058-2963300
SC Cambuur spoelt in Groesbeek kater weg

SC Cambuur spoelt in Groesbeek kater weg

5 maart 2017, 16:39

Na de bloedstollende bekerkraker tegen AZ, een wedstrijd die alle facetten had van een Shakespeare-achtig schouwspel, moest vanmiddag bij Cambuur de knop om. Op Sportpark De Heikant in Groesbeek telden alle lofuitingen en complimenten niet meer, de kater moest worden weggespeeld. De vraag die zich natuurlijk voordeed was in hoeverre het elftal van Sipke Hulshoff en Arne Slot zich fysiek, maar met name ook mentaal had hersteld van de enorme dreun in het AFAS Stadion. Tegen Achilles’29, een opponent die pas sinds 2013 op het één na hoogste niveau acteert, dit seizoen weliswaar met 10 punten troosteloos onderaan bungelt en slechts tweemaal als winnaar van het veld af stapte. Maar ook een team dat strijdt voor lijfsbehoud in de Jupiler League en kansen rook tegen de Leeuwarders. Ook qua entourage en accommodatie was het voor de blauw gelen omschakelen. Maar ook in Groesbeek was het deze middag gewoon elf tegen elf en begon de wedstrijd met 0-0, clichés, maar waarheden als een koe. Bovendien waren de uitslagen van de al op vrijdag gespeelde wedstrijden niet bepaald ongunstig te noemen en winst op Achilles ’29 zou betekenen dat Cambuur naar een gedeeld vierde plek zou stijgen. Kortom, Cambuur kon vanmiddag goede zaken doen in de strijd om de bovenste plekken. En dat deed het ook! Het uitduel tegen de ploeg van Eric Meijers, die al sinds mensenheugenis met een aantal uitstapjes tussendoor op De Heikant aan het bewind staat, werd uiteindelijk op professionele wijze met 0-3 gewonnen.

De slijtageslag van donderdagavond had de technische staf doen besluiten om een aantal personele wisselingen door te voeren. Zo moesten Sander van de Streek en Jergé Hoefdraad de wedstrijd noodgedwongen aan zich voorbij laten gaan, keerden Harm Zeinstra en Omar El Baad weer terug in de basis en stond ook Raymond Gyasi vanaf het begin aan de aftrap. Al vroeg in de wedstrijd opende Cambuur de score. Na prima voorbereidend werk van Tarik Tissoudali schoot Martijn Barto hard binnen. Zeker in de beginfase waren de Leeuwarders heer en meester op het veld. Maar al snel na de openingstreffer begonnen de tegen degradatie vechtende Heikanters meer druk te zetten, met name via veel hoge ballen op de fysiek sterke spits Emir Smajic. Dit resulteerde wel in een aantal ogenschijnlijk dreigende situaties voor het doel van Harm Zeinstra, maar doelpunten werden er door de thuisploeg niet gemaakt. Cambuur had vlak voor het rustsignaal door Tarik Tissoudali zelfs de wedstrijd al kunnen beslissen, maar alleen op doelman Robbert Loeke af lukte het hem niet om doeltreffend de trekker over te halen.

In het begin van de tweede helft had Cambuur het lastig, maar wederom Martijn Barto zorgde voor de nodige opluchting aan Leeuwarder zijde. Een droge schuiver van buiten de zestien ging langs Robbert te Loeke in het doel. Achilles’29 gaf zich echter niet gewonnen en was met name via de linkeraanvaller Freek Thoone dreigend. Bij de thuisploeg ontbrak echter de kwaliteit en creativiteit om het net te vinden. De ingevallen Stefano Lilipaly maakte vlak voor tijd met een schitterend en geplaatst afstandsschot aan alle onzekerheid een einde.

Na deze enerverende week wacht komende vrijdag in eigen stadion FC Den Bosch als tegenstander. De Bosschenaren maken onder leiding van Wiljan Vloet een niet echt spraakmakend seizoen door, maar wisten eerder dit seizoen in Brabant Cambuur wel met 3-1 te verslaan. Van onderschatting mag en kan dan ook geen sprake zijn.

Opstelling Achilles ‘29: Robbert te Loeke, Barry Beijer, Doriano Kortstam (60. Jop van Steen), Kenny Elders, Antonio Stankov, Kursad Sürmeli, Joey Dekkers, Niek Versteegen (46. Nassim Amaarouk), Boy van de Beek (75. Imran Oulad Omar), Freek Thoone, Emir Smajic

Opstelling SC Cambuur: Harm Zeinstra, Jordy van Deelen, Omar El Baad, Marvin Peersman, Robbert Schilder, Erik Bakker, Jamiro Monteiro (55. Stefano Lilipaly), Jurjan Mannes, Tarik Tissoudali (75. Daan Boerlage), Martijn Barto, Raymond Gyasi (65. Matthew Steenvoorden)

Scheidsrechter: R. Martens

Gele kaarten: Omar El Baad, Jamiro Monteiro (SC Cambuur), Niek Versteegen (Achilles’29)

Aantal toeschouwers: 1.185

Fotografie: www.dijksfotografie.com