058-2963300

SC Cambuur verliest ruim van een in het zadel geholpen PSV

12 september 2015, 23:04

Cambuur moet nog even wachten op de eerste driepunter van het seizoen. De wedstrijd tegen PSV begon hoopvol voor de Leeuwarders, maar na twaalf minuten was de wedstrijd gespeeld. Twee treffers van Luuk de Jong én een rode kaart voor Sander van de Streek zorgden voor een vroegtijdig einde van een wedstrijd. De (onbedoelde) hoofdrolspeler van de avond? Scheidsrechter Kevin Blom.

Zo werd het een vervelende avond voor de ploeg van Henk de Jong, dat na een vrije interlandweek furieus begon aan het duel met de regerend landskampioen. Al binnen dertig seconden stichtte Cambuur het eerste gevaar. Mikhail Rosheuvel passeerde op een artistieke manier Joshua Brenet en zijn voorzet werd net niet binnengeschoten door debutant Dominik Masek.

De supporters in Leeuwarden gingen er eens goed voor zitten. Zou het dan een eindelijk een keer wel gaan lukken dit seizoen? En ook eindelijk eens tegen een topclub? Cambuur slaagde er namelijk nog nooit in om PSV in een officiële wedstrijd te verslaan. De twee clubs speelden in het verleden vijftien keer tegen elkaar. Twaalf keer ging de winst naar de Eindhovenaren, drie maal eindigde het duel in een gelijkspel. Maar de openingsfase beloofde veel goeds voor de ploeg van Henk de Jong.

Tien minuten later was die hoop vervlogen. Een zeer discutabel gegeven strafschop lag aan de basis, gevolgd door de rode kaart voor Sander van de Streek. Hands, zo luidde het oordeel. Al was het, na het zien van de camerabeelden, wel erg zwaar gestraft. Vond ook trainer Henk de Jong. ,,Hij slaat niet naar de bal, maar die komt tegen hem aan. Als je dan een penalty geeft, oké. Maar dan ook nog rood? Dan voel je het niet goed aan.”

Een cadeautje dus voor de Eindhovenaren, die het dankbaar uitpakten via de rechterschoen van spits Luuk de Jong; 0-1.

Aangeslagen
Het aangeslagen Cambuur kreeg binnen een mum van tijd de 0-2 om de oren, na een knappe kopbal van die dezelfde De Jong. Het was na welgeteld twaalf minuten een wel heel vroeg einde van een veelbelovende avond. Een avond die nog lang zou duren.

De Jong maakte nog voor rust zijn hattrick compleet, al deed hij dat wel vanuit buitenspelpositie. Het betekende wel een perfecte hattrick voor de spits, namelijk een treffer met rechts, links en met het hoofd. De mensen in het Cambuur Stadion wisten wat ze konden verwachten na rust. Assistent-trainer Sandor van der Heide gaf al aan dat Cambuur ‘de schade’ wilde beperken en koos voor een 4-4-1 formatie. Het weerhield de supporters er niet van om te blijven zitten. Het spandoek ‘al verliezen we 100 keer, wij zijn er’, verraadde hun steun voor deze groep.

PSV ging na rust gewoon verder met waar het gebleven was en liep simpel uit naar 0-6. Davy Pröpper kon geheel vrijstaand een voorzet van binnenschieten, Jurgen Locadia schoot een kwartier voor tijd een vrije trap achter doelman Harm Zeinstra. Diezelfde Locadia kopte in de voorlaatste minuut zijn tweede van de avond binnen, daar bleef het bij.

Hoe teleurgesteld Henk de Jong ook was, de trainer keek verder. ,,Je moet de jongens eens zien zitten in de kleedkamer. Die willen er echt wat van gaan maken. Misschien word je van dit soort dingen juist weer sterker. Wij gaan de boel hier wel weer op poten krijgen.”

 

SC Cambuur – PSV 0-6 (0-3). 9. De Jong 0-1 (pen.), 12. De Jong 0-2, 42. De Jong 0-3, 56. Pröpper 0-4, 74. Locadia 0-5, 89. Locadia 0-6. Gele kaart: 74. Dammers (SC Cambuur). Rode kaart: 8. Van de Streek (SC Cambuur).

Opstelling SC Cambuur: Zeinstra, Anderson, Mac-Intosch, Van der Laan (’46 Dammers), Andriuskevicius, Van de Streek, Overgoor, Masek, Narsingh, Ogbeche (’13 Bakker), Rosheuvel (’70 Barto).

Opstelling PSV: Zoet, Moreno, Arias, Bruma, Brenet, Hendrix, Guardado (’76. Schaars), Pröpper, Narsingh (‘Pereiro), De Jong, Lestienne (’62. Locadia).

Wedstrijdsponsor: Airpress Compressoren
Balsponsor: Taxicentrale Waaksma
Wisselsponsor: De Haan Advocaten & Notarissen, Leeuwarden

De volgende thuiswedstrijd is op zaterdag 19 september tegen FC Twente. Aanvang is om 18.30 uur.

 

Foto: www.dijksfotografie.com