058-2963300
SC Cambuur pakt volle buit en vierde plek in de Eredivisie!

SC Cambuur pakt volle buit en vierde plek in de Eredivisie!

26 november 2021, 22:26

Voetballen op de vrijdagavond was de afgelopen seizoenen voor SC Cambuur en N.E.C. vaker regelmaat dan uitzondering. De Keuken Kampioen Divisie was voor beide promovendi immers sinds jaar en dag het podium waarop ze hun kunsten mochten vertonen. Maar gelukkig zijn inmiddels de tijden compleet veranderd en troffen beide volksclubs elkaar eerder vanavond op het hoogste niveau in Nederland. En daar doet de ploeg uit de Keizerstad het tot op heden net als de Leeuwarder trots meer dan verdienstelijk. Zowel N.E.C. als Cambuur zitten op dit moment op een roze wolk en kijken zelf met een piepklein schuin oog naar de Play-Off plekken. Met de financiële steun van suikeroom Marcel Boekhoorn en de technische knowhow van Ted van Leeuwen en Fred Rutten beschikken de Nijmegenaren over een uitgekiende selectie die zowel de benodigde routine als het nodige talent herbergt. Dat bleek afgelopen zaterdag ook toen het elftal van trainer Rogier Meijer in de dying seconds het hoger ingeschatte AZ alsnog op gelijke hoogte zag komen. Een dag voor het duel in Nijmegen zei Henk de Jong over de aankomende tegenstander: “Onder leiding van Rogier Meijer, die ik nog goed ken uit mijn De Graafschap-tijd, en met een aantal ervaren spelers op het veld doen ze het erg goed en verdienen ze terecht de complimenten.” Cambuur won trouwens tot vanavond in de Eredivisie nog nooit van de Nijmegenaren. Aan deze negatieve statistiek kwam vanavond een einde. Na de maximale negen punten uit de voorbije drie competitieduels kwam Cambuur vanavond opnieuw prima voor de dag.  De Leeuwarders zetten na rust orde op zaken en wonnen uiteindelijk met 2-3. Cambuur komt door de vierde winstpartij op 24 punten en stijgt naar een voorlopig vierde plek op de ranglijst.

Met een nagenoeg fitte selectie waren de geel-blauwen naar de Nijmeegse mede-promovendus afgereisd. Dus ook gelukkig met een fitte Robin Maulun die weer zijn opwachting maakte in de eerste elf van Henk de Jong. De Leeuwarders moesten het in een leeg, herfstig en guur De Goffert vanavond wel stellen zonder Marco Tol en David Sambissa. De Gabonese back annex vleugelspeler liep in het treffen met FC Utrecht een vervelende knieblessure op, waardoor Nick Doodeman in de basis startte. Bij de thuisploeg was het ontbreken van Jonathan Okita een forse aderlating. Hoewel Cambuur na het eerste fluitsignaal van scheidsrechter Dieperink de eerste minuten van de wedstrijd veelvuldig in balbezit was, waren in het vervolg de rollen snel omgedraaid. Cambuur mocht van geluk spreken dat in de beginfase een aantal goede kansen niet aan de Nijmegenaren waren besteed. Daar slaagde Jamie Jacobs na ruim een kwartier spelen wel in. Nick Doodeman stelde met een teruggelegde kopbal onze clubtopscoorder in staat om de 0-1 binnen te schieten. Op dat moment niet geheel verdiend, maar uiteraard een welkome opsteker. Nadat Sonny Stevens daarna met een aantal fraaie reflexen de Nijmeegse gelijkmaker nog wist de voorkomen, poetste Édgar Barreto de achterstand na een half uur weg. De routinier kopte fraai raak uit een hoekschop van Lasse Schöne. Vlak daarna moest Cambuur een bittere pil slikken toen Ali Akman voor N.E.C. zelfs de 2-1 op het scorebord zette. Een op dat moment verdiende voorsprong voor de Nijmegenaren waar tot aan de rust geen verandering meer werd gebracht.

Na de thee kwamen twee ongewijzigde elftallen uit de kleedkamers. En al na zeven minuten in het tweede bedrijf bracht Robert Uldrikis Cambuur op gelijke hoogte. De Let reageerde attent toen Mattijs Branderhorst een vrije trap van Robin Maulun niet goed verwerkte. Met nog vijfentwintig minuten op de klok zette Alex Bangura Cambuur weer op het juiste spoor. De linksback schoot uit de rebound van een vlammend schot van de ingevallen Michael Breij de bal tegen het net. In een waar voetbalgevecht voerde N.E.C. daarna de druk op om de gelijkmaker te forceren, maar de geel-blauwen gaven geen krimp en sleepten de driepunter over de eindstreep. En zo werd opnieuw een prachtig hoofdstuk toegevoegd aan een al bijzonder seizoen 2021/’22.

In speelronde 15 komt Vitesse, de grote aartsrivaal van de Nijmegen Eendracht Combinatie op bezoek naar het Cambuurplein. Het Arnhemse vreemdenlegioen van de Duitse trainer Thomas Letsch doet elk jaar mee in de strijd om een Europees ticket en dat is dit seizoen niet anders. Het zal dan ook een zware kluif worden om tegen de geel-zwarten de punten in eigen huis te houden, maar Henk de Jong en zijn mannen bewijzen dit seizoen keer op keer niet onder te hoeven doen voor op papier hoger aangeschreven ploegen.

Opstelling N.E.C.: Mattijs Branderhorst, Souffian El Karouani (75. Calvin Verdonk), Cas Odenthal, Iván Márquez (87. Ilias Bronkhorst), Bart van Rooij, Lasse Schöne, Jordy Bruijn (75. Javier Vet), Édgar Barreto (85. Dirk Proper), Magnus Mattsson (85. Ole Romeny), Ali Akman en Elayis Tavsan

Opstelling SC Cambuur: Sonny Stevens, Alex Bangura, Erik Schouten (69. Maxim Gullit), Calvin Mac-Intosch, Doke Schmidt, Robin Maulun (81. Mitchel Paulissen), Jamie Jacobs (81. Jasper ter Heide), Mees Hoedemakers, Issa Kallon, Roberts Uldrikis (58. Tom Boere) en Nick Doodeman (58. Michael Breij)

Scheidsrechter: Rob Dieperink

Gele kaarten: Elayis Tavsan, Iván Márquez, Lasse Schöne (N.E.C.) en Alex Bangura (SC Cambuur)

Scoreverloop:
17’ 0-1, Jacobs
31’ 1-1, Barreto
36’ 2-1, Akma
52’ 2-2, Uldrikis
66’ 2-3, Bangura

Foto: www.dijksmedia.nl