058-2963300
SC Cambuur strandt na thriller in de halve finale KNVB Beker

SC Cambuur strandt na thriller in de halve finale KNVB Beker

3 maart 2017, 0:06

Na de zenuwslopende bekeroverwinning op FC Utrecht in de Galgenwaard stond donderdag 2 maart 2016 op de kalender van menigeen Cambuur supporter groot omcirkeld. Op deze dag kon weer een hoofdstuk worden toegevoegd aan de roemrijke historie van onze club. Een dag zoals 14 april 1992 of 13 mei 2013 waarin de volksclub uit Leeuwarden zich als kampioen mocht kronen. Maar ook in het bekertoernooi werden in het verleden overwinningen behaald die nooit zullen worden vergeten. Uiteraard denkt iedereen dan al gauw aan 1996 toen de Leeuwarders in een ijskoud stadion de door Louis van Gaal getrainde wereldkampioen Ajax uitschakelde. Op donderdag 27 september 2007 ging door een doelpunt van Rachid El Khalifi Van Gaal, destijds trainer van AZ, in Leeuwarden wederom onderuit. De grootste bekerstunt aller tijden kon vanavond behaald worden. Nog nooit reikte Cambuur immers tot de halve finale van het KNVB bekertoernooi, maar door achtereenvolgende zeges op Rijnvogels, TEC, Ajax en FC Utrecht was het vanavond dan echt zover. Gesteund door ongeveer 2.000 blauw gele supporters was in Alkmaar AZ de laatste horde die genomen moest worden om de bekerfinale op 30 april 2017 te kunnen bereiken. Niet alleen voor de meegereisde supportersschare een unicum, maar ook voor de meesten van de spelers de belangrijkste wedstrijd van hun carrière. De droom spatte echter hard uiteen, want pas na strafschoppen moest Cambuur capituleren. Een enorme teleurstelling, ontzettend zuur, maar de Leeuwarders kunnen met opgeheven hoofd  het bekertoernooi verlaten.

Met centrale verdediger Matthew Steenvoorden als vervanger van de geschorste Omar El Baad, Delvechio Blackson in de basis en Leonard Nienhuis weer als sluitpost, startte Cambuur in een 5-3-2 opstelling. Cambuur begon enigszins onwennig aan de wedstrijd en zakte al dan niet gedwongen ver in. Toch was de eerste mogelijkheid voor de Leeuwarders toen vanuit een uitbraak Sander van de Streek gevaarlijk in het strafschopgebied van AZ opdook. Hij had helaas iets te veel tijd nodig om echt gevaarlijk te worden. Maar ook de ploeg van trainer John van den Brom kreeg zo zijn kansjes, waarbij een poging van Levi Garcia in de 19e minuut nog het meest dreigend was. Het eerste half uur kon Cambuur prima gelijke tred houden en hoewel AZ in balbezit domineerde, kwamen de blauw gelen achterin totaal niet in de problemen. Fred Friday, de Nigeriaanse spits van de thuisploeg was in de eerste helft nog het dichtstbij een treffer, maar zijn schuiver ging in de 34e minuut rakelings voorlangs. En zodoende eindigde de eerste helft in een 0-0 ruststand.

Vlak na de pauze kreeg opnieuw Fred Friday een uitgelezen kans om de score te openen, maar uit een voorzet van Mattias Johansson kwam de spits een teenlengte te kort. Direct daarna loste Jergé Hoefdraad een gevaarlijk afstandsschot. Maar schlemiel van de wedstrijd leek Fred Friday te worden toen hij even later een niet te missen kans overschoot. Cambuur ontsnapte in deze fase. De wedstrijd leek daarmee ontbrand. De Noord-Hollanders gaven vol gas en met het nodige geluk bleven de manschappen van Hulshoff en Slot overeind. In de 67e minuut kwamen Stefano Lilipaly en Tarik Tissoudali in het veld en trachtte Cambuur meer grip op de wedstrijd te krijgen. Daar slaagde men niet in want de druk op het doel van Leonard Nienhuis werd alsmaar groter. De Leeuwarders hadden veel overtredingen nodig om zichzelf staande te houden. In een zenuwslopende slotfase wist Cambuur de verlenging te halen. Stijn Wuytens scoorde nog wel in de blessuretijd, maar door het ingrijpen van de videoreferee werd deze gelukkigerwijs geannuleerd.

In de eerste helft van de verlenging hield Leonard Nienhuis op voortreffelijke wijze zijn ploeg overeind door een inzet van de ingevallen Wout Weghorst onschadelijk te maken. Nienhuis ontpopte zich meer en meer als man van de wedstrijd, want ook in de tweede helft van de verlening hield hij met een cruciale redding zijn doel schoon. De druk werd door de thuisploeg maximaal opgevoerd. Maar uit een spaarzame uitval kreeg Cambuur op de rand van het strafschopgebied een vrije trap. De veroorzaker van deze vrije trap, Rens van der Eijden moest dientengevolge noodgedwongen met rood het veld af. In deze slijtageslag werd er verder niet meer gescoord. Strafschoppen moesten daardoor voor de beslissing zorgen en daar bleken de Alkmaarders uiteindelijk iets trefzekerder, waardoor niet Cambuur, maar AZ op 30 april 2017 de tegenstander van Vitesse is in De  Kuip.

Na dit duel moeten de manschappen van Sipke Hulshoff zich snel herpakken, om te beginnen zondagmiddag in Groesbeek. Op Sportpark De Heikant is dan Achilles ’29 de tegenstander. Het moet mogelijk zijn om in Gelderland wederom een goede stap richting een plek bij de bovenste 5 ploegen in de Jupiler League te zetten.

Opstelling AZ: Tim Krul, Mattias Johansson, Rens van Eijden, Derrick Luckassen, Ridgeciano Haps, Ben Rienstra, Mats Seuntjens (59. Joris van Overeem), Stijn Wuytens, Alireza Jahanbakhsh, Fred Friday (74. Wout Weghorst), Levi Garcia (91. Dabney dos Santos)

Opstelling SC Cambuur: Leonard Nienhuis, Jordy van Deelen, Matthew Steenvoorden (120. Jurjan Mannes), Marvin Peersman, Robbert Schilder, Delvechio Blackson (67. Tarik Tissoudali), Erik Bakker, Sander van de Streek, Jamiro Monteiro, Martijn Barto, Jergé Hoefdraad (67. Stefano Lilipaly)

Scheidsrechter: Kevin Blom

Gele kaarten: Erik Bakker, Sander van de Streek, Tarik Tissoudali, Robbert Schilder (SC Cambuur), Rens van Eijden, Wout Weghorst (AZ)

Rode kaart: Rens van Eijden (AZ)

Aantal toeschouwers: 14.239

Foto: www.dijksfotografie.com