058-2963300
SC Cambuur onderuit in doelpuntrijk oefenduel in Oost-Duitsland

SC Cambuur onderuit in doelpuntrijk oefenduel in Oost-Duitsland

9 juli 2022, 16:25

En zo stond de spelersbus van SC Cambuur opeens geparkeerd voor de MDCC-Arena in het Oost-Duitse Magdeburg. Een flinke reis van zo’n 500 kilometer, maar daar stond tegenover dat Henk de Jong en de zijnen dan wel de zo gewilde wedstrijdweerstand hadden en er voor de supporters weer eens een mooie oefenawayday naar het buitenland op het programma stond.

De tegenstander vanmiddag was het gepromoveerde 1.FC Magdeburg, dat dus sinds dit seizoen uitkomt in de 2. Bundesliga. Hier gaat het onder meer grootmachten als Hamburger SV, 1. FC Kaiserslautern en Hannover ’96 tegenkomen en met nog maar een week te gaan tot de start van de competitie zijn de Duitsers al een stuk verder met de voorbereiding dan de Leeuwarders.

SC Cambuur, met testkeeper Robbin Ruiter onder de lat, begon desalniettemin uitstekend tegen de voormalig Europa Cup II-winnaar (voor de jongere lezers: in 1974 won Magdeburg de finale van AC Milan). Al binnen een minuut probeerde eerst Sambissa het eens vanaf de rand van de zestien (over) en in de eerste de beste aanval daarna was het wel raak. Remco Balk werd de diepte in gestuurd door Mitchel Paulissen en de van FC Utrecht gehuurde vleugelaanvaller bleef oog in oog met de Magdeburger doelman ijzig kalm en schoot de bal droogjes tegen de touwen.

Daarna werd Magdeburg sterker en had SC Cambuur het behoorlijk moeilijk. Zoals eerder geschreven niet zo gek gezien het verschil in weken van voorbereiding, maar dit was wellicht iets teveel van het goede (of slechte). De thuisploeg creëerde namelijk kans op kans en dan gaat het een keer mis. In de achtste minuut was dat ook het geval toen Scienza, na een aanval over links, van dichtbij kon binnen tikken.

Nog geen vijf minuten later was het opnieuw raak voor FCM en dit keer was het met hulp van de Leeuwarder defensie. Een lange bal viel precies tussen Tol en Ruiter in en onder druk van de Magdeburger spits was de afstemming niet goed en kopte Marco Tol de bal pardoes in eigen doel.

Hier zou het niet bij blijven in het eerste bedrijf want opnieuw hielpen de geel-blauwen hun tegenstander in het zadel. Dit keer ging het fout in de opbouw en kon Scienza andermaal profiteren. Met een fraaie boogbal verschalkte hij Robbin Ruiter en ook Tol kon met een ultieme poging geen redding meer brengen.

Het was overigens niet dat SC Cambuur zelf geen kansen kreeg, want al vrij snel na de 3-1 kreeg Uldrikis een geweldige kopkans en ook de bedrijvige Remco Balk, die vanmiddag met afstand de beste was van iedereen in een geel shirt, was een aantal keer dichtbij de aansluitingstreffer.

Met vier verse krachten ging het na rust al direct mis voor SC Cambuur en opnieuw zag de opbouw er niet goed uit. Dat was natuurlijk waar de Magdeburgers op loerden, maar dan is het zaak om zorgvuldig te zijn aan de bal en vooral ook de juiste keuzes te maken. Dat lukte echter niet altijd en het was Ceka die van dichtbij kon aanleggen en scoren.

Ook dit keer kreeg SC Cambuur vrijwel direct daarna een grote kans en deze was eigenlijk niet te missen, maar wonderwel was dat wel wat Michael Breij (op aangeven van andermaal Remco Balk) deed. Van nog geen meter van het lege doel raakte hij de bal compleet verkeerd en zo ging een op zeker doelpunt in rook op.

Het was echter wel het startsignaal van een sterke fase van SC Cambuur waarin het een stuk meer grip had op de wedstrijd en het eigenlijk maar aan één ding ontbrak: het afmaken van de kansen. Want die waren er legio: eerst voor Jamie Jacobs met het hoofd na een voorzet van Balk, toen voor Balk zelf vanaf de zijkant (zijnet) en ook Hendriks deed een duit in het zakje.

In de 78e minuut lukte het dan eindelijk wel en het zal niemand meer verbazen dat de goal ontstond na weer een actie van Remco Balk. Zijn inzet kon nog worden gekeerd, maar de rebound van Michael Breij was onhoudbaar voor doelman Reinmann.

In het laatste kwartier bleef het een vermakelijk en open wedstrijd, had SC Cambuur nog zeker twee keer kunnen, en misschien wel moeten scoren via Breij en Hendriks, maar zouden er geen doelpunten meer vallen.

Zo was het allesbehalve saai vanmiddag in Magdeburg, was er zonder meer voldoende weerstand en reden voor optimisme, maar weet SC Cambuur ook waar het aan moet werken. Op naar dinsdag, dan wacht het Regioteam Kootstertille.

Opstelling 1.FC Magdeburg: Reimann, Lawrence, Ceka, El Hankouri, Krempicki, Müller, Scienza, Bell Bell, Bittroff, Conde (C) en Ito

Opstelling SC Cambuur: Ruiter; Ter Heide (46′ Van der Meer), Mac-Intosch (C) (77′ Smand), Tol, Bangura (58′ Sylla); Hoedemakers (77′ Van Mameren), Paulissen (58′ Hendriks), Maulun (46′ Jacobs); Sambissa (46′ Breij), Uldrikis (46′ Boere) en Balk (77′ Smit)

Scheidsrechter: Eric Weisbach

Scoreverloop:
1′ 0-1, Balk
8′ 1-1, Scienza
13′ 2-1, Tol (eigen doelpunt)
36′ 3-1, Scienza
47′ 4-1, Ceka
78′ 4-2, Breij

Foto: 1. FC Magdeburg