058-2963300
SC Cambuur ondanks droomstart onderuit in Derby

SC Cambuur ondanks droomstart onderuit in Derby

19 februari 2023, 15:17

Derby. Burenruzie. Hoogmis. Wedstrijd van het jaar. Welke benaming je de ontmoeting tussen SC Cambuur en sc Heerenveen ook wilt meegeven, de editie in Leeuwarden staat altijd garant voor spektakel en een unieke sfeer. Vandaag op deze zondag 19 februari was dat niet anders en voor wie nog niet doorhad hoe speciaal deze wedstrijd dan echt is dan maakten de supporters dat vooraf en tijdens de wedstrijd wel duidelijk. Met een versterkte geluidsinstallatie vanaf een hoogwerker voor Noord zorgden de DJ’s voor een heerlijke sfeer en toen ‘B’ Ogbeche nog te horen was door de speakers was iedereen er helemaal klaar voor. De opkomst met veel vuurwerk en een prachtig doek op Noord met daarop de tekst ‘Welkom in de Hel van Leeuwarden’ was indrukwekkend.

Voor de bezoekers uit Heerenveen werd meteen duidelijk wat daarmee werd bedoeld, want al in de 1e minuut klonk ’t Woanskip in het Cambuur Stadion. Het was Michael Breij die ietwat opportunistisch de bal maar eens de zestien inslingerde en dat was precies waar Björn Johnsen op rekende. De spits zette zijn voet tegen de bal en met een fantastische volley bracht hij de supporters in extase.

Een ongekende start voor SC Cambuur en vijf minuten later had het zelfs nog mooier kunnen, en misschien wel moeten, worden. Het was opnieuw Breij die goed combineerde door de as met Johnsen en die bood hem een geweldige kans zo rond de elfmeter op een verdubbeling van de score. Hij kwam echter niet goed uit met zijn passen en met een rolletje ging de bal naast. Zonde, want het zou uiteindelijk één van de grootste kansen blijken in een wedstrijd met weinig mogelijkheden.

Eenmaal uitgeraasd kwam sc Heerenveen beter in de wedstrijd en ging het naarstig op zoek naar de gelijkmaker. Dat leverde eigenlijk niet of nauwelijks grote kansen op, totdat in de 22e minuut de bal zeer ongelukkig via het been van Doke Schmidt (na doorkoppen van Smand) voor de voeten van Osame Sahraoui belandde. Die aarzelde geen moment en schoot hard binnen. Ruiter kansloos, stand weer gelijk.

Het doelpunt veranderde niets wezenlijk aan het spelbeeld en het was vooral de ploeg van Kees van Wonderen met het meeste balbezit. Dat leverde wel wat gevaar op, maar het was niet zo dat Ruiter op wankelen stond. Vlak voor rust leefde SC Cambuur weer wat op en kreeg het met Navarone Foor twee keer kans op meer. Eerst kwam hij tien centimeter te kort om binnen te koppen en even later werd zijn schot vanaf de rand van de zestien gekraakt.

Zonder wijzigingen kende SC Cambuur na de theepauze opnieuw een goede start, of beter gezegd een goede fase en was het met Johnsen en wat corners zeker niet ongevaarlijk. Daarna werd Heerenveen weer iets beter en opnieuw met enig fortuin zou het ook opnieuw weten te scoren. Op de achterlijn kreeg Sahraoui nog de kans om de bal terug in het spel te brengen en na een scrimmage werkte Ruiter de bal tegen het net en probeerde Van Ewijk het met een omhaal. Die werd eerst nog van de lijn gehaald, maar daarna was het Nunnely die gemakkelijk binnen kon tikken. Later zou overigens blijken dat dit inzet van Van Ewijk al over de lijn was en hij het doelpunt achter zijn naam zou krijgen.

Ultee wisselde daarop al vrij snel aanvallend en bracht Van der Water, Maulun en Uldrikis voor een ultiem slotoffensief. De laatste twee heren zouden de grootste kansen krijgen op de gelijkmaker, maar helaas slaagden zowel de middenvelder als de spits niet in die opzet. Na een goede aanval werd de bal niet goed weggewerkt door de defensie van Heerenveen en kon Maulun aanleggen vanaf de rand van de zestien. Hij passeerde de doelman en verdediger weliswaar keurig, maar inzet ging ook net naast de goal van Mous.

De kans van Roberts Uldrikis was zo mogelijk nog groter in minuut 83. Na een voorzet op maat van Silvester van der Water kon de Letse spits helemaal vrij inkoppen op zo’n vijf meter van het doel, maar zijn inzet was krachteloos en kwam zo in de handen van Mous. In de verhitte slotfase, waarin er ook nog wat opstootjes waren op het veld, kreeg ook Van der Water nog een goede kopkans, maar ook zijn poging was een prooi voor de doelman van de tegenpartij.

Zo eindigt De Derby tussen SC Cambuur en sc Heerenveen vandaag in 1-2 en is het uithuilen en de wonden likken. Volgende week zaterdag (20.00 uur) staat de eerstvolgende afspraak in de agenda, dan is het AZ tegen SC Cambuur.

Opstelling SC Cambuur: Ruiter; Schmidt, Bergsma (75’ Uldrikis), Smand, Bangura (C); Paulissen (75’ Van der Water), Hoedemakers (62’ Mahi), Van Kaam; Breij, Johnsen en Foor (75’ Maulun)

Opstelling sc Heerenveen: Mous; Van Ewijk, Bruma, Bochniewicz (C), Köhlert; Haye, Al Hajj (67’ Timossi), Olsson; Sahraoui (79’ Colassin), Van Hooijdonk (79’ Karlsbakk) en Nunnely (67’ Van Amersfoort)

Scheidsrechter: Danny Makkelie
VAR: Jeroen Manschot

Aanwezige supporters: 10.000 (uitverkocht)

Scorerverloop:
1’ 1-0, Johnsen
22’ 1-1, Sahraoui
65’ 1-2, Van Ewijk

Gele kaarten: Paulissen, Van der Water en Mahi (SC Cambuur)

Foto: www.dijksmedia.nl