058-2963300
SC Cambuur sluit drieluik af met nuttige zege op Jong FC Utrecht

SC Cambuur sluit drieluik af met nuttige zege op Jong FC Utrecht

22 februari 2021, 23:09

Als slotstuk van een drieluik gingen Henk de Jong en zijn mannen in de late maandagavond op bezoek bij Jong FC Utrecht. Wedstrijd nummer drie in een tijdsbestek van zeven dagen. Na het pittige duel van afgelopen vrijdag was het voor de Leeuwarders zaak om in de korte tijd tussen beide wedstrijden te herstellen, de boel weer op te lappen, pijntjes weg te werken en de spotlights volledig te richten op het belangrijke duel tegen de jonge Domstedelingen. Dat viel niet mee, want de wedstrijd tegen Jong Ajax had nogal wat ‘slachtoffers’ opgeleverd. Trainer Henk de Jong ging daar gisteren na afloop van de laatste training nog even nader op in: ‘er zijn zeker wat jongens met pijntjes, dat is ook normaal twee dagen na een wedstrijd. We gaan morgen kijken hoe dat ervoor staat.’ Ondanks een aantal vraagtekens vooraf, was het ontbreken van de Franse linksback David Sambissa en de eveneens niet okselfrisse Michael Breij op voorhand zeker. Vanavond bleek helaas ook dat Jamie Jacobs niet door de medische keuring was gekomen. Ragnar Oratmangoen nam vanavond zijn plek op het middenveld in. Ook Doke Schmidt moest na zijn vijfde gele kaart het duel noodgedwongen aan zich voorbij laten gaan. Zijn vervanger was Jarchinio Antonia. Tegenover al deze noodgedwongen omzettingen stond gelukkig wel weer de terugkeer van Mees Hoedemakers die op het middenveld een schier onmisbare schakel vormt in het Leeuwarder keurkorps.

Het tweede elftal van FC Utrecht is eigenlijk sinds vorig seizoen niet meer het lelijke eendje van de Keuken Kampioen Divisie en kende het afgelopen, afgebroken seizoen het beste seizoen sinds de entree van de ploeg in 2016. Blikvanger in de ploeg van Ab Plugboer dit seizoen is de gemakkelijk scorende Jeredy Hilterman. Hij maakte in het beloftenonderonsje tegen Jong AZ onlangs al zijn dertiende en veertiende seizoenstreffer. Maar Jong FC Utrecht was vanavond niet bij machte om de trotse koploper uit Leeuwarden punten af te snoepen. Want ondanks flink wat omzettingen behaalde Cambuur onder leiding van een weer ontketende Robert Mühren een belangrijke 1-3 overwinning.

Op Sportcomplex Zoudenbalch, het trainingscomplex van FC Utrecht dat vlak achter Stadion Galgenwaard is gesitueerd, kreeg Cambuur in de zesde minuut de eerste kans om de score te openen. Ragnar Oratmangoen kwam een teenlengte te kort om een strakke voorzet van Nick Doodeman binnen te werken. Onder toeziend oog van onze oud trainers Marinus Dijkhuizen en René Hake had de equipe van Henk de Jong in de beginfase wel de overhand, maar betaalde het overwicht zich niet uit in hele grote kansen. In de negentiende minuut verzuimde Jeredy Hilterman om het bal te openen. Hij dook in één keer vrij op voor Sonny Stevens, maar gelukkig bewees de doelman zoals vaker dit seizoen een schier onneembare vesting te zijn. Het spel golfde daarna op en neer, waarbij in beide doelgebieden een aantal gevaarlijke situaties ontstonden. De kansen werden echter niet goed uitgespeeld en Cambuur haalde een aantal malen opgelucht adem dat de Utrechtse voorwaartsen het vizier niet op scherp hadden. Het was duidelijk dat de geel blauwen een moeilijk avondje tegemoet gingen. Toch werd op slag van rust de impasse doorbroken en wie anders dan Robert Mühren was weer het eindstation van de Leeuwarder doelpuntenmachine. De topscoorder tikte op aangeven van Ragnar Oratmangoen alweer zijn 25e seizoenstreffer binnen. Niet zijn fraaiste doelpunt, maar o zo belangrijk. Want Cambuur beleefde tegen de Utrechtse talenten een moeizame eerst helft en daarom was dit doelpunt een meer dan welkome opsteker.

Na de thee kwamen beide ploegen ongewijzigd uit de kleedkamer. Ragnar Oratmangoen kreeg meteen al een fraaie kans om de voorsprong te verdubbelen, maar zijn schot ging net naast het doel van Maarten Paes. Cambuur kende zo vlak na rust een prima periode waarin het al meer afstand van Jong FC Utrecht had kunnen nemen. Issa Kallon en Robin Maulun kregen hiertoe beide aanvankelijk een paar fraaie schietkansen, maar het was uiteindelijk een eigen doelpunt van Raymond Huizing dat zorgde voor een 0-2 tussenstand. En weer speelde Robert Mühren in de totstandkoming van dit doelpunt een grote rol. Dezelfde Mühren die vlak daarna de paal raakte. Alles leek er op dat Cambuur de wedstrijd op routine naar het einde zou brengen, maar Tim Pieters zorgde met een droge knal in de hoek vlak voor tijd dat de spanning toch nog even terugkwam. De vrees bleek echter ongegrond, want op aangeven van Robert Mühren mocht Issa Kallon de bal direct daarna in een leeg doel schuiven. En zo stapte Cambuur na het laatste fluitsignaal met een 1-3 zege van het veld af en voegde het weer drie kostbare punten toe aan het seizoenstotaal.

Nu het drukke drieluik achter de rug is, kan de trotse lijstaanvoerder zich in alle rust voorbereiden op een ware kraker in de Keuken Kampioen Divisie. Dit weekend reizen Henk de Jong en zijn manschappen af naar Almere waar op zondag het belangrijke duel tegen Almere City FC op de agenda staat. Op voorhand al een bijzondere gebeurtenis, want bij dit treffen mogen in het kader van een Fieldlab pilot maximaal 1.500 toeschouwers aanwezig zijn. Het doel van deze pilot is om kennis op te doen om daarmee op termijn hopelijk versoepeling van de coronamaatregelen te krijgen bij het organiseren van voetbalwedstrijden en andere evenementen. Het enige doel voor SC Cambuur is echter om komende zondag de drie punten mee naar het Cambuurplein terug te nemen. Dat zal geen gemakkelijke opgave worden, want de jongste telg uit het betaald voetballandschap zal zich willen revancheren voor het pak slaag dat men eerder dit seizoen in Leeuwarden kreeg. De Leeuwarder trots overrompelde op 15 november 2020 de Flevolanders met maar liefst 7-2. Een scenario waar we komend weekend uiteraard blind voor zouden tekenen.

Opstelling Jong FC Utrecht: Maarten Paes, Sylian Mokono (62. Mark Pabai), Reda Akmum, Ruben Kluivert, Giovanni Troupée, Albert Lottin (75. Rida El Barjiji), Odysseus Velanas, Raymond Huizing (62. Dave van den Berg), Moussa Sylla, Jeredy Hilterman, Mohamed Mallahi (76. Tim Pieters)

Opstelling SC Cambuur: Sonny Stevens, Alex Bangura (92. Joris Kramer), Erik Schouten, Calvin Mac-Intosch, Jarchinio Antonia, Robin Maulun, Ragnar Oratmangoen (76. Jasper ter Heide), Mees Hoedemakers, Issa Kallon (92. Delano Ladan), Robert Mühren, Nick Doodeman (53. Giovanni Korte)

Scheidsrechter: de heer C. (Clay) Ruperti

Gele kaarten: Ruben Kluivert, Rida El Barjiji (Jong FC Utrecht), Ragnar Oratmangoen (SC Cambuur)

Aantal toeschouwers: 0

Foto: www.dijksmedia.nl