058-2963300

SC Cambuur verliest Noordelijke Derby

12 april 2015, 16:59

Sinds SC Cambuur weer op het hoogste niveau in het Nederlands betaalde voetbal acteert, boekte het in de onderlinge duels over het algemeen prima resultaten tegen de andere Noordelijke clubs. Mocht de titel bestaan, dan verdienen de Leeuwarders met recht het predicaat ‘kampioen van het Noorden’. Vanmiddag stond er weer zo’n Noordelijke tweestrijd op het programma: FC Groningen in de nagenoeg uitverkochte Euroborg tegen SC Cambuur. Deze Noordelijke derby is vanmiddag helaas geëindigd in een overwinning voor de manschappen van Erwin van der Looi. Na een 1-2 ruststand, trok de thuisploeg uiteindelijk met 3-2 aan het langste eind. Een op het oog verdiende overwinning, waardoor de hoop op plaatsing voor de Play-Offs om Europees voetbal een flinke dreun kreeg.

De wedstrijd tegen de kersverse bekerfinalist stond vooraf in het teken van de 8e plaats op de ranglijst. Zo aan het naderende eind van de competitie is er nog genoeg om voor te spelen, al was daarvan in het begin bar weinig te merken. Al in de eerste minuut zette Tjaronn Chery met een fantastisch afstandsschot de thuisploeg namelijk al op voorsprong. Een uitermate valse start. Maar gesteund door het ruim 700 tellende blauw gele Legioen herpakten de Leeuwarders zich snel en werd de stand in de 7e minuut alweer gelijk getrokken. Mikhail Rosheuvel gaf na een prima aanval het laatste tikje.

Na deze gelijkmaker grepen de groen witten weer het initiatief, had Cambuur alle moeite om de ploeg van trainer Erwin van der Looi bij te benen en kregen de Groningers een aantal mogelijkheden om de thuisploeg weer op voorsprong te zetten. Tegen de verhouding in kwam Cambuur toch na bijna een half uur op 1-2 toen Eric Bottheghin onder druk de bal ongelukkig achter zijn eigen doelman schoot. Zo gingen de bijzonder effectieve Leeuwarders met een 1-2 voorsprong rusten.

Cambuur begon de tweede helft met een dubbele wissel. Erik Bakker en Wout Droste bleven in de kleedkamer achter, Daniël de Ridder en Calvin Mac-Intosch waren hun vervangers. Zoals verwacht mocht worden kwam FC Groningen vol vuur uit de kleedkamers en maakten ze door een afstandsschot van de Zweed Simon Tibbling de verdiende gelijkmaker.

De Leeuwarders hadden daarna moeite om zich onder de druk van de Groningers uit te voetballen. Met name het ijzersterke middenveld met Tjaronn Chery en Albert Rusnák die beiden in het verleden actief waren in Leeuwarden zorgden voor veel gevaar en dreiging. In de loop van de tweede helft kwam de wedstrijd wat meer in evenwicht, maar ontbrak het gochme en de brille om in de omschakeling echt kransen te creëren.

Een fout van Mohamed El Makrini besliste uiteindelijk deze Noordelijke tweestrijd. Zijn te korte terugspeelbal stelde Nick van der Velden in staat om eenvoudig de 3-2 op het scorebord zetten. Cambuur was daarna niet meer bij machte om de stand gelijk te trekken en stapte zodoende als verliezer in de Groene Kathedraal het veld af.

Over 5 dagen komt in het inmiddels alweer uitverkochte Cambuur Stadion het Excelsior Rotterdam van Marinus Dijkhuizen op bezoek. De Kralingers zitten momenteel in een dipje en moeten alle zeilen bijzetten om lijfsbehoud in de Eredivisie. Hoewel Marinus Dijkhuizen die vele jaren in Leeuwarden onder contract stond het beste wordt gegund, tellen vrijdagavond dergelijke sentimenten niet.

Opstelling FC Groningen: Sergio Padt, Johan Kappelhof, Eric Botteghin, Lorenzo Burnet (53. Hans Hateboer), Rasmus Lindgren, Maikel Kieftenbeld, Tjaronn Chery, Simon Tibbling, Albert Rusnák, Mimoun Mahi (90. Juninho Bacuna), Michael de Leeuw (57. Nick van der Velden)

Opstelling SC Cambuur: Leonard Nienhuis, Wout Droste (46. Calvin Mac-Intosch), Etiënne Reijnen, Mart Dijkstra (80. Marlon Pereira), Lucas Bijker, Mohamed El Makrini, Erik Bakker (46. Daniël de Ridder), Sander van der Streek, Mikhail Rosheuvel, Bartholomew Ogbeche, Furdjel Narsingh

Scheidsrechter: Richard Liesveld

Gele kaarten: Mart Dijkstra (SC Cambuur)

Aantal toeschouwers: 21.821

Foto: www.dijksfotografie.com