058-2963300
SC Cambuur sluit 2019 als trotse winterkampioen uitstekend af

SC Cambuur sluit 2019 als trotse winterkampioen uitstekend af

22 december 2019, 16:32

Na het spektakelstuk tegen Feyenoord wachtte voor SC Cambuur vanmiddag in de laatste competitiewedstrijd van 2019 opnieuw een opponent uit Rotterdam. Op het knusse Woudestein, dat sinds een paar jaar de naam van het Van Donge & Van Roo Stadion draagt, was dit keer het vorig seizoen gedegradeerde Excelsior de tegenstander. De Kralingers die het imago als oud papierclub al lang van zich hebben afgeschud, beschikken met spelers als Luigi Bruins, Thomas Verhaar, Rai Vloet en Jeffry Fortes over bovengemiddeld spelersmateriaal waarmee de club tot het einde van het seizoen zou moeten meedoen om promotie. De ploeg van Ricardo Moniz wist overigens net als Cambuur de volgende ronde van het landelijke bekertoernooi niet te bereiken, want het ging eerder deze week in Eindhoven tegen de plaatselijke FC met 0-2 onderuit. Doordat de Rotterdammers al op dinsdagavond in actie moesten komen, had Excelsior twee dagen meer tijd om de knop om te zetten en zich voor te bereiden op deze voor beide ploegen uitermate belangrijke wedstrijd. Bovendien aasde de thuisploeg op revanche, want eerder dit seizoen bliezen de Leeuwarders de Rotterdammers in eigen huis met 4-0 van het veld af. Alles wees er vooraf dan ook op dat het voor de trotse ranglijstaanvoerder een uitermate lastige wedstrijd zou worden. Maar ook vanmiddag kwam de derde profclub uit de Maasstad er niet aan te pas, want de formatie van Henk de Jong versloeg Excelsior Rotterdam met 1-3. Hierdoor sloot Cambuur het jaar 2019 af als trotse koploper van de Keuken Kampioen Divisie.

Henk de Jong, die gisteren al met zijn selectie naar Rotterdam was afgereisd, had deze zondagmiddag gelukkig weer de beschikking over de sterkhouders Robert Mühren en Jamie Jacobs. Ook was er een plek voor Jarchinio Antonia in de basisopstelling. In de openingsfase hadden de Leeuwarders duidelijk het betere van het spel en kwamen in de elfde minuut verdiend op voorsprong. Robert Mühren schoot na een overtreding op Jamie Jacobs een strafschop genadeloos hard binnen. Gesteund door een nagenoeg volledig uitvak staken de geel-blauwen de nodige energie in de wedstrijd en probeerden de marge te vergroten. Die kwam er na een half uur spelen ook toen Robin Maulun een perfecte voorzet gaf op Jamie Jacobs die via de paal beheerst binnenkopte. De score had enkele minuten later nog verder opgetild kunnen worden toen Robin Maulun een vrije trap op de paal knalde. Vlak voor de pauze kreeg Jarchinio Antonia de uitgelezen kans om de wedstrijd definitief in het slot te gooien, maar hij wist een voorzet van Issa Kallon niet op de waarde te schatten en schoot de bal net naast het doel van Alessandro Damen. Zodoende zochten beide elftallen met een 0-2 ruststand de kleedkamers op.

Door het inbrengen van Thomas Verhaar en Stijn Meijer probeerde Ricardo Moniz het tij voor de Kralingers te keren. Bovendien schoof Jeffry Fortes een linie door, waardoor de druk op het Leeuwarder doel toenam. Sonny Stevens, die vorig jaar nog het doel verdedigde van Excelsior, hield Cambuur met een paar prima reddingen op de been. Met het nodige opportunisme ging de thuisploeg op zoek naar de aansluitingstreffer, waarbij aan de andere kant Jamie Jacobs vergat om de 0-3 binnen te tikken en aan alle onzekerheid een einde te maken. Het werd langzamerhand een slijtageslag voor de Leeuwarders. Terwijl Issa Kallon vlak voor tijd alleen op doelman Alessandro Damen af mocht gaan en helaas niet scoorde, maakte Rai Vloet de wedstrijd weer onnodig spannend door de 1-2 binnen te glijden. In blessuretijd maakte Issa Kallon gelukkig wel de bevrijdende 1-3, waarna de overwinning met het volledig uit zijn dak gaande uitvak massaal werd gevierd.

Na deze geweldige wedstrijd mogen Henk de Jong en zijn manschappen genieten van een welverdiende vakantie. Onder de kerstboom kan iedereen die geel-blauw bloed door zijn aderen heeft stromen terugkijken op een fantastische eerste seizoenshelft. Niet alleen het meer dan verwachte aantal punten, maar misschien nog wel meer maakt de positieve en attractieve spelwijze de Leeuwarder aanhang trots. Steun van de Twaalfde Man is ook in de tweede seizoenshelft meer dan nodig om boven in de Keuken Kampioen Divisie te kunnen blijven meedoen. Om te beginnen al op vrijdag 10 januari 2020, want in de eerste speelronde van 2020 staat er in het eigen stadion alweer een kraker van jewelste op het programma. Dan komt namelijk het ook in prima vorm verkerende FC Volendam in Leeuwarden op bezoek.

Opstelling Excelsior Rotterdam: Alessandro Damen, Siebe Horemans (46. Stijn Meijer), Hervé Matthys, Thomas Oude Kotte, Sander Fischer, Dogucan Haspolat, Luigi Bruins, Rai Vloet, Jeffry Fortes, Joël Zwarts, Elías Már Ómarsson (46. Thomas Verhaar)

Opstelling SC Cambuur: Sonny Stevens, Doke Schmidt, Erik Schouten, Calvin Mac-Intosch, David Sambissa, Robin Maulun (87. Stanley Akoy), Jamie Jacobs, Mees Hoedemakers, Issa Kallon (92. Delano Ladan), Robert Mühren, Jarchinio Antonia (81. Mitchel Paulissen)

Scheidsrechter: de heer R. (Richard) Martens

Gele kaarten: Sander Fischer, Jeffry Fortes, Ricardo Moniz, Stijn Meijer, Thomas Verhaar, Luigi Bruins (Excelsior Rotterdam), David Sambissa (SC Cambuur)

Aantal toeschouwers: 3.612

Foto: www.cambuurimages.nl