058-2963300
SC Cambuur roemloos ten onder in De Grolsch Veste

SC Cambuur roemloos ten onder in De Grolsch Veste

9 april 2023, 14:50

Tijdens Pasen wordt gevierd dat Jezus uit de dood is opgestaan. Na de vorig weekend opgelopen mokerslag tegen FC Emmen hoopt elke rechtgeaarde Cambuursupporter op zo’n wonder. Maar eigenlijk houdt niemand meer rekening met de wederopstanding van onze geel-blauwen en wordt het desastreuze verlies tegen de ploeg uit Drenthe door menigeen als de gevreesde ‘vorentscheidung’ gezien. Immers, met tot vanmiddag nog zeven wedstrijden te gaan en acht punten onder de streep lijkt degradatie onafwendbaar. Maar zolang het rekenkundig nog mogelijk is, was het ook vandaag in de vroege middag zaak voor Ultee c.s. om er alles aan te doen om de hoop op lijfsbehoud levend te houden. Al was het alleen maar voor de meegereisde geel-blauwe supporters die ook vandaag weer de moeite hadden genomen om in De Grolsch Veste de eigen ploeg te ondersteunen.

Ook hoofdtrainer Sjors Ultee klonk in zijn wekelijkse bespiegeling nog strijdbaar: “Het is nog niet klaar, dat is het pas als het echt officieel is.” Cambuur won in Enschede op het hoogste niveau nog nooit van FC Twente en aan die negatieve statistiek kwam vanmiddag helaas geen einde. De Tukkers van de gelouterde Ron Jans waren met 4-0 veel te sterk voor onze mannen. FC Twente had vanmiddag helemaal niks te duchten van een berustend en machteloos SC Cambuur en duwde hiermee de Leeuwarders nog verder de afgrond in.

SC Cambuur begon met dezelfde elf tegen FC Twente als tegen FC Emmen. Roberts Uldrikis en Mimoun Mahi hadden in vergelijking met afgelopen weekend de ziekenboeg verlaten, al namen ze nog wel beiden plaats op de reservebank. Bij de huidige nummer zes van de Eredivisie was Robin Pröpper na een longontsteking weer inzetbaar. Daarnaast maakte Sem Steijn ook zijn opwachting in de basis, hetgeen ten koste ging van Ajax-huurling Anass Salah-Eddine. Bij afwezigheid van Manfred Ugalde nam Ricky van Wolfswinkel voorin opnieuw de plaats als aanvalsleider in.

Onder bijna zomerse omstandigheden was Václav Černý al vroeg in de wedstrijd dichtbij de openingstreffer. Uit een op maat gesneden dieptebal van Robin Pröpper kwam hij dreigend de zestien in, waarna de Tsjechische vleugelaanvaller met links de bal over schoot. Diezelfde Černý legde even later de bal panklaar in de schoenen van Ricky van Wolfswinkel die hier wel raad mee wist. Zo keken de geel-blauwen al vroeg tegen een achterstand aan. Cambuur mocht van geluk spreken dat de wedstrijd binnen 20 minuten niet al gedaan was, want Virgil Misidjan mistte in de negentiende minuut een dot van kans. In De Grolsch Veste had FC Twente geen kind aan Cambuur. De thuisploeg was in alle opzichten de bovenliggende partij, had het leeuwendeel aan balbezit, kansen en doelpogingen. Het was dan ook niet onterecht dat FC Twente bij rust al op een comfortabele 3-0 voorsprong was gekomen. Michel Vlap en Sem Steijn, de beide doelpuntenmakers, dompelden de Leeuwarders hierdoor halverwege al in rouw.

Het was op basis van de pijnlijke eerste helft ook niet vreemd dat na de thee maar liefst vier nieuwe Cambuur spelers aan de aftrap stonden. Sai van Wermeskerken, Remco Balk, Jamie Jacobs en Roberts Uldrikis kwamen in het veld, terwijl Doke Schmidt, Michael Breij, Mitchel Paulissen en Bjørn Johnsen in de kleedkamer achterbleven. De eerste kans na rust was voor Cambuur. Navarone Foor werd op links de diepte ingestuurd, maar zijn schot ontbeerde kracht en precisie. De tweede helft toonde Cambuur iets meer flair en werd Lars Unnerstall enkele keren op proef gesteld. Maar Ultee en zijn manschappen mochten na een uur spelen de handen dicht knijpen dat Sem Steijn het vizier niet op scherp had. Hij schoot de bal op aangeven van Václav Černý wonderwel over het doel van Robbin Ruiter. De tweede helft kende verder weinig opzienbarende momenten. FC Twente leek het wel best te vinden en Cambuur kon zelf ook geen potten breken. Dat Brenet in de tweede nog een keer doel trof en daarmee de eindstand op 4-0 bepaalde was slechts voor de statistieken.

Over een week komt het Feyenoord van Arne Slot naar Leeuwarden. Waar het bij ons volop kommer en kwel is, daar schijnt in Rotterdam-Zuid al het gehele seizoen de zon uitbundig. De Rotterdammers maken een droomseizoen door en lijken het kampioenschap in de Eredivisie niet meer te kunnen mislopen. Bovendien is de ploeg van onze oud trainers Slot en Hulshoff nog actief in Europa. Kortom, op voorhand lijkt het treffen tussen SC Cambuur en Feyenoord op papier een duel tussen David en Goliath, al zal het niet de eerste keer zijn dat de dwerg de reus laat struikelen.

Opstelling FC Twente: Lars Unnerstall, Joshua Brenet (78. Alfons Sampsted), Robin Pröpper (68. Max Bruns), Julio Pleguezuelo, Gijs Smal, Ramiz Zerrouki (76. Wout Brama), Michel Vlap (68. Mathias Kjølø), Sem Steijn, Václav Černý, Ricky van Wolfswinkel, Virgil Misidjan (68. Daan Rots)

Opstelling SC Cambuur: Robbin Ruiter, Alex Bangura, Floris Smand, Marco Tol, Doke Schmidt (46. Sai van Wermeskerken), Mitchel Paulissen (46. Jamie Jacobs), Daniël van Kaam, Mees Hoedemakers, Navarone Foor (83. Mimoun Mahi), Bjørn Johnsen (46. Roberts Uldrikis), Michael Breij (46. Remco Balk)

Scheidsrechter: Serdar Gözübüyük

Gele kaarten: Ricky van Wolfswinkel (FC Twente), Mitchel Paulissen en Remco Balk (SC Cambuur)

Scoreverloop:
12′ 1-0, Van Wolfswinkel
28′ 2-0, Vlap
36′ 3-0, Steijn
77′ 4-0, Brenet

Aantal toeschouwers: 29.000

Foto: www.dijksmedia.nl