058-2963300
SC Cambuur na rust onderuit in de Goffert

SC Cambuur na rust onderuit in de Goffert

3 november 2017, 22:02

Het is voor iedereen duidelijk dat Cambuur sportief gezien betere tijden heeft meegemaakt. De manschappen van Marinus Dijkhuizen scoren dit seizoen moeilijk, ontberen in sommige wedstrijden, met name in eigen huis, ook het nodige geluk, maar dat doet zich vaak voor bij ploegen die in de onderste regionen vertoeven. Ballen die er in goede tijden vaak invlogen, belanden nu op de paal belanden. Iedereen met een geel blauw hart piekert zich suf, beseffende dat een vijftiende plaats en vijf nederlagen in elf competitiewedstrijden uiteraard Cambuur onwaardig is en dat het niet slechts een kwestie is van alleen maar pech. De enige remedie is dan ook een reeks overwinningen die Cambuur uit het sportieve dal kan halen. En dan lijkt een uitwedstrijd tegen N.E.C. nou niet bepaald de ideale gelegenheid om voor de ommekeer te zorgen. Immers, de Nijmegenaren zijn de gedoodverfde titelkandidaat en voor de laatste overwinning van Cambuur in de Goffert moeten we ver terug, namelijk 7 november 1987. De Leeuwarders wonnen destijds met 2-3. Het N.E.C. van Adrie Bogers won bovendien afgelopen weekend de eerste periodetitel en verzekerden zich al vroeg in het seizoen van deelname aan de Play-offs. Ondanks een fatsoenlijke eerste helft ging Cambuur ook vanavond weer in Nijmegen onderuit. Na een doelpuntloze eerste helft, was de thuisploeg in de tweede helft de bovenliggende partij en won uiteindelijk verdiend met 3-1.

Ondanks het verschil op de ranglijst had Cambuur in de openingsfase weinig ontzag voor de Nijmegenaren. De ploegen deden weinig voor elkaar onder, maar uitgezonderd een aantal afstandsschoten ontstonden in beide strafschopgebieden weinig gevaarlijke situaties. De Leeuwarders hadden verdedigend de zaken goed voor elkaar en de keren dat de thuisploeg gevaarlijk werd, met name via hun voorste man Sven Braken, greep de blauw gele defensie uitstekend in. Gezien het spelbeeld was de brilstand bij rust dan ook een logische uitkomst.

Bij de start van de tweede helft stonden dezelfde tweeëntwintig spelers aan de aftrap. De eerste aanval in het tweede bedrijf was voor de equipe van Marinus Dijkhuizen en resulteerde direct in een 0-1 voorsprong. Aan de openingstreffer ging een prachtige aanval vooraf. Een uitgekiende pass van Bryan Smeets stelde Kevin van Kippersluis in staat om zijn eerste competitietreffer in Leeuwarder dienst te maken. Cambuur slaagde er niet in om deze voorsprong lang vast te houden, want Mohamed Rayhi schoot op het uur de bal hard in de lange hoek langs de kansloze Eric Cummins. In het tumult daarna werd Marinus Dijkhuizen door scheidsrechter Christiaan Bax naar de tribune gestuurd. Kort daarna was het opnieuw raak . Andermaal Mohamed Rayhi die uit een counter op fabuleuze wijze de bal over Eric Cummins stiftte. Niet veel later schoot de ingevallen Justin Mathieu de bal verwoestend op de kruising. Cambuur koos vol voor de aanval, maar kreeg vlak voor tijd de deksel op de neus. Steeven Langil velde uiteindelijk het vonnis en bepaalde daarmee de eindstand op 3-1.

Komend weekend is er vanwege interlandverplichtingen geen programma in de Jupiler League. Over twee weken komt Fortuna Sittard naar Leeuwarden toe. De Limburgers maken tot op heden een prima seizoen door en vinden we momenteel terug op een verdienstelijke derde plaats. Op voorhand derhalve een lastige opgave, maar ook een uitgelezen mogelijkheid voor Cambuur om de eerste overwinning in eigen stadion binnen te slepen.

Opstelling N.E.C: Joris Delle, Guus Joppen, Ted van de Pavert, Calvin Verdonk, Frank Sturing, Mart Dijkstra, Ferdi Kadioglu, Gregor Breinburg, Steeven Langil, Sven Braken (76. Jordan Larsson), Mohamed Rayhi

Opstelling SC Cambuur: Eric Cummins, Jordy van Deelen, Matthew Steenvoorden, Robbert Schilder, Marvin Peersman, Daan Boerlage (72. Nigel Robertha), Jurjan Mannes (83. Ricardo Kip), Bryan Smeets, Alvin Daniels (61. Justin Mathieu), Martijn Barto, Kevin van Kippersluis

Scheidsrechter: C. (Christiaan) Bax

Gele kaarten: Mohamed Rayhi, Mart Dijkstra (N.E.C.), Martijn Barto, Robbert Schilder, Justin Mathieu (SC Cambuur)

Aantal toeschouwers: 9.163

Fotografie: www.dijksfotografie.com