuipers

Gele kaarten: Calvin Mac-Intosch, Jack Byrne, Vytautas Andriuškevičius, Jamiro Monteiro, Darryl Lachman (SC Cambuur), Héctor Moreno, Santiago Arias (PSV)

Aantal toeschouwers: 34.000

Fotografie: www.dijksfotografie.com