058-2963300

SC Cambuur pakt met overtuiging winst in de Adelaarshorst

13 december 2014, 23:30

Nu de feestdagen voor de deur staan is het ook bij uitstek weer een tijd om terug te kijken. Zeker in dit bijzondere jubileumjaar waarin SC Cambuur op allerlei manieren aandacht heeft besteed aan haar 50e jarige bestaan. De 15e augustus in 1992 vormt een historische dag in de roemrijke geschiedenis van de club. Op die dag maakten de Leeuwarders voor het eerst hun opwachting in de Eredivisie. Tegenstander: Go Ahead Eagles. Plaats van handeling: de Adelaarshorst in Deventer. Ook vanavond vormde dit authentieke voetbalstadion gelegen in een knusse woonwijk het decor voor de wedstrijd tussen Go Ahead Eagles en SC Cambuur. Eindigde de gedenkwaardige wedstrijd in 1992 in een gelijkspel, vanavond was Cambuur oppermachtig en kwam overtuigend voor de dag in de Adelaarshorst. Door een 1-2 overwinning pakte de club hiermee drie kostbare punten en steeg naar de 7e plek op de ranglijst van de Eredivisie.

Na de klanken van het Schotse strijdlied ‘We’ll be coming down the road’ betraden de beide volksclubs op de late zaterdagavond het veld. Cambuur kwam overtuigend uit de startblokken tegen de bij vlagen erg slordig spelende thuisclub. Tot echt doelrijpe kansen leidde dit echter niet. In de 27e minuut kwam Cambuur uit een hoekschop van Albert Rusnák verdiend op voorsprong. De vanavond centraal achter Bartholomew Ogbeche spelende Martijn Barto werkte de bal uiteindelijk met zijn hoofd nipt over de doellijn. Na dit openingsdoelpunt gingen de manschappen van Henk de Jong steeds beter en gemakkelijker voetballen. Het klasseverschil had in grotere cijfers uitgedrukt kunnen worden als Cambuur misschien iets nauwkeuriger was geweest. Martijn Barto, Bartholomew Ogbeche en met name Lucas Bijker waren in de eerste helft de smaakmakers aan Leeuwarder zijde.

De tweede helft liet een grimmiger spelbeeld zien. Cambuur bleef echter eenvoudig op de been en voetbalde op een zeer volwassen en professionele wijze. Aan de andere kant of wellicht mede hierdoor was de Deventer formatie van oud Leeuwarder Foeke Booy niet bij machte om het de Leeuwarders lastig te maken. Met het inbrengen van Marnix Kolder gooiden de Deventenaren het over een andere boeg. Opportunisme werd het toverwoord. Harm Zeinstra die aan het einde van de eerste helft de geblesseerde Leonard Nienhuis verving kwam echter geen tel in gevaar. Een werkelijk waar wonderschone treffer van Albert Rusnák betekende de 0-2. Het schot van de huurling van Manchester City ‘zwabberde’ van zo’n 25 meter langs de verbouwereerde doelman Mickey van der Hart in de goal. De wedstrijd was daarna definitief beslist. Cambuur kreeg zelf nog een aantal uitgelezen mogelijkheden om de voorsprong verder uit te breiden. Go Ahead Eagles kreeg maar geen grip op de prima voetballende Leeuwarders. Ondanks een late treffer van Deniz Türüç kwam de winst geen moment in gevaar. Cambuur verlengde door deze overwinning haar uitstekende reeks van ongeslagen uitwedstrijden en kan met vertrouwen de tweede helft van het seizoen tegemoet treden.

Voor de winterstop staan er echter nog 2 wedstrijden op het programma. Komende zaterdag de laatste thuiswedstrijd in het kalenderjaar 2014 tegen PEC Zwolle, maar al op dinsdag wacht in Almelo de wedstrijd in de strijd om de KNVB-beker tegen Heracles. Deze laatste ploeg is de laatste tijd prima in vorm, hebben na een desastreuze start van de competitie inmiddels de onderste plek in de rangschikking verlaten. Maar iedere doorgewinterde Cambuur-supporter kan zich nog het competitietreffen tussen beide ploegen op vrijdagavond 22 augustus 2014 herinneren. Dat we ons onvergetelijke jubileumjaar dan ook maar in stijl mogen afsluiten.

Opstelling Go Ahead Eagles: Mickey van der Hart, Sven Nieuwpoort, Bart Vriends, Jop van der Linden (54. Xandro Schenk), Giliano Wijnaldum (75. Mawouna Amevor), Jeffrey Rijsdijk (64. Marnix Kolder), Sander Duits, Deniz Türüç, Fernando Lewis, Alex Schalk, Lesley de Sa

Opstelling SC Cambuur: Leonard Nienhuis (38. Harm Zeinstra), Wout Droste, Etiënne Reijnen, Lucas Bijker, Calvin Mac-Intosch, Mohamed El Makrini, Erik Bakker, Albert Rusnák, Martijn Barto, Bartholomew Ogbeche, Damiano Schet (60. Sander van der Streek)

Scheidsrechter: J. Kamphuis

Gele kaarten: Giliano Wijnaldum (Go Ahead Eagles)

Aantal toeschouwers: 7.837

Foto: www.dijksfotografie.com