058-2963300
SC Cambuur sluit prachtig 2021 af met gelijkspel in Almelo

SC Cambuur sluit prachtig 2021 af met gelijkspel in Almelo

22 december 2021, 22:27

Als slotstuk van één van de beste jaargangen ooit, waarschijnlijk hét beste jaar ooit uit onze geel-blauwe historie, was SC Cambuur vandaag afgereisd naar Almelo. Tot vanavond vonden de Leeuwarders zichzelf terug op een achtste plaats in het linkerrijtje van de Eredivisie. Een positie waar het gros van de Cambuur-achterban een jaar geleden blindelings zijn of haar handtekening onder had gezet. In zijn vooruitblik op de laatste uitbeurt van het jaar was Pascal Bosschaart dan ook klip en klaar: “Het zijn twaalf fantastische maanden geweest en dat willen we dan ook op gepaste wijze afsluiten. We zitten bovendien niet heel ver af van ons belangrijkste doel, namelijk 34 punten. Dat aantal gaan we halen en daarbij geldt: hoe eerder, hoe beter en dat weet iedereen binnen de selectie.” Maar naast alle sportieve successen in 2021, het overtuigend behaalde kampioenschap van de Keuken Kampioen Divisie, het voortzetten van de opwaartse lijn op het hoogste niveau, springen met name de enthousiaste wijze van voetballen en de geboekte vooruitgang van zowat elke speler in de selectie er op positieve wijze uit. Maar ook buiten het veld gebeurde er dit jaar het nodige. Zo kwam de komst van het nieuwe stadion weer een stuk dichterbij, maar liet de gezondheidssituatie van Henk de Jong en Foeke Booy aan de andere kant ook het betrekkelijke van de belangrijkste bijzaak van het leven zien.

De tegenstander vanavond, de Heraclieden van de Duitse trainer Frank Wormuth maken tot op heden een aanzienlijk moeizamer seizoen door. Geplaagd door blessures en met name de absentie van de bepalende middenvelder Rai Vloet bivakkeert Heracles al geruime tijd in het rechterrijtje. Om aansluiting te vinden bij de brede middenmoot was de winst op FC Groningen afgelopen zaterdag dan ook een uitermate welkome opsteker. “De wedstrijden tegen FC Groningen en SC Cambuur zijn de belangrijkste van het seizoen, onze thuiswedstrijden zijn finales.”, onderstreepte Wormuth het belang van deze wedstrijden op de eigen website. Voor de Leeuwarders was het zaak om de nare bijsmaak van het verlies tegen de aartsrivaal weg te spoelen. Prangende vraag was dan ook of Pascal Bosschaart en zijn manschappen de kater voldoende hadden verwerkt en revanche konden nemen? Cambuur sleepte in de laatste wedstrijd van het seizoen een zwaar bevochten gelijkspel uit het vuur, waardoor met dit bonuspunt de teller op het eind van het jaar op 28 punten staat. Een geweldig resultaat waar iedereen binnen Cambuur een groot compliment voor verdient.

In de lege thuishaven van de Tukkers ontbrak bij de formatie van Bosschaart de geschorste Doke Schmidt. Jhondly van der Meer was zijn logische vervanger. De gastheren traden aan in dezelfde opstelling als afgelopen zaterdag toen er knap met 4-2 van FC Groningen werd gewonnen. Op het kunstgras golfde het spel vanaf het eerste fluitsignaal in hoog tempo op en neer. Hoewel beide ploegen mogelijkheden kregen op een doelpunt, bleef in het eerste kwart van de wedstrijd een doelpunt uit. De eerste serieuze opwinding van de wedstrijd deed zich in de vijfentwintigste voor toen uit een beproefd recept Roberts Uldrikis de score leek te openen. Een vrije trap van Robin Maulun belandde op het hoofd van de Letse goalgetter, maar Janis Blaswich  wist op miraculeuze wijze redding te brengen op zijn achterwaartse kopbal. Na deze grote kans was het de beurt aan de Heraclieden. Eerst kopte de Belg Lucas Schoofs vanuit een vrije positie voorlangs, waarna Sonny Stevens vlak daarna met een fabelachtige redding Kai Sierhuis van een zeker lijkende treffer afhield. Gescoord werd er niet meer in de gelijkwaardige eerste helft, waarna beide ploegen met een doelpuntloze ruststand de kleedkamers opzochten.

Na de pauze kwam Michael Breij in het veld voor Jamie Jacobs. Terwijl de druk op het doel van Cambuur in het begin van de tweede helft toenam, betaalde het inbrengen van Breij zich al vlot uit. Want na bijna een uur spelen was de ijverige middenvelder het eindstation van een prima aanval en schoot de 0-1 binnen. Deze treffer was de opmaat voor Frank Wormuth en zijn mannen om een tandje bij te schakelen en het was aan Sonny Stevens te danken dat de thuisploeg niet al vlug op gelijke hoogte kwam. Want Kai Sierhuis en de ingevallen Sinan Bakış  vonden in Sonny Stevens een sta in de weg. De Leeuwarders werden echter steeds verder in het eigen strafschopgebied teruggedrongen en een kwartier voor tijd was het dan toch raak. Uit een scrimmage punterde de Duits Griekse middenvelder Orestis Kiomourtzoglou de bal achter Stevens en bracht de ploegen weer op gelijke hoogte. Met nog tien minuten op de klok ging Heracles vol voor de winst en kwamen de geel-blauwen nauwelijks meer aan voetballen toe. Gelukkig stonden de Leeuwarders aan het eind van de rit aan de goede kant van de medaille en werd het gelijkspel, het eerste van dit seizoen, terecht als bonuspunt gevierd.

Na deze wedstrijd in de Erve Asito maakt de gehele selectie zich op voor een meer dan welverdiende winterbreak. Na de winterstop, op zondagmiddag 16 januari wordt het seizoen vervolgd met een thuiswedstrijd tegen Sparta Rotterdam. De Kasteelheren maken tot op heden een teleurstellend seizoen door wat onder andere uitmondde in het recente vertrek van technisch directeur Henk van Stee. De ploeg van Henk Fraser zal er dan ook gebrand op zijn om 2022 met een pikstart uit de starblokken te schieten. Het is aan Cambuur om dit te voorkomen en het tot op heden fantastische seizoen 2021/’22 een passend vervolg te geven.

Opstelling Heracles Almelo: Janis Blaswich, Mats Knoester, Lucas Schoofs (65. Elias Sierra), Marco Rente, Orestis Kiomourtzoglou, Luca de la Torre, Giacomo Quagliata, Noah Fadiga, Bilal Başaçıkoğlu (65, Sinan Bakış), Nikolai Laursen (87. Adrián Szöke), Kai Sierhuis

Opstelling SC Cambuur: Sonny Stevens, Alex Bangura, Erik Schouten, Calvin Mac-Intosch, Jhondly van der Meer, Robin Maulun (81. Mitchel Paulissen), Jamie Jacobs (46. Michael Breij), Mees Hoedemakers, Issa Kallon, Roberts Uldrikis, Nick Doodeman (89. Marco Tol)

Scheidsrechter: Allard Lindhout

Gele kaarten: Nikolai Laursen, Marco Rente (Heracles Almelo) en Alex Bangura (SC Cambuur)

Scoreverloop:
59’ 0-1, Breij
78’ 1-1, Kiomourtzoglou

Foto: www.dijksmedia.nl