058-2963300

SC Cambuur op valreep naast Excelsior

17 april 2015, 23:06

In the dying seconds, ruim na de reguliere speeltijd kwam SC Cambuur alsnog naast Excelsior. Dat was meer dan verdiend, want de jongens van Henk de Jong en zijn staf waren de hele wedstrijd sterker. Alleen de kansen die ze wisten te creëren waren schaars. De Rotterdamse goalie Coutinho hoefde maar een paar keer handelend op te treden. Het was vrijwel allemaal net over, net naast maar zelden op de goal. Dat gebeurde wel in de 93-ste minuut. Ogbeche speelde zich keurig vrij, schoot keihard op doel, Coutinho redde fabuleus maar niet klemvast. Onze spits reageerde alert en schoot de rebound prachtig in het doel. Het stadion kolkte, de ontlading was groots, de kans op de achtste plaats was nog niet verkeken. Bartholomew Ogbeche maakte zijn dertiende seizoenstreffer en passeerde daarmee de topscorer van Cambuur in de eredivisie Robin Nelissen.

Excelsior is voor Cambuur door de jaren heen een lastige tegenstander gebleken. Vrijdagavond was dat niet anders. Cambuur had, zoals gebruikelijk in thuiswedstijden, het meeste balbezit. maar de keren dat de Kralingers zich het leer eigen maakten, moest Cambuur attent zijn, want de boys van Marinus Dijkhuizen lieten zien dat ze niet voor niks de verrassing van dit seizoen zijn.
Excelsior kwam op voorsprong in de tweede helft. Lucas Bijker leed balverlies en via een snel uitgevoerde counter kwam Auassar frank en vrij op de linker vleugel. Hij kon rustig aanleggen en onhoudbaar inschieten. ‘Hij had eerst sien tent nog wel opsette kannen’, zo omschreef een supporter de situatie achteraf.

Voor Henk de Jong was dat het sein om maatregelen te treffen. Hij bracht eerst Daniël de Ridder binnen de lijnen en kort daarop Sebastian Steblecki. De Pool, matchwinnaar tegen Go Ahead, en De Ridder zorgden meteen voor meer Schwung in de Cambuurgelederen. Dat was nodig ook, want Excelsior stond goed georganiseerd te verdedigen en bleef in de omschakeling gevaarlijk.
Dat bleek al in de negende minuut toen Sander Fischer mee oprukte en de paal raakte. Auassar schoot na een half uur nog een keer hard in de hoek, maar Leonard Nienhuis pakte de bal klemvast. De doelman werd nog een keer in gevaar gebracht door een terugspeelbal van Wout Droste.

In de tweede helft werd het amusementsgehalte opgevoerd. Mede door de achterstand moest Cambuur nog  meer aandringen. De Rotterdammers beperkten zich steeds meer tot verdedigen, tot ongenoegen van Henk de Jong. Die zei blij te zijn dat er veel seizoenkaarten zijn verkocht voor komende seizoen, want  hij heeft het mier aan defensief ingestelde tegenstanders. Als je het publiek het stadion uit wil jagen dan is dat een aanrader. Cambuur zorgde in elk geval voor geestdrift en je kreeg meer en meer het gevoel dat die gelijkmaker er zou komen. En die kwam, in de hectische slotfase, meer dan verdiend.

Cambuur is met een recordaantal punten van 40 veilig en speelt het volgend jaar voor de derde opeenvolgende keer op het hoogste landelijk niveau. Mogelijk zit er nog die achtste plaats in, en misschien nog een play-offs-toetje. Hoe dan ook, de club had zich geen beter jubileumcadeau kunnen wensen. Excelsior zou met een zege vrijwel zeker veilig geweest. De tegentreffer in blessuretijd omschreef Dijkhuizen als zuur. Cambuur kent dat gevoel maar al te goed. Een hele dag genieten van die achtste plaats en hopen op een langere periode van ‘Genot’.

SC Cambuur: Nienhuis, Droste (67. Steblecki), Reijnen, Bijker, Andriuskevicius, Bakker (80. Barto), El Makrini, Van de Streek, Narsingh, Ogbeche, Rosheuvel (56. De Ridder)

Excelsior: Coutinho, Bovenberg, Fischer, Kuipers, Kruys (77. Vermeulen; 83. Van Diermen), Auassar, Van Mieghem, Matthey, Van Weert, Stans, Gouriy (71. Botaka)

Scheidsrechter: Higler

Scoreverloop 53. 0-1 Auassar; 93 1-1 Ogbeche
Kaarten: Ogbeche (Cambuur) en Stans (Excelsior), allebei geel
Toeschouwers: 9644

DE-man of the match Ogbeche kreeg de bloemen van Piet’s Bloemenboetiek

Wedstrijdsponsor Taxicentrale Waaksma, Kootstertille
Balsponsor: 123 Grandprix.nl
Aanvoerdersponsor: Bouwbedrijf De Vries, Leeuwarden
Wisselsponsor: De Haan Advocaten & Notarissen
Ballenjongens en mascotte: VV Bergum

Volgende thuiswedstrijd 17 mei a.s. 14.30 tegen Willem II.

Foto: www.dijksfotografie.com