058-2963300
SC Cambuur verslaat hekkensluiter FC Den Bosch in doelpuntrijk duel

SC Cambuur verslaat hekkensluiter FC Den Bosch in doelpuntrijk duel

9 april 2021, 22:25

Na het dubbele en uitermate succesvolle paasprogramma moest SC Cambuur deze vrijdagavond in Stadion De Vliert de strijd aangaan met FC Den Bosch. De Bosschenaren die nog steeds in een juridisch geschil met voormalig geldschieter Kakhi Jordania zijn verwikkeld, staan sinds februari onder leiding van trainer Jack de Gier. De Gier werd aangesteld nadat wegens teleurstellende resultaten vroegtijdig afscheid was genomen van Erik van der Ven. Daarmee keerde de 52-jarige oud-aanvaller, die ook drie succesvolle seizoenen in Leeuwarden beleefde, terug op het oude nest. Zoals vaak resulteerde ook deze trainerswissel tot op heden niet in een grote sportieve ommekeer, want de Brabanders staan momenteel troosteloos onderaan. De hekkensluiter ging paasmaandag in blessuretijd nog onderuit tegen Jong AZ. Desondanks was El Buitre, zoals de bijnaam luidde van Jack de Gier, geenszins van plan om zijn spelopvatting aan te passen. “Vooruit voetballen, ook al is het tegen de trotse koploper. Misschien zal het er op het veld anders uit zien, maar dat komt dan door de kracht van de tegenstander. Wij gaan gewoon proberen te spelen als altijd”, aldus De Gier, die door zijn onverzettelijkheid als speler in Leeuwarden nog steeds populair is. Henk de Jong was in zijn voorbeschouwing ook duidelijk over FC Den Bosch: “De ploeg staat laatste, maar dat zegt niks. Hebben hier in Leeuwarden ook laten zien goed te kunnen voetballen. Ploeg staat veel te laag voor het voetbal dat ze spelen.” En dat bleek vanavond duidelijk, want in een attractieve wedstrijd wonnen de Leeuwarders na een ruststand van 2-2 uiteindelijk met 3-5 van de Bosschenaren. Door deze triomf zette SC Cambuur opnieuw een reuzenstap richting de felbegeerde promotie.

Onder het motto ‘never change a winning team’ had Henk de Jong vanavond gekozen voor dezelfde elf spelers als in de twee voorgaande wedstrijden die de Leeuwarders het maximaal haalbare aantal punten hadden opgeleverd. Bij de thuisploeg ontbrak Kevin Felida. Deze talentvolle middenvelder werd vervangen door Frank Sturing, die onlangs een droomdebuut kende in het nationaal team van Canada. Cambuur deed snel zaken in de Brabantse hoofdstad, want al in de vierde minuut schoot Ragnar Oratmangoen raak. De geel-blauwe brigade oogde gretig in de beginfase en was vastberaden om het duel al in een vroeg stadium in het slot te gooien. Dat leek halverwege het eerste bedrijf al het geval te zijn toen Robert Mühren vanaf de elfmeterstip de 0-2 binnenschoot. Alweer zijn tweeëndertigste treffer van het seizoen. De strafschop werd door scheidsrechter Christiaan Bax gegeven nadat Issa Kallon na een versnelling onreglementair in het strafschopgebied onderuit werd gehaald. Aan de andere kant zorgden de Blue White Dragons af en toe voor het nodige gevaar. Zo leek de van FC Groningen gehuurde Romano Postema op het half uur voor de aansluitingstreffer te tekenen, maar uit de draai schoof hij de bal voorlangs de tweede paal. Deze wake-up call was echter aan dovemansoren gericht, want diezelfde Postema bracht de spanning toch nog voor rust terug. Hij schoot in minuut zesendertig nu wel raak, nadat Sonny Stevens eerst nog een prima redding verrichte. FC Den Bosch ging daarna steeds beter voetballen, terwijl Cambuur juist verslapte. En terwijl Ragnar Oratmangoen alleen af op Wouter van der Steen de marge weer op twee had moeten brengen, tikte Dhoraso Moreo Klas op slag van rust zelfs de 2-2 binnen. Zodoende ging het geel-blauwe keurkorps met een flinke domper aan de thee.

Het begin van de tweede helft was een kopie van de eerste helft. Al snel na rust lanceerde Robert Mühren Michael Breij die zich door de blauw witte verdediging heen wurmde om vervolgens raak te schieten. De manschappen van Henk de Jong verzuimden daarna om verder afstand te nemen. De mogelijkheden daartoe waren legio, maar het lukte de Leeuwarders maar niet om de 2-4 op het scorebord te zetten. En net als in het eerste bedrijf toonde de ploeg van Jack de Gier over de nodige veerkracht te beschikken. Want Jizz Hornkamp verschalkte een kwartier voor tijd Sonny Steven met een droge schuiver en schoot zodoende de thuisploeg opnieuw langszij. Lang konden de Bosschenaren er gelukkig niet van genieten, want de ingevallen Nick Doodeman kopte met zijn eerste balcontact al heel snel daarna de 3-4 binnen. In een levendige slotfase gebeurde er aan beide kanten nog van alles, maar uiteindelijk gooide Ragnar Oratmangoen met zijn tweede treffer in blessuretijd de wedstrijd definitief in het slot.

Over exact een week vervolgen Henk de Jong en zijn mannen de competitie met een wedstrijd tegen Helmond Sport. Na een paar mindere jaren zijn de Helmonders dit seizoen uit de kelder van de Eerste Divisie knap opgeklommen. Trainer Wil Boessen beschikt met spelers als Lance Duijvestijn en Karim Loukili over een paar getalenteerde spelers. In het heenduel maakten de Brabanders Cambuur het voor rust meer dan lastig, getuige de 1-0 voorsprong, maar na rust kwam het kwaliteitsverschil in een 1-5 uitslag tot uitdrukking. Helmond Sport gooit tot op heden hoge ogen in de vierde periodetitel, dus de Leeuwarders zullen goed bij de les moeten zijn om de punten in eigen huis te houden.

Opstelling FC Den Bosch: Wouter van der Steen, Dwayne Green, Lorenzo Soares Fonseca (50. Steven van der Heijden), Junior van der Velden, Mats Deijl, Ringo Meerveld, Frank Sturing, Dhoraso Moreo Klas (73. Don Bolsius), Romano Postema, Jizz Hornkamp, Soufyan Ahannach

Opstelling SC Cambuur: Sonny Stevens, Alex Bangura, Erik Schouten (86. Joris Kramer), Calvin Mac-Intosch, Doke Schmidt, Ragnar Oratmangoen, Mees Hoedemakers, Michael Breij (76. Jasper ter Heide), Issa Kallon (86. Giovanni Korte), Robert Mühren, Jarchinio Antonia (73. Nick Doodeman)

Scheidsrechter: de heer C. (Christiaan) Bax

Gele kaarten: –

Aantal toeschouwers: 0

Foto: www.dijksmedia.nl