058-2963300
SC Cambuur verslaat Eredivisionist en is door in de beker na strafschoppen

SC Cambuur verslaat Eredivisionist en is door in de beker na strafschoppen

28 oktober 2020, 23:29

Wat het aantal midweekse wedstrijden betreft kan SC Cambuur zich deze weken moeiteloos meten met een Europese grootmacht, want vanavond mochten de mannen van De Jong andermaal aantreden en wel in de TOTO KNVB-Beker. Er kwam een precair affiche uit de loting van de gesnorde Heinrich Welling gerold, want SC Cambuur mocht aantreden tegen het andere geel-blauw uit Waalwijk. Waar dat nu een Eredivisieclub tegen een Eerste Divisieclub is had dat natuurlijk andersom moeten zijn, maar daar heeft RKC geenszins schuld aan en de vraag was vanavond vooral of dat op het veld ook zichtbaar zou zijn.

In een regenachtig Mandemakers Stadion trad SC Cambuur aan met een zestal wijzigingen in de basiself en dat maakte het affiche zo mogelijk nog interessanter, want wat kunnen Joris Kramer, Jasper ter Heide en Maarten Pouwels op hun favoriete posities vanaf de aftrap? Op die vragen en meer kregen we vanavond antwoord in wat een mooi voetbalgevecht zou worden.

Beide ploegen hadden er ondanks de aanhoudende en veelvuldige regen zin in en het spel golfde op en neer. Het is wat je krijgt als er niet één, maar twee ploegen zijn die willen en durven te voetballen. Dat er in het eerst half uur al negen corners vielen te noteren zegt wat dat betreft veel en aan beide kanten vielen er ook volop kansen te noteren.

Om de waarheid recht te doen moet daarbij wel worden gezegd dat de betere van die kansen voor de thuisploeg waren. Met name El Haddouti en John hadden het op de heupen en zorgden met regelmaat voor gevaar voor het doel van Stevens. Die bleef zijn beurt een aantal keer knap overeind en zo bleef het scorebord in de eerste dertig minuten steken op 0-0.

Lang duurde dat niet, want in de 31e minuut bracht basisdebutant Maarten Pouwels SC Cambuur op een 0-1 voorsprong. Uit een afgeslagen corner ging Antonia aan de linkerkant op avontuur en die bracht met een afgemeten voorzet zijn spits in stelling. Grim (inderdaad, de zoon van) twijfelde of was te laat en de boomlange spits kon soeverein binnen tikken.

Het werd zelfs nog mooier voor de theepauze, toen opnieuw Antonia aan de basis stond van een goede Cambuur-aanval. Hij draaide de bal met links richting doel en daar was het Jamie Jacobs die in het fraaie rood-witte shirt van SC Cambuur niet faalde: 0-2.

Met David Sambissa in de gelederen voor de licht geblesseerd achtergebleven Jarchinio Antonia begon SC Cambuur voortvarend en had het al vrij snel een strafschop moeten hebben. Het was Pouwels die eerder dan doelman Grim bij de bal was en daar, zo leek het althans, onreglementair ten val werd gebracht. Leidsman Martens wou er echter niks van weten en wuifde het voorval weg.

Daarna volgde een fase waarin de thuisclub weliswaar iets meer balbezit had, maar echt gevaar leverde dat nauwelijks op. Of het moeten de standaardsituaties zijn, waar RKC met name vanuit vrije trappen de hartslag van de Leeuwarder bank nog iets deed stijgen.

De vele wissels aan beide kanten maakte het bepaald geen betere wedstrijd, al viel er nog steeds genoeg te beleven. Zeker toen Dylan Smit, exponent van de jeugdopleiding, zijn debuut in het betaald voetbal mocht maken en met zijn tweede balcontact direct de bal tegen de touwen jaagde. Aangever Maarten Pouwels stond echter buitenspel en dus ging dat feest niet door.

De wedstrijd leek daarna langzaam dood te bloeden, maar niets is minder waar. Met een werkelijk wonderschone treffer krulde invaller Lennerd Daneels de aansluitingstreffer in de kruising en met nog vijf minuten op de klok was het dus alle hens aan dek in de slotfase.

Dat leek allemaal zonder problemen te slagen tot de allerlaatste minuut van de extra speeltijd. Een aanval over links van RKC kwam uit aan de andere kant bij uitgerekend rechtsback Juriën Gaari. Die had een hard en geplaatst schot in de benen en tekende daarmee in de absolute slotfase voor de gelijkmaker en dus verlenging.

Tot overmaat van ramp moest Ladan in de korte onderbreking het veld ook nog eens verlaten en kwam er met Stefan Deuling nog een debutant uit de jeugdopleiding binnen de lijnen. Hoe mooi dat ook is voor de opleiding en vooral die jongens persoonlijk, er bleef wel steeds minder ervaring over en SC Cambuur had het dan ook moeilijk.

Toch hield SC Cambuur met man en macht knap stand en moest Stevens weliswaar veelvuldig in actie komen, zich tot het uiterste strekken hoefde de doelpost zich niet. Met Mees Gootjes kwam er nog maar een debutant in de ploeg, hij was de vervanger van Jasper ter Heide, en brak het laatste kwartier van de wedstrijd aan.

Daarin had de thuisclub nog steeds het meeste balbezit, maar wist het niet tot grote kansen te komen. Aan de andere kant lukte dat ook niet, al had Deuling daar met iets meer overzicht en zorgvuldigheid verandering in kunnen brengen.

Een ultiem slotoffensief met Damascan voor Van der Venne leverde ook niks op en dus was een penaltyserie onvermijdelijk. Een serie waarin je RKC op basis van routine als favoriet mocht opschrijven , maar dat is gerekend zonder doelman Sonny Stevens. Hij werd de held van de avond door de strafschop van Meulensteen met zijn grote teen te keren. De vijf van SC Cambuur bleven allen onberispelijk foutloos en dus is het SC Cambuur dat Eredivisionist RKC uit de beker knikkert en in de koker gaat voor de volgende ronde van de TOTO KNVB-Beker.

Volgende week maandag is de volgende afspraak voor onze jongens van het Cambuurplein. Dan zet de spelersbus koers naar Eindhoven voor het treffen met Jong PSV.

Opstelling RKC Waalwijk: Grim; Gaari, Maulensteen (C), Touba (57′ L. Nieuwpoort), Lutonda (66′ Quasten); Azhil, Augustijns (74′ Tahiri), Van der Venne (119′ Damascan); El Haddouti (66′ Ngonge), Stokkers en John (57′ Daneels)

Opstelling SC Cambuur: Stevens, Schmidt, S. Nieuwpoort (C), Kramer, Bangura (79′ Smit); Ter Heide (106′ Gootjes), Jacobs (72′ Hoedemakers), Maulun; Antonia (46′ Sambissa), Pouwels (82′ Ladan (91′ Deuling)) en Paulissen

Scheidsrechter: Martens

Scoreverloop:
31′ 0-1, Pouwels
40′ 0-2, Jacobs
85′ 1-2, Daneels
90+4′ 2-2, Gaari

Strafschoppenserie:
0-1, Gootjes
1-1, Tahiri
1-2, Hoedemakers
X, Meulensteen
1-3, Paulissen
2-3, Damascan
2-4, S. Nieuwpoort
3-4, Azhil
3-5, Maulun

Gele kaarten: Bangura, Paulissen, Deuling (SC Cambuur) en L. Nieuwpoort (RKC Waalwijk)

Foto: Henk Jan Dijks (www.cambuurimages.nl)