058-2963300
SC CAMBUUR SCHRIJFT HISTORIE EN GAAT NAAR DE HALVE FINALE

SC CAMBUUR SCHRIJFT HISTORIE EN GAAT NAAR DE HALVE FINALE

25 januari 2017, 22:07

Na in de vorige bekerronde Ajax op sensationele en memorabele wijze te hebben verslagen moest SC Cambuur in de kwartfinale van de KNVB-beker in de vroege avond afrekenen met FC Utrecht. Op voorhand geen eenvoudige opgave want de Domstedelingen bereikten in het afgelopen seizoen de finale van het bekertoernooi en wisten in het verleden de Dennenappel maar liefst driemaal te veroveren. Bovendien had de ploeg van trainer Erik ten Hag in deze bekereditie 3 ex bekerwinnaars, te weten FC Groningen, FC Twente en PEC Zwolle uitgeschakeld. Maar hoewel resultaten uit het verleden geen garantie bieden kon Cambuur toch ook het nodige vertrouwen ontlenen aan de laatste wedstrijden die de Leeuwarders in de Galgenwaard speelden. In deze duels waren de Leeuwarders vaak minimaal gelijkwaardig en met steun van de talrijke meegereisde supporters moest het mogelijk zijn om weer voor een stunt te zorgen en voor het eerst in de historie van de club de laatste vier van het nationale bekertoernooi bereiken. En zo geschiedde, want in een zenuwslopend duel versloeg Cambuur – na een 2-2 tussenstand in de reguliere speeltijd en verlening-de thuisploeg uiteindelijk na strafschoppen met 6-7 en verschafte zich hiermee een plaats bij de laatste vier in het bekertoernooi.

Zonder clubtopscorer Sander van de Streek, maar met de nieuweling Tarik Tissoudali die vanaf het eerste fluitsignaal van scheidsrechter Pol van Boekel acte de présence gaf, lieten de blauw-gelen het initiatief over aan de thuisploeg. De defensie van Cambuur was echter prima georganiseerd, kwam geen tel in de problemen en probeerde er in de omschakeling – met name via Jordy van Deelen aan de rechterkant – enkele malen gevaarlijk uit te komen. Net toen het er op leek dat Cambuur het eerste half uur schadevrij door zou komen, kwam FC Utrecht toch op voorsprong. Ramon Leeuwin kopte uit een hoekschop de 1-0 achter zijn oud doelman Leonard Nienhuis. Daar bleef het in de eerste helft bij. Op zich een mirakel, want in een hectische slotfase kregen beide ploegen nog een aantal mogelijkheden. Zo werd een gevaarlijk schot van Martijn Barto met enige moeite door de Utrechtse doelman tot corner verwerkt, waarna op slag van rust Richairo Zivkovic dé kans kreeg de wedstrijd in het slot te gooien. Gelukkig voor de bijna 700 supporters in het uitvak liet hij de kans onbenut en kwam Cambuur met de schrik vrij.

De mannen van Sipke Hulshoff en Arne Slot begonnen heerlijk aan het tweede deel van de wedstrijd. Martijn Barto werd in de eerste de beste aanval in het strafschop onderuit gehaald, waarna Erik Bakker uit de hierop volgende strafschop uitermate koel de stand gelijk trok. Net nadat Stefano Lillipaly voor de moe gestreden Tarik Tissoudali was ingevallen nam Cambuur via Martijn Barto brutaal de leiding. Daarna voerden de Utrechters de druk verder op. In de 75e minuut leek het de beurt aan de thuisploeg om vanaf elf meter de stand weer gelijk te trekken. Maar na overleg met de videoreferee trok scheidsrechter Pol van Boekel zijn besluit weer in en bleef de stand 1-2 in het voordeel van de Leeuwarders. Aan geluk geen gebrek in deze fase want kort daarna schoot Nacer Barazite op de paal. De gelijkmaker kwam toch nog op het bord. Vlak voor het verstrijken van de officiële speeltijd kopte Giovanni Troupée de 2-2 over de doellijn en dwong daarmee een verlening af.

In de eerste verlenging drong FC Utrecht aan en had via Sébastien Haller en Nacer Barazite een aantal fraaie kansen om de Galgenwaard te laten ontploffen. Maar aan de andere kant zorgde een vrije trap van Xander Houtkoop voor het nodige gevaar. De Utrechtse doelman David Jensen plukte echter de bal fraai uit de bovenhoek. Ook de tweede verlenging liet een zelfde spelbeeld zien. Utrecht die de overwinning wilde forceren, terwijl Cambuur met kunst en vliegwerk onder de druk wilde uitvoetballen. Dat lukte, zodat een strafschoppenserie deze kraker van jewelste moesten beslissen. Cambuur trok hierbij uiteindelijk aan het langste eind toen Jamiro Monteiro de 18e strafschop benutte en voor de grootste bekersensatie uit de clubgeschiedenis zorgde.

Komende zaterdag staat de volgende competitiewedstrijd van SC Cambuur op het programma. In Leeuwarden komt dan laagvlieger FC Dordrecht op bezoek. Een wedstrijd waarbij de punten in eigen stadion moeten blijven en Cambuur weer een zetje in de rug moet geven om verder op de ranglijst te klimmen.

Opstelling FC Utrecht: David Jensen, Robin van der Meer (82. Jeff Hardeveld), Ramon Leeuwin, Willem Janssen, Giovanni Troupée, Yassin Ayoub, Wout Brama (116. Zakaria Labyad), Sofyan Amrabat, Nacer Barazite (82. Kristoffer Peterson), Richairo Zivkovic, Sébastien Haller

Opstelling SC Cambuur: Leonard Nienhuis, Jordy van Deelen (91. Farshad Noor), Marvin Peersman, Omar El Baad, Robbert Schilder, Xander Houtkoop, Erik Bakker, Jamiro Monteiro, Tarik Tissoudali (67. Stefano Lillipaly), Jergé Hoefdraad, Martijn Barto

Scheidsrechter: Pol van Boekel

Gele kaarten: Willem Janssen (FC Utrecht), Sofyan Amrabat (FC Utrecht), Jordy van Deelen (SC Cambuur)

Aantal toeschouwers:13.397

Foto: www.dijksfotografie.com