058-2963300
SC Cambuur strandt in Halve Finale Play-Offs 2018/’19

22 mei 2019, 23:11

In de race voor promotie naar de Eredivisie is SC Cambuur er jammer genoeg niet in geslaagd om in de Halve Finale van de Keuken Kampioen Play-Offs voor een kunststukje te zorgen. In Doetinchem wonnen de Superboeren van Henk de Jong en Sandor van der Heide eerder vanavond het sleutelduel met 2-0, waardoor na de dubbele ontmoeting met De Graafschap het seizoen 2018/2019 voor René Hake en zijn manschappen ten einde is gekomen. Het heenduel in Leeuwarden was afgelopen zondag in een meeslepend 1-1 gelijkspel geëindigd. Door deze uitschakeling bleek wederom dat de Leeuwarder equipe niet al te beste ervaringen heeft met het spelen van de nacompetitie. Maar de uitschakeling in de dubbele confrontatie met De Graafschap ten spijt, kunnen de spelers van Cambuur toch met een enige trots terugkijken op deze Play-Offs om promotie en degradatie. Maar dat besef zal later komen, na vanavond overheerste de teleurstelling van de uitschakeling. De eindstand was door twee doelpunten van Charlison Benschop bij rust al bereikt, maar als de Leeuwarders in de tweede helft enkele van de vele opgelegde kansen hadden benut, dan had het behalen van de finale van de Play-Offs zeker tot de mogelijkheden behoord.

In Stadion de Vijverberg, een van de mooist gelegen voetbalaccommodaties van Nederland, had René Hake en zijn staf ervoor gekozen om zijn elftal bijna intact te laten. Alleen Emmanuel Mbende ontbrak helaas noodgedwongen, doordat de boomlange verdediger in het eerste duel met De Graafschap een dubieuze rode kaart had gekregen. Robert van Koesveld was achterin zijn logische vervanger. Ook het meespelen van Robbert Schilder was vooraf nog een vraagteken, maar hij bleek na de warming-up gelukkig fit genoeg om dit belangrijk treffen aan te vangen. Bij de thuisclub keerde de geslepen en ervaren spits Charlison Benschop terug in de startopstelling. Hoewel de thuisploeg van meet af aan veelvuldig op de helft van Cambuur bivakkeerde, leverde dit in de beginfase geen noemenswaardige kansen op. De Leeuwarders loerden op de counter en kregen in de elfde minuut een fraaie kans via Nigel Robertha. Hij schoot de bal echter hoog over het doel van Nigel Bertrams. Luidruchtig gesteund door meer dan 350 geel-blauwe supporters in het uitvak had de geel-blauwe formatie moeite om de bal in de ploeg in te houden. In de vijfentwintigste minuut kwamen de Doetichemmers toch op voorsprong. Uit een vrije trap van Youssef El Jebli mocht Charlison Benschop frank en vrij binnenkoppen. Vlak daarna leek Nigel Robertha de gelijkmaker binnen te koppen, maar zijn kopbal spatte op de lat uiteen. De Graafschap bleef in het restant van de eerste helft de bovenliggende partij en kwam vlak voor rust uit een strafschop van Charlison Benschop op een 2-0 voorsprong. Een handsbal van Robbert Schilder in de eigen doelmond vormde hiervoor de aanleiding, waarna de spits van De Superboeren wel raad wist met dit buitenkansje. Cambuur toonde op de valreep van de eerste helft veerkracht en was via Nigel Robertha dichtbij de aansluitingstreffer. Helaas leverde zijn individuele actie geen doelpunt op, waardoor de blauw-gelen in de tweede helft minimaal twee doelpunten nodig hadden om alsnog een plek in de volgende ronde te bewerkstelligen.

Na de onderbreking probeerden de Leeuwarders met het inbrengen van Kevin van Kippersluis de wedstrijd een positieve wending te geven. Andrjes Ciganiks bleef achter in de kleedkamer. De invaller kreeg in de vijftigste minuut een niet te missen kans, maar hij schoot de bal in vrije positie voorlangs. De Leeuwarders kregen in het tweede bedrijf kans op kans, de 2-1 hing in de lucht, maar het benutten bleek in de wedstrijd een enorm manco te zijn. Het wedstrijdbeeld van de tweede helft was duidelijk anders dan de eerste helft. Cambuur dicteerde de wedstrijd en de blauw-witten loerden op de counter om zodoende de definitieve knock-out uit te delen. De Leeuwarders gingen steeds meer risico nemen door achterin één-op-één te spelen en Matthew Steenvoorden als extra stormram voorin te posteren. Cambuur bleef erin geloven, maar het gebrek aan effectiviteit deed de ploeg van René Hake de das om.

Na de teleurstellende uitkomst van dit slotstuk zal de knop moeten worden omgezet en zal de blik volledig op het nieuwe seizoen moeten worden gericht. Een seizoen dat met de terugkomst van Henk de Jong en Sandor van der Heide hopelijk sportieve succes zal brengen waar iedere Cambuur-supporter naar uit kijkt.

Opstelling De Graafschap: Nigel Bertrams, Jordy Tutuarima, Bart Straalman, Sven Nieuwpoort, Leeroy Owusu, Fabian Serrarens, Youssef El Jebli (83. Frank Olijve), Azor Matusiwa, Delano Burgzorg, Charlison Benschop (79. Furdjel Narsingh), Nabil Bahoui (70. Javier Vet)

Opstelling SC Cambuur: Xavier Mous, David Sambissa, Matthew Steenvoorden, Robert van Koesveld, Sai van Wermeskerken, Robbert Schilder, Kevin Jansen (67. Tyrone Conraad), Robin Maulun, Andrejs Ciganiks (46. Kevin van Kippersluis), Issa Kallon, Nigel Robertha

Scheidsrechter: de heer S. (Siemen) Mulder

Gele kaarten: Robbert Schilder, Matthew Steenvoorden, Robert van Koesveld (SC Cambuur), Youssef El Jebli, Nigel Bertrams, Azor Matusiwa, Fabian Serrarens, Javier Vet (De Graafschap)

Aantal toeschouwers: 10.611