058-2963300

SC Cambuur verliest weer van NAC Breda

20 februari 2015, 22:11

Op zaterdag 21 december 2013 verloor een tamelijk machteloos SC Cambuur in Breda van NAC en had het er alle schijn van dat de Trots van Leeuwarden in een sportieve dip terecht was gekomen. Wat kan er in ruim een jaar veel ten goede keren. De situatie is nu volledig omgedraaid. De Leeuwarders handhaafden zich knap bij hun terugkeer op het hoogste niveau en verrassen ook in het huidige seizoen vriend en vijand met aantrekkelijk en herkenbaar voetbal.

Cambuur behaalde inmiddels 30 punten en als enorme kers op de taart won het afgelopen weekend wederom De Derby. Hoe anders hangt de vlag ervoor in het Rat Verlegh Stadion. Een dolend elftal dat ook na de winterstop weer een aanzienlijke renovatie onderging, onder leiding van alweer een nieuwe trainer. En als klap op de vuurpijl werd de technisch eindverantwoordelijke Graeme Rutjes onlangs de wacht aangezet. Bovendien dreigt er een (punten)straf vanwege het opstellen van een niet speelgerechtigde speler.

De volksclub uit Breda is er alles aan gelegen om degradatie af te wenden. Maar NAC Breda is nou niet bepaald een tegenstander die Cambuur ligt. De Brabanders versloegen namelijk eerder dit seizoen in een slechte wedstrijd het elftal van Henk de Jong met 0-1. En laat dat nou net ook de laatste zege van de Bredanaars te zijn. Om NAC Breda als angstgegner te betitelen gaat te ver, maar feit is wel dat Cambuur sinds de terugkeer in de Eredivisie nog geen enkele keer tegen de Parel van het Zuiden wist te scoren. Ook vanavond trok NAC Breda weer aan het langste eind. De thuisploeg stapte met een 2-1 overwinning het veld af en zorgde ervoor dat het carnaval in Brabant met een weekend werd verlengd.

Zonder de geblesseerde Mohamed El Makrini kwam Cambuur met veel overtuiging uit de startblokken. Gemakkelijk combinerend, een hoog percentage balbezit, maar het loerende NAC Breda leek via Mats Seuntjens de thuisploeg echter al vroeg op voorsprong te zetten. Zijn schot ging rakelings voorlangs. Cambuur bleef zijn eigen, vertrouwde spel spelen, zonder overigens echt kansen te creëren. Het leek ogenschijnlijk soms wat hooghartig, zo gemakkelijk de bal soms rondging. NAC Breda kon daar in de beginfase weinig tegenover stellen. Het ontbrak de Leeuwarders aan scherpte bij de eindpass.

Typerend beeld in de beginfase was een rustig op de bank zittende coach Henk de Jong, terwijl Robert Maaskant alle lucht uit zijn longen schreeuwde. Dreiging bij de thuisploeg kwam er met name via Adnane Tighadouini. NAC kwam in het restant van de eerste helft steeds beter in de wedstrijd en werd met het nodige opportunisme een aantal malen gevaarlijk. Cambuur was echter het dichtst bij de openingstreffer, toen Bartholomew Ogbeche uit een corner van Erik Bakker de (tweede) paal toucheerde. Scheidsrechter Ed Janssen floot daarna gelijk af voor rust.

Met twee ongewijzigde teams veranderde het spelbeeld nauwelijks. NAC dat feller was en de gevaarlijkere ploeg, terwijl Cambuur er via de vleugels al voetballend probeerde uit te komen. In de 64e minuut werd de ban gebroken. Adnane Tighadouini schoot de bal langs Leonard Nienhuis na prima voorbereidend werk van Demy de Zeeuw. Cambuur pakte daarna weer de draad op en was een aantal malen via Furdjel Narsingh dichtbij de gelijkmaker. De Leeuwarders kregen steeds meer vat op de thuisploeg en gingen met het inbrengen van Daniël de Ridder en Michiel Hemmen ook steeds meer risico’s nemen. Dit leverde helaas niet het gewenste resultaat op, want vlak voor tijd maakte Adnane Tighadouini zijn tweede treffer van de avond en bepaalde hiermee de stand op 2-0. Een doelpunt van Bartholomew Ogbeche in blessuretijd bracht de spanning nog eventjes terug, maar NAC Breda behaalde uiteindelijk een verdiende overwinning.

Zaterdagavond komt Heracles Almelo naar Leeuwarden toe. De Heraclieden worden alweer enige tijd getraind door John Stegeman die zijn eigen voetbalcarrière in het seizoen 2006/’07 afsloot in ons eigen prachtige blauw gele tenue. De prestaties van de Tukkers zijn nog wat wisselvallig, maar in het eigen Polman Stadion versloegen de zwart wit gestreepten onlangs toch op knappe wijze Feyenoord. Een niet te onderschatten ploeg derhalve, maar met de onvergetelijke laatste thuiswedstrijd in nog vers in het geheugen, eigenlijk wel een ploeg die door Cambuur aan de zegekar moet worden gebonden.

Opstelling NAC Breda: Jelle ten Rouwelaar, Ruben Ligeon, Dirk Marcellis, Menno Koch, Kenny van der Weg, Gill Swerts, Joeri de Kamps (79. Uros Matic), Mats Seuntjens, Demy de Zeeuw (86. Erik Falkenburg), Adnane Tighadouini, Gyon Fernandez (65. Hakim Borahsasar)

Opstelling SC Cambuur: Leonard Nienhuis, Wout Droste (82. Daniël de Ridder), Etiënne Reijnen, Lucas Bijker, Vytautas Andriuškevičius, Mohamed El Makrini, Erik Bakker, Sander van der Streek (74. Michiel Hemmen), Mikhail Rosheuvel (56. Sinan Bytyqi), Bartholomew Ogbeche, Furdjel Narsingh

Scheidsrechter: Ed Janssen

Gele kaarten: Kenny van der Weg, Joeri de Kamps (NAC Breda)

Aantal toeschouwers: 17.100

Foto: www.dijksfotografie.com