058-2963300

SC Cambuur sluit beste seizoen ooit af met twaalfde plaats

17 mei 2015, 17:21

Eerlijk gezegd was er op wat meer gerekend dan een twaalfde plaats, maar ondanks het 1-2 verlies tegen Willem II sloot Cambuur zondag in een bijkans uitverkocht stadion het seizoen af, dat als ‘beste ooit’ de geschiedenis in zal gaan. Handhaven was de doelstelling en die was lang voor het sluiten van de markt al  bereikt. Het was tijd voor een bonusje van een punt of acht-negen. Die kwam er niet, althans niet van substantiële omvang. Desondanks kan SC Cambuur meer dan tevreden zijn: aantrekkelijk, aanvallend voetbal, dat vooral voor de winterstop tot resultaten leidde. Toen werden er 26 binnengehaald, in de tweede helft van de competitie liep de teller op naar 15, beter  gezegd: bleef daar op steken.

Vorig seizoen werd afgesloten met 39 punten, dit keer werden er 41 punten behaald. In beide jaren Eredivisie werd er tien keer minder gescoord dan de tegenstander. Een zeer aanvaardbaar verschil.

Er was een omvangrijk feestje rond de laatste wedstrijd gepland, maar niet nadat de spelers met rouwbanden waren uitgerust, vanwege het overlijden van Gerard Lippold. Dat is Cambuur: lief en leed liggen er dicht bij elkaar en worden met respect onder de aandacht gebracht.

Na de eerste balomwentelingen leek het dat er een alleraardigste wedstrijd zou worden uitgerold, kansen over en weer na soms leuk combinaties. Cambuur nam na enige tijd het initiatief, hield dat ook, maar de mogelijkheden waren allerminst achttien karaats. De Tilburgers bleven op de loer liggen. Dat constateerde ook trainer Henk de Jong die vanaf de het gangpad naar de zakenclub toekeek vanuit zijn rolstoel.

Tien minuten voor de rust werd nonchalant verdedigen van de thuisclub afgestraft. Ben Sahar had geen moeite Leonard Nienhuis te kloppen, zij het met een balletje door de benen. Toen Willem II vlak na rust een penalty kreeg – en die benutte – leek de wedstrijd beslist. Scheidsrechter Ed Janssen gaf Cambuur echter vijf minuten voor tijd ook een strafschop. Specialist Erik Bakker faalde niet, doet-ie vrijwel nooit. Dus 1-2 en nog acht minuten op de klok. Michiel Hemmen in de spits en Cambuur en het opgeleefde stadion maakten zich op voor een hectische slotfase. Die kwam er ook, maar Willem II had geen moeite de aspiraties van de mannen van Sandor van der Heide het hoofd te bieden. Zonder Bijker en El Makrini  sloot Cambuur af met 1-2 verlies tegen een vrijwel gelijkwaardige opponent.a

SC Cambuur: Nienhuis, Pereira (83. Hemmen), Reijnen, Mac-Intosch, Andriuskevicus; Bakker, Van der Streek (56. Barto), Steblecki; Narsingh (45. Rosheuvel), Ogbeche en De Ridder

Willem II: Lamprou, Peters, Van der Struijk, Ondaan (25. Sahar), Messaoud, Pluim (85.Braber), Dries Wuytens (69. Heerkens), Dijks, Armenteros, Andrade en Stijn Wuytens

Scheidsrechter: Ed Janssen

Scoreverloop 35. 0-1 Sahar; 48. 0-2. Armenteros; 85. 1-2 Bakker.

Kaarten geel: Sahar en Armenteros, Willem II) , Bakker, Cambuur.