058-2963300
SC Cambuur op overtuigende wijze langs FC Volendam

27 september 2019, 22:14

In de achtste ronde van de Keuken Kampioen Divisie stond vanavond het duel tussen FC Volendam en SC Cambuur op het programma. Bij beide ploegen is dit seizoen sprake van de nodige overeenkomsten en dwarsverbanden. Zo staan beide ploegen dit seizoen onder leiding van trainers die op het oude nest terugkeerden. Over de terugkomst van Henk de Jong is nagenoeg alles bekend en geschreven. Maar ook bij FC Volendam is de technische leiding dit jaar in handen van een verloren zoon. Bij de thuisploeg staat dit seizoen namelijk Wim Jonk aan het roer, een rasechte, geboren en getogen Volendammer die als speler weliswaar zijn hoogtijdagen kende bij Ajax. Mede door de komst van deze trainers (en bij FC Volendam ook een nieuw bestuur) heerst er weer optimisme en een positieve vibe binnen beide clubs. Daarnaast kent Cambuur dit seizoen een hoog ‘Volendam’ gehalte. Immers, met spits Robert Mühren hebben de Leeuwarders een echte Volendammer in de gelederen, maar ook Erik Schouten en Sonny Stevens hebben een verleden bij het Andere Oranje. Omgekeerd maakte Sipke Hulshoff de overstap van Leeuwarden naar Volendam. Hij is dit seizoen de rechterhand van Wim Jonk. Verloren de Leeuwarders in de laatste wedstrijd van de voorbereiding nog in eigen stadion met 2-4 van de Noord-Hollanders, vanavond om het echie waren de rollen compleet omgedraaid. Cambuur won het duel afgetekend met 0-4 en steeg op de ranglijst naar de tweede positie van de Keuken Kampioen Divisie.

In het herfstachtige Kras Stadion ontbrak helaas Robin Maulun op het wedstrijdformulier. De Franse middenvelder die tot op heden een meer dan uitstekend seizoen doormaakt zat de eerste wedstrijd van zijn schorsing uit. Gisteren liet onze hoofdtrainer nog weinig los over wie de vervanger van Maulun zou worden. De Jong “Daar zijn we nog niet over uit. Er zijn meerdere opties en varianten mogelijk en die hebben we ook allemaal getraind deze week. We hebben in ieder geval iets te kiezen en dat is een goede zaak.” De keuze viel uiteindelijk op Stanley Akoy die de trainer vanavond niet teleurstelde. Verder hadden Henk de Jong en zijn technische staf het elftal intact gelaten. Wim Jonk had zijn team na de overwinning in de vissersderby tegen Telstar zelfs geheel ongewijzigd gelaten. In een van beide kanten aftastende beginfase kwam het eerste gevaar van de wedstrijd van de thuisploeg. Rechterspits Nick Doodeman mocht in kansrijke positie aanleggen, maar zijn schot werd prima gepareerd door Sonny Stevens. Het was Cambuur dat in de veertiende minuut op voorsprong kwam. Jamie Jacobs was wederom trefzeker. Daar ging een fraaie aanval aan vooraf. Issa Kallon bediende Stanley Akoy die door het centrum Jamie Jacobs vond. De middenvelder wist wel raad met dit buitenkansje en schoot met een bekeken schuiver de bal binnen. Alweer zijn vijfde van het seizoen. Gesteund door een vol uitvak met 400 supporters ging Cambuur vol door. Door een foutje van centrale verdediger Marco Tol mocht Issa Kallon vlak daarna alleen op doelman Nordin Bakker af. Hij werd in het strafschopgebied ten val gebracht met een strafschop tot gevolg. Marco Tol ontving voor deze actie bovendien een rode kaart. Robert Mühren benutte de strafschop, waarna de geel-blauwe formatie op rozen zaten. Jamie Jacobs kreeg in het restant van de eerste helft twee dotten van kansen om de score verder op te voeren, maar de doelman Nordin Bakker weerhield hem tot tweemaal toe af van het scoren. Toen wederom Issa Kallon weer in het strafschopgebied werd gestuit kon Robert Mühren de wedstrijd definitief in het slot gooien, maar dit keer werd tot ieders verbazing zijn strafschop gestopt. Op slag van rust maakte hij zijn foutje gelukkig toch nog goed door uit een uitval beheerst de bal binnen te schuiven. Hierdoor was het verzet van FC Volendam definitief geknakt en gingen de Leeuwarders met een ruime voorsprong en een uitermate tevreden gevoel aan de thee.

In het begin van de tweede helft schoot de prima spelende Stanley Akoy de bal richting kruising, maar de Volendamse sluitpost was wederom een sta in de weg. In het eerste kwartier hadden de Volendammers een kortstondige opleving, maar doelman Sonny Stevens en zijn defensie wisten van geen wijken. Daarna ging Cambuur door met waar het in de eerste helft was gebleven. Vol energiek, dominant, met veel beweging creëerden ze de ene kans na de andere. Mocht je vanavond al een puntje van kritiek op de Leeuwarders hebben, dan was het dat ondanks verwoede pogingen de vele kansen niet werden verzilverd. De geel blauwe doelpuntenproductie werd in de 72e minuut toch gewoon voortgezet. Uiteraard opnieuw Robert Mühren die op zijn geboortegrond zijn derde van de avond maakte. De Volendamse goalgetter vijzelde zijn doelpuntentotaal hiermee tot acht op. Door deze 0-4 overwinning wonnen de Leeuwarders weer op vreemde bodem. Henk de Jong en zijn mannen doen hierdoor prima zaken in de strijd om de bovenste plekken en doen nog volop mee in de strijd om het behalen van de eerste periodetitel.

Volgende week vrijdag wacht in eigen huis weer een kraker van jewelste. Excelsior uit Rotterdam is dan de opponent. Afgelopen seizoen zijn de Kralingers gedegradeerd, maar beschikken desondanks nog steeds over een spelersselectie die ongetwijfeld gaat meedoen om de prijzen. Aldus een prachtige affiche en alle reden om vrijdagavond in ons eigen Cambuur Stadion deze wedstrijd bij te wonen.

Opstelling FC Volendam: Nordin Bakker, Gijs Smal, Mike Eerdhuijzen, Marco Tol, Noah Fadiga, Francesco Antonucci (46. Martijn Kaars), Alex Plat, Kevin Visser, Darius Johnson (24. Jari Vlak), Zakaria El Azzouzi, Nick Doodeman (78. Jelle Duin)

Opstelling SC Cambuur: Sonny Stevens, Jordy van Deelen, Erik Schouten, Calvin Mac-Intosch (66. Sven Nieuwpoort), David Sambissa, Stanley Akoy, Jamie Jacobs (75. Delano Ladan), Mees Hoedemakers, Issa Kallon, Robert Mühren, Ragnar Oratmangoen (62. Mitchel Paulissen)

Scheidsrechter: de heer J. (Jannick) van der Laan

Gele kaarten: Kevin Visser, Noah Fadiga (FC Volendam), Calvin Mac-Intosch, Jordy van Deelen (SC Cambuur)

Rode kaart: Marco Tol (FC Volendam)

Aantal toeschouwers: 4.041