058-2963300

SC Cambuur op de valreep onderuit in de Grolsch Veste

31 januari 2015, 23:21

De complimenten over het vertoonde spel ten spijt, maar vanuit een puur scorebord journalistieke benadering is de maand januari niet de meest succesvolle maand in de roemrijke historie van SC Cambuur gebleken. De recente thuiswedstrijden tegen PSV en PEC Zwolle toonden maar weer eens aan dat sport en voetbal in het bijzonder soms uitermate onrechtvaardig kan zijn. Vanavond was daar echter geen sprake van. In de Grolsch Veste wonnen de Tukkers na een 0-0 ruststand met 2-1 van SC Cambuur. Een verdiende, maar ook sneue overwinning. De winnende treffer van Kyle Ebecilio viel namelijk pas in de allerlaatste minuut van blessuretijd. Daarmee kwam er deze avond een eind aan de lange reeks ongeslagen wedstrijden op voor Cambuur vreemde bodem.

Een brede, uitgebalanceerde selectie met veel gelijkwaardige spelers betekent dat Henk de Jong dit seizoen veel keuzes uit luxe kan maken. In vergelijking met de competitiewedstrijd tegen PSV had de hoofdtrainer deze avond zijn basiselftal op een tweetal plaatsen gewijzigd. Sinan Bytyqi en nieuweling Mikhail Rosheuvel maakten in Enschede hun opwachting in de basis. Dit ging ten koste van Erik Bakker en de niet geheel fitte Furdjel Narsingh. Omdat ook Alfred Schreuder zijn elftal weer in een 4-3-3 formatie liet spelen, stonden alle seinen op groen om er een waar spektakel van te maken. Enig nadeel vormde de erbarmelijke staat van de grasmat.

In een povere beginfase van het duel werden van beide kanten enkele speldenprikjes uitgedeeld, zonder dat er overigens echt sprake was van grote kansen. Voor de neutrale toeschouwer viel er het eerste half uur dan ook weinig te genieten. Cambuur bleef ogenschijnlijk eenvoudig op de been. In de 38e minuut kreeg Renato Tapia dé kans op de openingstreffer, maar hij stuitte op doelman Leonard Nienhuis die zijn inzet katachtig uit het doel wist te houden. Even later mocht Hakim Ziyech door een misverstand in de Leeuwarder defensie alleen op doelman Leonard Nienhuis af. Hij werd ternauwernood van scoren afgeholpen. Zodoende konden de Leeuwarders het meest tevreden zijn met een 0-0 ruststand.

In de tweede helft drong de thuisploeg steeds meer aan en Cambuur had moeite om onder de druk van de Tukkers uit te komen. FC Twente kreeg in deze fase uiteindelijk waar het recht op had. Via een fraaie individuele actie tekende Renato Tapia in de 58e minuut voor de 1-0. FC Twente ging daarna onverdroten door en wilde de wedstrijd vroegtijdig in het slot gooien. Enigszins vanuit het niets kreeg Mikhail Rosheuvel halverwege het tweede bedrijf de mooiste kans voor de uitploeg. Zijn doelpoging werd echter door de Twentse doelman Sonny Stevens onschadelijk gemaakt. Even later was het toch raak voor de blauw gelen. De sterk ingevallen Martijn Barto zorgde voor de gelijkmaker, na prima voorbereidend werk van Sander van der Streek en de eveneens ingevallen Vytas. Na dit doelpunt drong FC Twente nog meer aan, maar het had er alle schijn van dat de Leeuwarders het gelijkspel over de eindstreep zouden trekken en met een punt huiswaarts terugkeren. Tot in de allerlaatste minuut de ingevallen Kyle Ebecilio alsnog het vonnis voltrok en al wat blauw geel was gedesillusioneerd achterliet.

Het zijn drukke weken voor de manschappen van Henk de Jong. Na het doordeweekse bekertreffen tegen PEC Zwolle staat midweeks alweer een wedstrijd op het programma. Het dit seizoen zo kwakkelende Vitesse komt dan in Leeuwarden op bezoek. Een mooie gelegenheid om de maand februari van dit jaar vliegend van start te laten gaan en hiermee een uitstekende opmaat voor het restant van het seizoen 2014/’15.

Opstelling FC Twente: Sonny Stevens, Cuco Martina, Darryl Lachman, Andreas Bjelland, Robbert Schilder, Kamohelo Mokotjo, Hakim Ziyech, Renato Tapia (85. Torgeir Børven), Jesús Corona (75. Bilal Ould Chikh), Luc Castaignos, Youness Mokhtar (85. Kyle Ebecilio)

Opstelling SC Cambuur: Leonard Nienhuis, Marlon Pereira, Etiënne Reijnen, Calvin Mac-Intosch (65. Vytautas Andriuskevicius), Lucas Bijker, Mohamed El Makrini, Sinan Bytyqi, Sander van der Streek, Mikhail Rosheuvel (77. Dejan Meleg), Bartholomew Ogbeche, Daniel de Ridder (58. Martijn Barto)

Scheidsrechter: Richard Liesveld

Gele kaarten: Etiënne Reijnen (SC Cambuur), Kamohelo Mokotjo (FC Twente)

Aantal toeschouwers: 28.100

Foto: www.dijksfotografie.com