058-2963300
SC Cambuur vergeet zichzelf te belonen en verliest van Jong Ajax

SC Cambuur vergeet zichzelf te belonen en verliest van Jong Ajax

7 november 2020, 19:25

In het recordseizoen 2019/2020 verloor SC Cambuur slechts een handvol keer en één van die verliespartijen was in eigen huis tegen Jong Ajax. Destijds vonden Brobbey en Hansen het net om een 0-2 eindstand te laten aantekenen en vanmiddag bij de reprise van dit duel stonden die twee spelers ook weer aan de aftrap. Scoren deden ze dit keer niet, maar wel was het opnieuw Jong Ajax dat als winnaar van het veld stapte. Waar SC Cambuur zichzelf vergat te belonen na rust deden de Amsterdammers dat in de slotfase wel: 2-3.

Met Mac-Intosch, Sambissa, Hoedemakers, Breij en Mühren weer terug in de basisen met Schouten en Oratmangoen weer op de bank was er genoeg te kiezen voor De Jong. Laatstgenoemde basisspeler werd overigens voorafgaand aan het duel nog geëerd voor zijn goede spel in de 1e Periode van de Keuken Kampioen Divisie. Uit handen van materiaalman Paul Jansen ontving Robert Mühren het Bronzen Schild voor de Beste Speler van deze periode.

SC Cambuur speelde een sterke eerste helft, maar moest wel al vroeg in de wedstrijd een tegentreffer incasseren. Na nog geen tien minuten spelen kwamen de jonge bezoekers op voorsprong vanuit een aanval uit het boekje. Taylor speelde Brobbey in, die kreeg de bal terug en werd geen strobreed in de weg gelegd op weg naar het doel van de kansloze Sonny Stevens. Met een bekeken schot in de lange hoek zette hij de 0-1 op het scorebord.

Daarmee was de geel-blauwe brigade wakker geschud en werd er een tandje bijgeschakeld. Dat deed ook de opnieuw sterk spelende Mees Hoedemakers, die na een kwartier spelen maar eens besloot om aan te leggen vanaf de rand zestien. Met een verwoestende uithaal in de kruising verschalkte hij Scherpen en was de stand weer gelijk.

Ook dat zou niet lang duren, want nog geen tien minuten later viel de volgende treffer en die kwam op naam van Michael Breij. Slordig opbouwen van Jong Ajax, of misschien beter: goed druk zetten van SC Cambuur, leidde tot balverlies van de bezoekers en Jamie Jacobs kon oppikken. De middenvelder zag dat Michael Breij er veel beter voorstond en die aarzelde geen seconde: 2-1.

Een kansenregen na rust resulteerde vervolgens net niet in de bevrijdende 3-1 en dat kwam Cambuur duur te staan, zo zou later blijken. Hoe er uit de vele kansen niet werd gescoord blijft een klein raadsel, al moet zeker worden aangetekend dat Scherpen als een vorst stond te keepen. Michael Breij was overigens nog het dichtst bij een treffer, maar zijn inzet spatte uitéén op de paal.

Door het uitblijven van een Leeuwarden doelpunt rook Ajax bloed en nam het langzaam het initiatief in de wedstrijd over. Zeker toen Mees Hoedemakers het veld geblesseerd moest verlaten. De gelijkmaker bleef lang uit, maar kon niet worden voorkomen. Met veel fortuin kwam de gelijkmaker op naam van Rensch, maar zonder een uitgestoken Cambuur-been was deze er hoogstwaarschijnlijk nooit ingegaan.

Daar zou het helaas niet bij blijven, want vijf minuten voor tijd werd het pleit beslecht en maakten de beloften van Ajax de winnende treffer. Die kwam, niet voor het eerst op deze Keuken Kampioen Divisie speeldag, uit een corner en werd binnengekopt door invaller Llansana.

SC Cambuur probeerde het daarna nog wel met onder meer het inbrengen van Pouwels, maar echt levensgevaarlijk werd het niet meer en zo gaan de punten naar Amsterdam en blijft SC Cambuur vanavond met lege handen achter. En dat is even wennen.

De komende weken staat er een tweeluik van formaat op de Leeuwarder agenda. Volgende week zondag is het eerst Almere City FC thuis en de donderdag daaropvolgend is De Graafschap, die andere club die afgelopen seizoen had moeten promoveren, de tegenstander op De Vijverberg.

Opstelling SC Cambuur: Stevens; Schmidt, Mac-Intosch (89’ Pouwels), Kramer, Sambissa; Hoedemakers (77’ Ter Heide), Jacobs, Maulun; Breij (67’ Antonia), Mühren (C) en Korte

Opstelling Jong Ajax: Scherpen; Kasanwirjo, Timber (77’ Llansana), Rensch, Douglas; Regeer, Taylor (90’ Musampa), Jensen (77’ Ünüvar); Hansen (85’ Pinas), Brobbey (C) en De Waal (46’ Giovanni)

Scheidsrechter: Christiaan Bax

Scoreverloop:
8’ 0-1, Taylor
15’ 1-1, Hoedemakers
22’ 2-1, Breij
82’ 2-2, Rensch
85’ 2-3, Llansana

Gele kaarten: Maulun (SC Cambuur), Douglas en Scherpen (Jong Ajax)

Foto: www.cambuurimages.nl