058-2963300
SC Cambuur vergeet zichzelf te belonen in Alkmaar

25 februari 2023, 22:59

Met de bittere nasmaak van de verloren Derby nog in de mond zette de spelersbus van SC Cambuur vanavond koers naar Noord-Holland. Daar was het te gast in het AFAS Stadion om het aldaar op te nemen tegen de vaste bespeler, die bezig is aan een bijzonder sterk seizoen. AZ staat momenteel namelijk op een knappe derde plek en doet daarmee nog volop mee in de kampioensrace.

Bij het affiche AZ – SC Cambuur gaan de gedachten altijd onwillekeurig terug naar de editie van 2017, toen beide ploegen tegenover elkaar stonden in de KNVB-beker. Als Eerste Divisie club stoomde SC Cambuur dankzij overwinningen op AFC Ajax en FC Utrecht destijds knap door naar de halve finale en was het bijzonder dicht bij de finale in De Kuip. Het mocht alleen niet zo zijn, want na strafschoppen werd SC Cambuur alsnog uitgeschakeld.

De eindstand van toen na negentig minuten (0-0) stond vanavond niet op het scorebord, het gevoel dat er meer in had gezeten voor de Leeuwarders was wel vergelijkbaar. SC Cambuur speelde -zeker in de eerste helft- een hele sterke wedstrijd tegen de nummer drie, zag in extremis nog een doelpunt worden afgekeurd, maar verloor uiteindelijk wel met 2-1.

Met Mahi voor het eerst in de basis (als vervanger van de geschorste Mitchel Paulissen) en met Sai van Wermeskerken voor de geblesseerde Alex Bangura begon SC Cambuur vanavond uitstekend aan de wedstrijd en wie niet wist wie de ploeg was die derde stond van de twee zou domweg moeten gokken.

SC Cambuur durfde het in het AFAS Stadion aan om hoog druk te zetten en werd voor die aanvallende tactiek beloond. Voor rust leverde dat meerdere kansen op en Johnsen (twee keer) en Breij kregen prima mogelijkheden om dat ook in doelpunten om te zetten.

Misschien wel typerend voor de pech van dit seizoen ging het in de veertigste minuut van de wedstrijd alsnog mis voor SC Cambuur. Het was Leon Bergsma die een ongelukkige fout maakte in de opbouw en zijn balverlies was de inleiding voor de treffer van Pavlidis. De spits kreeg de bal op de rand van de zestien en met een droge schuiver in hoek liet hij Ruiter kansloos.

Direct daarna kreeg Johnsen dé kans om meteen gelijk te maken, maar zijn kopbal ging net over de goal van Ryan en dus ging SC Cambuur de kleedkamer in met een achterstand.

Zonder wissels was het spelbeeld na rust wel iets meer in het voordeel van AZ, maar echt in de problemen kwam SC Cambuur niet. Met name Smand en Van Kaam onderscheiden zich positief en speelden een sterke wedstrijd.

Nadat er eerst nog een goal van Karlsson (hands) terecht werd afgekeurd, was het niet veel later wel raak. Uit een afgeslagen corner kwam de bal per toeval terecht voor de voeten van Goes en de jonge centrale verdediger kon niet missen. Stand 2-0, wedstrijd gespeeld.

Of toch niet. Want SC Cambuur weigerde zich hierbij neer te leggen en bleef op zoek gaan naar de aansluitingstreffer en die zou er komen ook. Invaller Remco Balk werd de diepte ingestuurd en de AZ-verdediger die hem probeerde te achterhalen kwam te laat: strafschop. Een klus voor Björn Johnsen en de spits schoot onberispelijk binnen.

Het zou nog spannend worden, wat heet, en het uitvak zou zelfs nog een keer mogen juichen. Een lange bal op Uldrikis werd teruggekopt door de Letse spits en de aangesnelde Remco Balk twijfelde geen moment. Boem, raak. Helaas voor iedereen van geel-blauw stond Uldrikis echter een tiental centimeters buitenspel en dus werd de treffer geannuleerd.

In de slotfase kreeg Hoedemakers nog een makkelijk gegeven tweede gele prent, maar het deed de aanvalslust van Cambuur niet verstommen. Jamie Jacobs was nog het dichtst bij een treffer, maar zijn inzet ging rakelings langs de paal.

Weer net niet dus vanavond, al kan de ploeg van Ultee zeker vertrouwen putten uit een hele knappe wedstrijd tegen een topploeg uit de Eredivisie.

Volgende week zondag is het even opletten geblazen, want het tijdstip is ietwat ongebruikelijk. Vanaf 20.00 uur nemen de geel-blauwen het dan in eigen huis op tegen Go Ahead Eagles.

Opstelling AZ: Ryan; Sugawara, Hatzidiakos, Goes, Kerkez (90’ M. De Wit); Clasie (C), Reijnders, Mijnans; Odgaard, Pavlidis (79’ Barasi) en Karlsson (90’ Lahdo)

Opstelling SC Cambuur: Ruiter; Schmidt (85’ Uldrikis), Bergsma (74’ Rienstra), Smand, Van Wermeskerken (74’ Sylla); Hoedemakers (C), Van Kaam, Foor; Breij (74’ Jacobs), Johnsen en Mahi (61’ Balk)

Scheidsrechter: Mark Nagtegaal
VAR: Robin Gansner

Scoreverloop:
40’ 1-0, Pavlidis
73’ 2-0, Goes
85’ 2-1, Johnsen (penalty)

Gele kaarten: Mijnans, Clasie en Hatzidiakos (AZ)

Rode kaart: Hoedemakers (twee keer geel)