058-2963300

SC Cambuur sluit fabuleus jubileumjaar in stijl af

20 december 2014, 21:12

Als iemand deze zomer had voorspeld dat het duel tussen SC Cambuur en PEC Zwolle een tweestrijd zou zijn tussen de huidige nummer 7 en 3 op de ranglijst, dan was hij of zij waarschijnlijk voor gek verklaard, toch op zijn minst meewarig aangekeken. Maar halverwege het seizoen 2014/’15 is elke voetballiefhebber het er over eens dat de voortreffelijke positie van beide ploegen absoluut recht doet aan de tot op heden voetballende prestaties. Ondanks dat Cambuur haar laatste 4 thuiswedstrijden niet wist te winnen, was er de laatste weken toch sprake van een goed nieuws show rondom de club. De belangrijke overwinning op concurrent Go Ahead Eagles, het overklassen van Heracles Almelo in de beker. Maar niet alleen op sportief vlak was er sprake van een goed nieuws show. Ook op financieel vlak behaalden de Leeuwarders een prachtige ‘overwinning’, nu de KNVB onze club voor het eerst in de geschiedenis in de categorie 3 heeft geplaatst. Dat is de groep waarin de financieel meeste gezonde voetbalclubs zijn gecategoriseerd. Na al deze positieve rapportcijfers werd ook nog de laatste officiële wedstrijd in het kalenderjaar 2014 door Cambuur met 2-1 gewonnen. In een met name in de tweede helft op en neergaande wedstrijd trok de thuisclub na een benutte strafschop van Erik Bakker uiteindelijk aan het langste eind. Zo gaan de Leeuwarders met een heerlijk gevoel de winterstop in.

Met de weer fitte Leonard Nienhuis onder de lat begon Cambuur voortvarend aan de wedstrijd. In de 6e minuut resulteerde dit al bijna in de openingstreffer, maar de Zwolse doelman Warner Hahn voorkwam met een katachtige redding dat Martijn Barto doel trof. Net in een fase dat Cambuur op jacht leek naar de openingstreffer, scoorden de bezoekers door Thomas Lam. PEC Zwolle leek na zo’n 30 minuten de score te verdubbelen, maar Calvin Mac-Intosch wist op de doellijn te voorkomen dat de boomlange Tomáš Necid de 0-2 op het scorebord zette. Martijn Barto kreeg daarna via een uitval van Furdjel Narsingh de kans om de stand weer gelijk te trekken. Maar vanuit een vrijstaande positie schoot hij hoog over. Zo gingen de Blauwvingers met een 0-1 voorsprong rusten.

Op jacht naar de gelijkmaker moest de thuisploeg in de tweede helft nog meer energie in de wedstrijd steken. Dit resulteerde in het begin niet echt in kansen of mogelijkheden, maar in de 57e minuut viel eigenlijk vanuit het niets dan toch de 1-1. Sander van Streek verschalkte doelman Warner Hahn met een diagonale, droge schuiver. Gesteund door het thuispubliek leek Etiënne Reijnen leek daarna zelfs de 2-1 binnen te koppen, maar weer stond Warner Hahn in de weg. In de 67e minuut leek PEC Zwolle dan toch weer op voorsprong te komen, maar na een scrimmage werd het doelpunt tot opluchting van iedereen bij Cambuur afgekeurd. Een discutabel moment. Vervolgens ontstond er een op en neergaande wedstrijd met hachelijke momenten voor beide doelen. Toen iedereen vrede leek te hebben met een puntendeling, kreeg Cambuur na een overtreding van Warner Hahn op Martijn Barto in de dying seconds van de wedstrijd een strafschop. Erik Bakker, wie anders, wist wel raad met dit buitenkansje en schoot vanaf 11 meter onberispelijk raak. En bepaalde hierdoor de eindstand op 2-1.

Volgend jaar, op dinsdag 27 januari staat er weer een confrontatie tussen beide ploegen op het programma. Cambuur speelt namelijk op die avond in de kwartfinale van de KNVB beker tegen de huidige bekerwinnaar. Maar nu wacht eerst de winterstop, waarna de manschappen van Henk de Jong zich vanaf 3 januari in de Portugese Algarve gaan voorbereiden op de tweede seizoenshelft. Een seizoenshelft zonder Albert Rusnák en Oebele Schokker die vanavond voor het laatst het mooie, blauw gele tenue van Cambuur mochten dragen en hartstochtelijk werden toegejuicht. Wij wensen beide spelers dan ook heel veel geluk en succes bij hun nieuwe club.

Opstelling SC Cambuur: Leonard Nienhuis, Wout Droste, Etiënne Reijnen, Calvin Mac-Intosch, Vytautas Andriuškevičius (81. Marlon Pereira), Mohamed El Makrini, Erik Bakker, Albert Rusnák, Sander van der Streek, Martijn Barto, Furdjel Narsingh

Opstelling PEC Zwolle: Warner Hahn, Bram van Polen, Maikel van der Werff, Thomas Lam, Bart van Hintum, Wout Brama (90. Dimtrios Ferfelis),  Jasper Drost, Ben Rienstra, Mustafa Saymak (5. Stef Nijland), Jody Lukoki, Tomáš Necid

Scheidsrechter: Martin van den Kerkhof

Gele kaarten: Thomas Lam, Tomáš Necid, Bram van Polen, Warner Hahn (PEC Zwolle), Vytautas Andriuškevičius, Albert Rusnák (SC Cambuur)

Aantal toeschouwers: 9.834

Foto: www.dijksfotografie.com

Wedstrijdsponsor: Boverhoff Sloopwerken

Balsponsor: Expert Tromp – Sony

Wisselsponsor: De Haan Advocaten & Notarissen