058-2963300
SC Cambuur met opgeheven hoofd uit het KNVB-Bekertoernooi

SC Cambuur met opgeheven hoofd uit het KNVB-Bekertoernooi

30 januari 2018, 22:53

Afgelopen jaar voegde SC Cambuur in het nationale bekertoernooi een nieuw hoofdstuk toe aan de unieke geschiedenis van onze volksclub. Een hoofdstuk vol met heroïek en dramatiek dat zijn apotheose kende in een zenuwslopende strafschoppenserie in Alkmaar waar menig Cambuur-supporter nog wel eens met een van pijn vertrokken grimas aan terugdenkt. Gesteund door een armada aan over de Afsluitdijk getrokken blauw gele supporters kwam al snel het ontnuchterende besef dat we er deze keer wel erg dichtbij waren geweest. Maar ook dit jaar laat onze club zien dat het predicaat cupfighter ons op het lijf is geschreven. Okay, de loting zat tot op heden niet tegen, maar toch stond Cambuur als enige niet-Eredivisionist in de kwartfinale van het KNVB-Bekertoernooi. Een kwartfinale tegen FC Twente waar door de Leeuwarder technische staf, spelers én supporters naar werd uitgekeken. Een wedstrijd waar de thuisploeg de favoriet was, maar ook voor Cambuur alles viel te winnen. Na de wedstrijden tegen de beloftenteams in de Jupiler League eindelijk weer een wedstrijd waar de schijnwerpers vol opstonden. En gelet op de vorm van de manschappen van Sipke Hulshoff bovendien een duel waar Cambuur zichzelf kansen toedichtte. Helaas, de Tukkers waren in de eigen Grolsch Veste de Leeuwarders de baas met 3-1. Cambuur mocht een uur lang hopen op een stunt, maar de individuele kwaliteiten van FC Twente deden de Leeuwarders uiteindelijk de das om.

Martijn van der Laan maakte vanavond weer zijn opwachting in het basiselftal, hetgeen ten koste ging van Justin Mathieu. Gesteund door meer dan 650 supporters begon Cambuur tegen de nerveus ogende Tukkers prima aan de wedstrijd. Goed georganiseerd en er via uitvallen gevaarlijk uit komen was in de eerste helft het strijdplan. De drievoudige bekerwinnaar zette Cambuur in de loop van de wedstrijd steeds meer onder druk en leek in de 26e minuut op voorsprong te komen. Haris Vuckic had de 1-0 op zijn schoen, maar Erik Cummins bracht ternauwernood redding. Een paar minuten later kreeg het elftal van Gert Jan Verbeek de grootste kans van de wedstrijd, toen Oussama Assaidi alleen op het doel van Eric Cummins mocht afgaan. Wederom stuitte de thuisploeg op Erik Cummins die met de week beter gaat keepen. FC Twente greep Cambuur bij de keel, maar Cambuur kwam een aantal malen goed weg. Uit een venijnige uitval kwamen de Leeuwarders echter op voorsprong. Mathias Schils scoorde de 0-1, na prima voorbereidend werk van Nigel Robertha. Een geflatteerde voorsprong die de Leeuwarders tot het rustsignaal vasthielden.

De thuisploeg domineerde ook na rust en dook met name via Oussama Assaidi een aantal gevaarlijk op in het Leeuwarder strafschopgebied. Maar Cambuur hield lang stand, maar moest na een uur spelen toch de gelijkmaker incasseren. De ingevallen Tom Boere werd in het zestienmetergebied vastgehouden, waarna Oussama Assaidi vanaf elf meter raak schoot. De Twentenaren hielden de druk er volop, terwijl Cambuur nauwelijks nog over de middenlijn kwam. Adam Maher bracht de thuisploeg in de 68e minuut op voorsprong. Hij schoot een vrije trap op prachtige wijze in de kruising. De thuisploeg deelde hiermee een gevoelige tik uit, maar Cambuur rechtte zijn rug nog een keer en kreeg via Nigel Robertha nog een uitgelezen kans op de gelijkmaker. Bovendien probeerde Sipke Hulshoff met het inbrengen van Alvin Daniels en Justin Mathieu voor de ommekeer te zorgen. Adam Maher maakte een kwartier voor tijd echter aan alle twijfel een einde door vanaf 20 meter de 3-1 fraai binnen te schieten. De spanning was hiermee weg en omdat de Twentenaren het vizier niet meer op scherp hadden staan, stond na afloop een terechte 3-1 einduitslag op het scorebord.

Na deze bekerkraker wacht weer de competitie. Een competitie waar nog van alles mogelijk is. In eigen huis komt Go Ahead Eagles vrijdagavond op bezoek. Evenals Cambuur een volksclub die de ambitie heeft om binnen afzienbare tijd weer op het hoogste podium te etaleren. Al met al een mooie gelegenheid om een directe concurrent in de strijd om de fel begeerde Play-Off plekken verder op achterstand te zetten.

Opstelling FC Twente: Joël Drommel, Hidde ter Avest, Stefan Thesker (79. Jos Hooiveld), Richard Jensen, Peet Bijen, Cristián Cuevas (82. Jeroen van der Lely), Frederik Jensen, Haris Vuckic, Adam Maher, Oussama Assaidi, Mounir El Hamdaoui (46. Tom Boere)

Opstelling SC Cambuur: Erik Cummins, Xander Houtkoop, Robbert Schilder, Matthew Steenvoorden, Martijn van der Laan (72. Justin Mathieu), Sai van Wermeskerken, Mathias Schils, Martijn Barto, Darren Rosheuvel, Nigel Robertha (72. Alwin Daniels), Issa Kallon (77. Ricardo Kip)

Scheidsrechter: de heer E. (Ed) Janssen

Aantal toeschouwers: 22.600

Foto: www.dijksfotografie.nl