058-2963300
SC Cambuur verslaat De Graafschap in Keuken Kampioen Divisie-kraker

19 november 2020, 23:26

Na alle teleurstellende ophef over het nieuw te bouwen stadion moest er door SC Cambuur vanavond ook nog ‘gewoon’ gevoetbald worden. Het uitduel tegen koploper De Graafschap -een dag eerder dan oorspronkelijk gepland- stond op het programma. Stonden beide voetbalclubs op vrijdag 8 mei in de Utrechtse rechtbank nog gebroederlijk naast elkaar, vanavond waren het weer ouderwets sportieve rivalen die het elkaar op de prachtige grasmat van Stadion De Vijverberg lastig probeerden te maken. Onder normale omstandigheden had het treffen met de Superboeren dit seizoen een wedstrijd moeten zijn op een treetje hoger, maar daar is al meer dan genoeg over gezegd en geschreven. Toen er door de promotie naar de Eredivisie een streep ging, werden beide ploegen dit seizoen door de ‘kenners’ tot de belangrijkste titelkandidaten gebombardeerd. Net als ons Cambuur maken de Doetinchemmers deze verwachting tot op heden ook waar. Het spel is niet altijd sprankelend, maar Mike Snoei en zijn mannen stappen vaak wel als winnaar van het veld. En daar draait het uiteindelijk wel allemaal om. “De Graafschap is een ervaren, lastig team. Goed in spelhervattingen en fysiek sterk”, aldus Henk de Jong over zijn voormalig team. In het ‘duel der giganten’ was Cambuur deze keer te sterk voor naaste concurrent De Graafschap. De topper in de Keuken Kampioen Divisie eindigde door treffers van Erik Schouten en Giovanni Korte in 0-2. Een spektakelstuk werd het deze avond zeker niet, maar niemand van Cambuur die hierom maalde. Door deze driepunter namen de Leeuwarders de koppositie over van de thuisploeg.

Met slechts luttele medewerkers van FOX Sports, de overige media en beide clubs op de tribune startte Henk de Jong met hetzelfde basiselftal als afgelopen zondag in het bewierookte thuisduel tegen het toen nog ongeslagen Almere City FC. In Doetinchem zat Issa Kallon eindelijk ook weer bij de wedstrijdselectie. De rappe vleugelaanvaller was voldoende hersteld om op de bank plaats te kunnen nemen. Bij de blauw-witte zebra’s ontbraken onder andere Danny Verbeek en rechtsachter Jordy Tutuarima. Daarnaast was het opvallend dat Mohamed Hamdaoui, één van de grote smaakmakers bij de thuisploeg, niet aan de aftrap stond.

De eerste kans was voor Daryl van Mieghem die al in de eerste minuut rakelings langs schoot. Gaandeweg de wedstrijd trok Cambuur het initiatief naar zich toe, maar tot grote kansen leidde dit vooralsnog niet. Jamie Jacobs nam in de twintigste minuut Rody de Boer voor de eerste maal serieus onder vuur, maar de doelman van de Superboeren voorkwam met een katachtige redding dat de Leeuwarders op voorsprong kwamen. Beide ploegen waren aan elkaar gewaagd en de kansen in het eerste gedeelte van de wedstrijd waren spaarzaam. Grootste kans van de eerste helft kwam tot stand uit een vrije trap van de thuisploeg. De meegekomen verdediger Toine van Huizen mocht frank en vrij binnenkoppen, maar gelukkig ging de bal voorlangs. Even later leek aan de andere kant Mitchel Paulissen uit een pass van Michael Breij de openingstreffer te maken, maar wederom ranselde Rody de Boer de bal uit zijn doel. Vlak voor rust kwam Cambuur dan toch op voorsprong. Op curieuze wijze wist Erik Schouten uit een afgeslagen hoekschop de bal binnen te frommelen. Niet het meest spectaculaire doelpunt dit seizoen van de Leeuwarders, maar wel een belangrijke zo vlak voor het rustsignaal van scheidsrechter Gözübüyük.

Twee ongewijzigde elftallen begonnen aan de tweede helft. De Leeuwarders kwamen prima uit de startblokken. Jamie Jacobs had uit een corner de 0-2 op zijn schoen, maar zijn schot werd tussen een wirwar van spelers geblokt. Maar ook de thuisploeg kreeg in het begin van de tweede helft de nodige kansen. De superboeren gingen er volop d’ran, maar bij met name Ralf Seuntjens stond het vizier niet op scherp, waardoor het 0-1 bleef. De manschappen van Mike Snoei zetten steeds meer aan en Cambuur kwam nauwelijks meer aan voetballen toe. Echter uit een spaarzame aanval werd de voorsprong verdubbeld. Jamie Jacobs stuurde Giovanni Korte de diepte in, waarna de in blakende vorm verkerende aanvaller de bal fenomenaal over Rody de Boer stiftte. Een meer dan welkom doelpunt, want de Leeuwarders stonden in deze fase aardig onder druk. Na deze bevrijdende tweede treffer bleef Cambuur tamelijk eenvoudig overeind en had het de voorsprong zelfs verder uit kunnen bouwen. Dat gebeurde echter niet, waardoor de geel-blauwen met een 0-2 overwinning de Vijverberg verlieten.

Volgende week vrijdag wacht voor de geel-blauwe brigade in het eigen stadion FC Den Bosch. De Bosschenaren maken tot op heden nog weinig indruk in de Keuken Kampioen Divisie en Erik van der Ven en zijn mannen vinden zichzelf dan ook terug op een teleurstellende voorlaatste plek. Maar waakzaamheid is desondanks geboden voor Henk de Jong en zijn spelers. Met niks minder dan drie punten zal Cambuur immers genoegen nemen.

Opstelling De Graafschap: Rody de Boer, Roland Baas (73. Jasper van Heertum) , Toine van Huizen, Ted van de Pavert, Julian Lelieveld, Elmo Lieftink, Johnatan Opoku, Jesse Schuurman, Joey Konings (80. Giannis Mystakidis), Ralf Seuntjens, Daryl van Mieghem

Opstelling SC Cambuur: Sonny Stevens, David Sambissa, Erik Schouten, Calvin Mac-Intosch, Doke Schmidt, Mees Hoedemakers, Mitchel Paulissen (87. Joris Kramer), Jamie Jacobs, Giovanni Korte (87. Issa Kallon), Robert Mühren, Michael Breij (80. Jarchinio Antonia)

Scheidsrechter: Serdar Gözübüyük