058-2963300
SC Cambuur verliest in De Kuip nipt generale voor De Friese Derby

10 november 2022, 22:29

Hoewel komend weekend de veertiende en al laatste speelronde in de Eredivisie voor de winterstop op het programma staat, werd er op deze donderdagavond in De Kuip nog een duel uit de twaalfde speelronde tussen Feyenoord en Cambuur ingehaald. Dat had natuurlijk alles te maken met de verrichtingen van de Rotterdamse club in de Europa League. Om daarin optimaal uit de verf te kunnen komen werd dit oorspronkelijk eind oktober geplande duel verplaatst naar vanavond. Voor de Trots van Zuid had de verplaatsing het gewenste effect, want exact een week geleden ontplofte de gehele De Kuip toen na het laatste fluitsignaal van het met 1-0 gewonnen duel met Lazio Roma de Rotterdammers als groepswinnaar eindigden. Met het oog op de Derby van komende zondag was het voor onze geel-blauwen een allesbehalve gewenste inhaalwedstrijd. Zeker gelet op de fase waarin de Leeuwarders momenteel verkeren. Het gaat de laatste weken niet van een leien dakje en de behoefte aan punten aan het Cambuurplein groter is dan ooit. Het hoeft dan geen uitgebreid betoog dat de altijd lastige uitwedstrijd aan de oever van de Maas op voorhand niet bepaald een ideale voorbereiding vormde op de belangrijke wedstrijd van komende zondag. Helemaal niet nu Feyenoord in prima doen is en aast op de koppositie. Pascal Bosschaart, als speler zelf enkele seizoenen actief in Rotterdam-Zuid, liet zich gisteren tijdens het perspraatje niet in de kaarten kijken: “Hoe we het doen tegen Feyenoord houd ik voor mezelf. Als jullie iets weten, leest Feyenoord het ook. Dan maak je de tegenstander wijzer dan dat ze zijn.” Al bekende Bosschaart dat de gedachte aan wedstrijd tegen de grote rivaal er ook zeker is. In Eredivisieverband namen de Leeuwarders in de Kuip nog nooit een punt mee naar huis. En daarin kwam vanavond helaas geen verandering. Cambuur verloor voor de vierde keer op rij een competitiewedstrijd. Het inhaalduel tussen de twee volksclubs eindigde in een 1-0 nederlaag. Ondanks deze nederlaag verlieten de Leeuwarders met opgeheven hoofd de Kuip. De geel-blauwen wisten namelijk prima partij te bieden, bleven met het oog op de Derby schadevrij en kunnen zich desondanks met een enigszins goed gevoel opmaken voor dé wedstrijd van het jaar.

In vergelijking met het frustrerende duel tegen N.E.C. had Pascal Bosschaart een aantal mutaties in zijn elftal doorgevoerd. Zo ontbrak Doke Schmidt en speelde het met een vijf mans achterhoede. De interim-trainer koos voor een voorhoede met Remco Balk en Silvester van der Water. Dat betekende dat Roberts Uldrikis en Michael Breij op de reservebank moesten plaatsnemen. Aan de andere kant hadden onze oud trainers Arne Slot en Sipke Hulshoff besloten om dezelfde elf namen het veld op te sturen als in de wedstrijd tegen FC Volendam. Amper 4 minuten hadden de Rotterdammers nodig om de defensie van de Leeuwarders te pijnigen. Eerst wist João Virgínia nog redding te brengen, maar de daarop volgende inzet van linksachter Quilindschy Hartman was hem te machtig. Gesteund door de ruim 350 meegereisde Cambuur supporters was er aanvankelijk in het vervolg van de eerste helft weinig aan de hand. De Rotterdammers waren de bovenliggende partij, zonder tot echt grote kansen te komen. Aanvallend gezien konden de mannen van Bosschaart ook weinig teweeg brengen. Halverwege de eerste helft had Cambuur een flinke dosis geluk toen een kopbal van Dávid Hancko vol op de paal belandde. Daardoor mochten de geel-blauwen een sprankje hoop houden op een resultaat. Na ruim een half uur kreeg Jamie Jacobs een fraaie kans om de stand gelijk te trekken. Maar de middenvelder liet het na om de pass van Remco Bak in een doelpunt te transformeren. In het restant van het tamelijk gezapige eerste bedrijf werd er niet meer gescoord, hoewel vlak voor het rustsignaal van scheidsrechter Jeroen Manschot Léon Bergsma met een kopbal op de paal nog dichtbij de gelijkmaker was. Gelet op het veldoverwicht zocht de thuisploeg daarom terecht met een voorsprong de tunnel van de Kuip op, maar door de minieme 1-0 voorsprong mochten de Leeuwarders hoop houden op meer.

De tweede helft begon met twee ongewijzigde elftallen. Net onderweg zette Feyenoord direct druk op de Leeuwarder verdediging. Uiteraard met het doel om zo snel mogelijk de winst definitief veilig te stellen. Na bijna een uur voetbal werden door beide trainers elk een tweetal verse aanvalskrachten ingebracht. Bij Feyenoord kwamen Santiago Giménez en Patrik Wålemark in het veld, terwijl bij Cambuur David Sambissa en Felix Mambimbi het aanvalsduo Remco Balk en Silvester van der Water vervingen. Beide invallers van Feyenoord waren dichtbij een verdubbeling van de score. Eerst was Wålemark het eindstation van een mooie aanval, maar voorkwam Marco Tol op de doellijn. Enkele minuten later schoot de Mexicaan Giménez in vrijstaande positie wild en hoog over. En naarmate de tweede helft vorderde en Cambuur in de wedstrijd bleef, probeerde het duo Bosschaart/Barto door het inbrengen van Tom Boere en Michael Breij alsnog de gelijkmaker te forceren. De hoop op een remise bleek uiteindelijk ijdele hoop, want gescoord werd er niet in de tweede helft. Al waren op het einde van de wedstrijd Michael Breij tot tweemaal toe en Felix Mambimbi nog dichtbij de gelijkmaker.

De volgende wedstrijd voor Cambuur behoeft geen uitvoerige introductie. Over drie dagen staat immers dé wedstrijd van het jaar op het programma. Over het belang van deze wedstrijd tegen onze aartsrivaal is al het nodige gezegd en geschreven. Veelgehoorde clichés als dat een derby een wedstrijd op zich is en het alle kanten op kan spreken voor zich. Maar duidelijk is wel dat het een uitgelezen moment kan zijn om uit de huidige sportieve malaise te geraken en met een enigszins goed gevoel de lange winterstop in te gaan. Aan het volle uitvak met geel-blauw gezinden zal het niet liggen.

Opstelling Feyenoord: Justin Bijlow, Quilindschy Hartman (‘88 Marcos López), Gernot Trauner, Dávid Hancko, Lutsharel Geertruida, Quinten Timber (‘71 Mats Wieffer), Orkun Kökcü, Sebastian Szymański, Javairo Dilrosun (‘59 Patrik Wålemark), Danilo (‘59 Santiago Giménez), Igor Paixão (‘71 Alireza Jahanbakhsh)

Opstelling SC Cambuur: João Virgínia, Alex Bangura, Marco Tol, Léon Bergsma, Calvin Mac-Intosch (‘79 Tom Boere), Sai van Wermeskerken, Mitchel Paulissen, Mees Hoedemakers (‘88 Roberts Uldrikis), Jamie Jacobs (‘79 Michael Breij), Silvester van der Water (‘62 David Sambissa), Remco Balk (‘62 Felix Mambimbi)

Scheidsrechter: Jeroen Manschot

Gele kaarten: Gernot Trauner, Patrik Wålemark, Orkun Kökcü (Feyenoord) en Calvin Mac-Intosch (SC Cambuur)