058-2963300
SC Cambuur scoort voor derde keer op rij vijf treffers en verschalkt FC Dordrecht

SC Cambuur scoort voor derde keer op rij vijf treffers en verschalkt FC Dordrecht

11 oktober 2020, 17:20

Zondagmiddag, 14.30 uur. Een heerlijk ouderwets voetbaltijdstip waar je als liefhebber even goed voor gaat zitten. Dat moest helaas wel thuis, want door de toename van het aantal positieve corona-besmettingen mogen er even geen supporters aanwezig zijn in de Nederlandse stadions. Thuis voor de buis zag de Twaalfde Man ook bepaald geen spannend voetbalgevecht, want SC Cambuur was heer en meester in eigen huis tegen FC Dordrecht. Het was dat het vizier niet altijd even scherp stond en het tempo na rust iets lager lag dat het geen monsterscore werd, maar met 5-0 was het desalniettemin opnieuw een prima middag en werd bovendien een record uit 1965 geëvenaard. Toen was het namelijk Sittardia dat drie wedstrijden op rij vijf keer het net wist te vinden en dat deed SC Cambuur in de afgelopen drie wedstrijden dunnetjes over.

De oorverdovende stilte in het Cambuur Stadion leek de geel-blauwen aanvankelijk niet te deren, want vanaf de eerste minuut was het éénrichtingsverkeer en moest doelman Swolfs meerdere keren in actie komen. Het eerste grote gevaar kwam van de opnieuw in de basis startende Mitchel Paulissen, die een vrije kopkans kreeg op vijf meter van het doel. Zijn inzet was recht in het midden en dus een makkelijke prooi voor de Dordtse goalie.

“Dan ik maar”, moet topschutter Robert Mühren hebben gedacht toen hij in de zevende minuut mocht aanleggen van de strafschopstip. Het was Kallon die onrechtmatig een halt werd toegeroepen en normaal gesproken is dat dan een koud kunstje voor de Volendamse topschutter. Normaal gesproken, maar vanmiddag even niet. De inzet van Mühren raakte de verkeerde kant van de lat en ging over.

Nog geen tien minuten later mocht de topscoorder van vorig seizoen al revanche nemen toen Bliek hands maakte na een voorzet van Jacobs. Ditmaal was het met een droge knal in de linkerhoek wel raak: 1-0. Slecht drie minuten later verdubbelden de heren van het Cambuurplein deze score en opnieuw was het Mühren die zijn naam op het wedstrijdformulier liet zetten. Een fraaie aanval door de as kwam uit bij Jacobs die vanaf de rechterkant een afgemeten voorzet afleverde en Mühren kopte prima raak.

Er hadden voor rust nog zeker een handvol treffers kunnen vallen, maar de schade voor de bezoekers bleef slechts beperkt tot één treffer. Dat was overigens wel een hele fraaie. Kallon kopte door op de doorstomende Michael Breij en die twijfelde geen moment. Met een snoeiharde knal in de rechterbovenhoek zette hij stadionspeaker Rein de Vries aan het werk en liet hij de 3-0 ruststand aantekenen.

De eerste helft eindigde nog wel in mineur voor de Leeuwarders. Op volle snelheid greep Issa Kallon plotseling naar zijn hamstring en de vleugelaanvaller kon niet verder. Hoe ernstig zijn blessure precies valt nog niet te zeggen, maar goed nieuws is het nooit als een speler op deze manier uitvalt.

Na de thee, met Giovanni Korte binnen de lijnen voor Issa Kallon, een ongewijzigd spelbeeld. Al was SC Cambuur een stuk minder zorgvuldig en daarmee liet het de bezoekers uit Dordrecht in leven. Henk de Jong was het daar na afloop mee eens en liet aantekenen dat er misschien wel te veel ruimte lag en zijn spelers misschien wel te veel tijd hadden om keuzes te maken.

Hoe het ook zij, gescoord werd er nog wel. Al moest TV-kijkend Nederland daar tot de 72e minuut op wachten. Het was invaller Giovanni Korte die uit een afgeslagen corner maar eens besloot uit te halen vanaf de rand zestien. Wat een niet al te lastige bal leek te zijn werd door Swolfs gepromoveerd tot treffer en zo kwam de 4-0 op het scorebord.

Het slotakkoord was opnieuw voor Korte die na een goede solo uit de omschakeling ditmaal in de lange hoek het net wist te vinden. Daar had evengoed de naam van de eveneens ingevallen Jarchinio Antonia kunnen staan, maar in extremis wist hij een enorme kans met overtal situatie niet te verzilveren. Zo bleef het vanmiddag in een leeg en desolaat Cambuur Stadion bij -hoe gek het ook klinkt- slecht 5-0 en staat SC Cambuur op een gedeelde tweede plek op de ranglijst.

De volgende afspraak is in ieder geval qua affiche eentje om naar uit te kijken. Weer op de vertrouwde vrijdagavond gaat SC Cambuur dan op bezoek bij concurrent NAC Breda. De aftrap van dit duel is om 21.00 uur.

Opstelling SC Cambuur: Stevens; Schmidt, Mac-Intosch (83’ Bangura), Schouten (C), Sambissa (74’ Kramer); Hoedemakers, Jacobs, Paulissen (74’ Maulun); Breij (74’ Antonia), Mühren en Kallon

Opstelling FC Dordrecht: Swolfs; Polley (78’ Muringen), Aktas, Bliek, Overes; Jansen (C), Sürmeli (78’ Amadin), Vermeulen; Musaba, Schalenkamp (64’ Suray) en Vicario

Scheidsrechter: Edgar Bijl

Scoreverloop:
19’ Mühren (penalty)
22’ Mühren
33’ Breij
72’ Korte
90+3’ Korte

Gele kaarten: Polley (FC Dordrecht) en Paulissen en Schmidt (SC Cambuur)

Foto: www.cambuurimages.nl