058-2963300
SC Cambuur pakt volle buit in Helmond

SC Cambuur pakt volle buit in Helmond

18 januari 2019, 22:13

Voor de eerste uitwedstijd na de winterbreak moesten René Hake en zijn manschappen afreizen naar Noord-Brabant waar het moest zien af te rekenen met Helmond Sport. Helmond, de stad die beroemde voetballers als René en Willy van der Kerkhof, Willy van der Kuijlen en Berry van Aerle heeft voortgebracht. Net als Cambuur waren de Helmonders de start van de tweede competitiehelft met een gelijkspel begonnen, maar evenals voor de Leeuwarders voelde deze remise – ondanks dat er in het Cambuur Stadion sprake was van een vermakelijk duel – als een licht zeurende kater aan. Kreeg Cambuur de gelijkmaker in de achtentachtigste minuut ongelukkig om de oren, Helmond Sport ging zelfs in de negentigste minuut voor de bijl toen Telstar in eigen huis de gelijkmaker op het scorebord zette. Hierdoor slaagden de Brabanders er wederom niet in om dit seizoen voor de eerste maal een wedstrijd buitenhuis te winnen. Hoewel de ploeg van Rob Alflen tot op heden een teleurstellend seizoen doormaakt, moest vanavond absoluut gewaakt worden voor onderschatting. Helmond Sport was tot vanavond immers al drie wedstrijden op rij ongeslagen. Aan deze reeks kwam vanavond voor Cambuur gelukkig een einde, want de Leeuwarders hadden weinig te duchten van de laagvlieger uit Helmond en wonnen in een meer spannend dan fraai duel met 0-1.

In het matig bezette SolarUnie Stadion, in de volksmond beter bekend onder stadion De Braak, stond bij de geel-blauwen nagenoeg hetzelfde basisteam aan de aftrap. Trainer/coach René Hake had noodgedwongen één wijziging doorgevoerd. Kevin van Kippersluis verving namelijk de vorige week aan zijn enkel geblesseerd geraakte Robin Maulun. Ook was er weer een plek in de basis voor Kevin Jansen ingeruimd. De jongste aanwinst liet vorige week een prima indruk achter en wist zijn debuut zelfs met een doelpunt te bekronen. De ploeg van Rob Alflen kwam fel uit de startblokken en kreeg via Dean Koolhof al vroeg in de wedstrijd de eerste mogelijkheid om de score te openen. Maar gelukkig had de zoon van oud-Cambuur trainer Jurrie Koolhof het vizier nog niet op scherp staan. Op een paar kleine mogelijkheden na slaagden zowel Helmond Sport als Cambuur er niet in om in het vervolg enig gevaar te stichten. Cambuur had wel wat meer balbezit, kreeg een paar corners, maar Stijn van Gassel, de sluitpost van de thuisploeg, werd niet echt op de proef gesteld. De eerst echt grote kans voor de Leeuwarders ontstond in de zesendertigste minuut toen een voorzet vanaf de linkerflank voor de voeten van Kevin van Kippersluis belandde. Zijn schot werd knap met de voet door de de Helmondse goalie tegengehouden. Zodoende gingen beide teams met een 0-0 ruststand aan de thee.

Na de onderbreking van een kwartier kwamen twee ongewijzigde elftallen weer het veld op. Ook het spelbeeld veranderde aanvankelijk niet. Maar gelukkig brak Tyrone Conraad in de 56e minuut de ban door op aangeven van Kevin Jansen de 0-1 binnen te schuiven. Na deze openingstreffer wilden de Leeuwarders de wedstrijd definitief in het slot gooien, maar Cambuur was vaak te slordig en onnauwkeurig aan de bal om de voorsprong te vergroten. Ondanks dat Helmond Sport wat vaker de defensieve stellingen verliet, kwam de minieme voorsprong voor de Leeuwarders amper in gevaar en werd de overwinning over de streep getrokken. Door deze zege deed Cambuur goede zaken en bleef het aansluiting houden met de subtop van de Keuken Kampioen Divisie.

Na dit treffen wacht komende vrijdag voor de Leeuwarder Trots een thuiswedstrijd tegen Go Ahead Eagles. Op voorhand een lastig duel, want de Deventenaren doen onder leiding van John Stegeman volop mee in strijd om de bovenste plekken in de Keuken Kampioen Divisie. Bovendien is een wedstrijd tussen Go Ahead Eagles en Cambuur altijd een duel om naar uit te kijken. Immers, twee volksclubs met elk een fanatieke supportersschare die in het verleden menig spraakmakend duel hebben uitgevochten. Volop reden om volgende week vrijdag er in ons eigen stadion bij te zijn.

Opstelling Helmond Sport: Stijn van Gassel, Maiky Fecunda, Bart Meijers, Ron Janzen, Nick de Louw, Tibeau Swinnen, Dean Koolhof, Koen Wesdorp (65. Albian Muzaqi), Richelor Sprangers, Diego Snepvangers (87. Juul Respen), Jordan van der Gaag

Opstelling SC Cambuur: Xavier Mous, David Sambissa, Robbert Schilder, Matthew Steenvoorden, Sai van Wermeskerken, Kevin van Kippersluis, Nino van den Beemt, Kevin Jansen (84. Daan Boerlage), Issa Kallon, Nigel Robertha (80. Karim Rossi), Tyrone Conraad (71. Andrejs Ciganiks)

Scheidsrechter: de heer F. (Freek) van Herk

Gele kaarten: Issa Kallon, Daan Boerlage (SC Cambuur), Maiky Fecunda (Helmond Sport)

Aantal toeschouwers: 1.111

Fotografie: www.dijksfotografie.nl