058-2963300

SC Cambuur onderuit in De Derby

1 november 2015, 16:44

Zowel SC Cambuur als SC Heerenveen maken tot op heden een tamelijk moeizaam sportief seizoen door en beide ploegen bivakkeren daarom in de onderste regionen van de Eredivisie. Naast de sportieve perikelen zorgen de bestuurlijke wanorde en onrust bij de Feansters ervoor dat al wekenlang iedereen over elkaar heen buitelt. Ook in de media. Hierbij vergeleken is het -de sportieve resultaten ten spijt- in Leeuwarden al tijden een oase van rust. Maar in De Derby tellen dit soort sentimenten niet en worden de bestuurlijke en sportieve ontwikkelingen voor even naar de achtergrond verwezen. Dit is een wedstrijd op zich wordt dan door de kenners vaak gebezigd. Dan telt niet de stand op de ranglijst, maar draait het bovenal om de trots en eer van de club en haar supporters. Geen beter en mooier bewijs hiervan vormde gisteren weer de gigantische opkomst bij de laatste training van Cambuur. ’We spelen niet voor onszelf, maar voor de supporters’ liet Henk de Jong vooraf dan ook blijken. Wat een enorm spektakelstuk had moeten worden, eindigde voor Cambuur in een uitermate teleurstellende middag. De aartsvijand was in alle opzichten de bovenliggende partijen en won in De Derby verdiend met 2-0.

Als een snelkookpan vol met spanningen en emoties begonnen beide rivalen stipt om half 3 aan dit immer beladen duel. Grote vraag vooraf was of Bartholomew Ogbeche bij de Leeuwarders aan de aftrap stond? Dit was helaas niet het geval, hij ondervond nog teveel last van zijn knie. Sander van de Streek was zijn verrassende vervanger. Aan de andere kant had interim trainer Foppe de Haan geen konijn uit de hoed getoverd. Alleen spits Mitchel Te Vrede verving de andere, geschorste spits Henk Veerman. En Lucas Bijker speelde in de plaats van Simon Thern. Evenals vorig jaar kwam de thuisploeg ook dit jaar weer vroeg op voorsprong. In de vierde minuut schoot Wessel Dammers ongelukkig de 1-0 binnen. Cambuur oogde kwetsbaar in de beginfase, was zoekende en mocht niet mopperen dat SC Heerenveen de voorsprong niet verder uitbreidde. Juist op het moment dat er wat meer lijn in het spel van Cambuur leek te komen, kwam SC Heerenveen toch op 2-0. Mitchell Te Vrede mocht na een foutieve ingreep van Djavan Anderson vanaf 11 meter aanleggen en verschalkte Leonard Nienhuis: 2-0. Een op dat moment terechte en verdiende tussenstand, want Cambuur maakte te veel onnodige fouten en mocht op geen enkele wijze aanspraak maken op meer. Het was dan ook niet verwonderlijk dat voor rust Martijn Barto al in het veld kwam. Dit had overigens geen gevolgen voor de stand, want beide rivalen gingen met 2-0 de rust in.

Na rust veranderde er weinig aan het spelbeeld. De thuisploeg liet het spel wat meer over aan de Leeuwarders, maar het elftal van Henk de Jong was machteloos en ontbeerde creativiteit om enig gevaar te stichten. Zoals zo vaak dit seizoen moest Cambuur noodgedwongen een defensieve wissel doorvoeren, want na ruim een uur moest Calvin Mac-Intosch geblesseerd het veld verlaten. Een echte wedstrijd werd het echter nooit meer, ook niet toen Jack Byrne een vrije trap bovenop de kruising knalde. En zo verloor Cambuur na vijf remises weer een wedstrijd. Bijzonder zuur dat dit nu juist tegen de aartsvijand gebeurde. Maar op de nederlaag viel niets af te dingen.

Komend weekend staat er voor SC Cambuur weer een burenstrijd op het programma. Weliswaar minder beladen, maar ook het treffen met FC Groningen brengt toch elke keer weer wat teweeg. De Leeuwarders hebben goede herinneringen aan de afgelopen thuiswedstrijden tegen de Grunningers, want die werden met een ruime marge gewonnen. Wederom een driepunter tegen de Noordelijke buurman zou nu meer dan ooit gewenst zijn.

Opstelling SC Heerenveen: Erwin Mulder, Pele van Anholt, Kenneth Otigba, Joey van den Berg, Lucas Bijker, Caner Cavlan, Jeremiah St. Juste, Morten Thorsby, Sam Larsson (80. Simon Thern), Mitchell Te Vrede, Luciano Slagveer (89. Stefano Marzo)

Opstelling SC Cambuur: Leonard Nienhuis, Marvin Peersman, Calvin Mac-Intosch (64. Martijn van der Laan), Wessel Dammers, Djavan Anderson, Sjoerd Overgoor (60. Jack Byrne), Jamiro Monteiro (36. Martijn Barto), Erik Bakker, Mikhail Rosheuvel, Sander van de Streek, Furdjel Narsingh

Scheidsrechter: Richard Liesveld

Gele kaarten: Djavan Anderson (SC Cambuur), Lucas Bijker (SC Heerenveen)

Aantal toeschouwers: 26.100

Fotografie: www.dijksfotografie.com