058-2963300
SC Cambuur onderuit in doelpuntrijke afsluiting van de voorbereiding

4 augustus 2023, 21:18

Het zegt allemaal niks en punten levert het ook allerminst op, maar je kunt de wedstrijden in de voorbereiding op een nieuw seizoen maar beter winnend afsluiten. Dat is precies wat SC Cambuur tot dusver heeft gedaan in de voorbereiding op het seizoen 2023/2024 en vandaag werd deze oefencampagne afgesloten met een tweeluik tegen het Belgische Royal Francs Borains. Nee, u hoeft zich niet te schamen als u deze club niet kent, maar het timmert wel degelijk aan de weg in de voetbalcompetities van onze zuiderburen en komt dit seizoen uit op het tweede niveau van België.

Hoofdtrainer Sjors Ultee koos heel bewust voor twee wedstrijden van negentig minuten, zodat iedereen in de selectie, met nog een week te gaan tot de competitie, een volledige wedstrijd kon spelen. De geblesseerde Gabi Caschili en Remco Balk waren hier overigens nog niet bij, maar hier tegenover stond de volledige terugkeer van Floris Smand.

In het eerste duel kwamen vooral de mannen van SC Cambuur O21 in actie, aangevuld met Milan de Koe, Floris Smand, Youns El Hilali en Mark Diemers van de eerste selectie. Laatstgenoemde traint nog steeds mee bij SC Cambuur om zijn conditie op peil te houden.

Ondanks een behoorlijk veldoverwicht en ook meerdere goede kansen gingen de Belgische gasten wel met de zege aan de haal. Voor rust wees nog niks daarop en had Wiebe Kooistra de grootste kans op de openingstreffer, maar na de theepauze sloeg Royal Francs genadeloos toe. Eerst was het Patrick Walicki die kon profiteren van Leeuwarder balverlies en tien minuten later bepaalde Jordy Gillekens uit een corner de eindstand op 0-2. Het was een klein wonder te noemen dat er in het restant van de wedstrijd geen doelpunten meer vielen, maar helaas hadden onder meer Veldhuis en Visser het vizier niet op scherp staan.

In de opstelling van de tweede wedstrijd verschenen de geijkte namen aan de aftrap, waaronder natuurlijk nieuwbakken aanvoerder Daniël van Kaam. Vanochtend werd bekend dat hij het komende seizoen de aanvoerdersband om zijn schouder zal dragen.

De plusminus 1.500 aanwezige supporters kregen in ieder geval geen saaie wedstrijd voorgeschoteld, want er vielen liefst zeven doelpunten te noteren. Helaas sloeg de balans voor SC Cambuur de verkeerde kant op; het werd uiteindelijk 3-4 voor de bezoekers.

Nadat Silvester van der Water al tot twee keer toe de paal had geraakt kwam SC Cambuur in de negende minuut wel op voorsprong. Het was opnieuw een indraaiende vrije trap van Van der Water die voor gevaar zorgde en Marco Tol was attent in de rebound en zette daarmee zijn handtekening onder de 1-0.

Lang zou dat niet duren, al was het met enig fortuin dat de gelijkmaker op scorebord kwam. Door eigen balverlies konden de bezoekers counteren en een schot van net buiten de zestien werd dusdanig van richting veranderd dat doelman Yanick van Osch kansloos was.

De 2-1 die tien minuten later zou volgen was er eentje van grote schoonheid en ontstond nadat Fedde de Jong werd weggestoken door Daniël van Kaam over links en die bediende Michael Breij op maat. Met een fraaie volley schoot de middenvelder de bal in de verre hoek en klonk ’t Woanskip weer als vertrouwd in het Cambuur Stadion.

Voor rust zou het nog wel gelijk worden en dat was op zijn minst onnodig te noemen. Een corner van Chevalier bij de eerste paal werd niet weggewerkt door Van der Meer en daar Van Osch daar wel op had gerekend zeilde de bal zomaar tegen de touwen.

Dat was sterk tegen de veld- en kansenverhoudingen in, maar doet dat er toe in het grote mannen voetbal? De schade zou na rust zelfs nog iets groter worden toen eerst toen Tainmont met een prachtige vrije trap de bal in de kruising schoot en een volgende counter een kwartier voor tijd de stand op 2-4 bracht. Het was Lavie die kapte en met een bekeken schot de vierde treffer liet aantekenen.

Het slotakkoord was voor de prima spelende Silvester van der Water, die met een fraaie sleep zijn directe tegenstander passeerde, toen nog een keer kapte en deze actie afsloot met een droge schuiver in de hoek. Prima actie, prima goal en een derde Cambuur-treffer die duidelijk maakt dat het voorin wel goed lijkt te zitten.

Volgende week vrijdag (11 augustus, aftrap: 20.00 uur) gaat het écht beginnen en is FC Emmen de tegenstander aan het Cambuurplein in het openingsweekend van de Keuken Kampioen Divisie. Morgen is het echter eerst nog tijd voor de jaarlijkse Open Dag van SC Cambuur en daar bent u vanaf 11.00 uur van harte welkom!

Wedstrijd 1:

Opstelling SC Cambuur Onder 21: Minnema; Nartey (62’ Bakkati), De Koe, Smand (C) (62’ Anyasi), Veldman (62’ Nap); Van der Werff, Schaapman, Diemers (62’ Visser); El Hilali (71’ Veldhuis), Kooistra (62’ Buitenweg) en Van der Veen

Opstelling Royal Francs Borains: Djoco, Piedeleu, Guirassy, Gillekens, Chaabi, Walicki, Curci, Lauren, Grisex, Robert en Osmanovic

Scheidsrechter: Mike de Bruijn

Scoreverloop:
55’ 0-1, Walicki
66’ 0-2, Gillekens

Wedstrijd 2:

Opstelling SC Cambuur: Van Osch, Van der Meer, Tol, Bergsma, Sylla; Van Kaam (C), De Jong, Breij; Van der Water, Uldrikis en Smit

Opstelling Royal Francs Borains: Saussez, Chevalier, Diallo, Francotte, Healy, Itrak, Lavie, Mpati, Obissa, Tainmont en Gillekens

Scheidsrechter: Tim Visser

‘9 1-0, Tol
11’ 1-1, Diallo
21’ 2-1, Breij
40’ 2-2, Chevalier
53’ 2-3, Tainmont
78’ 2-4, Lavie
88’ 3-4, Van der Water