058-2963300
SC Cambuur verstevigt koppositie met driepunter tegen TOP Oss

SC Cambuur verstevigt koppositie met driepunter tegen TOP Oss

16 februari 2021, 21:31

Zestien dagen geleden. Toen kwam SC Cambuur voor het laatst in actie in competitieverband en moest het met hamer en beitel door de Maastrichtse muur van MVV heen breken. Vanavond werd op voorhand wellicht zo’n zelfde scenario verwacht met TOP Oss, de nummer twaalf van de ranglijst, als gast in het Cambuur Stadion. Dat werd het echter niet, want de Ossenaren speelden met lef en durfden het aan om de thuisploeg vol onder druk te zetten. Dat leverde een vermakelijke wedstrijd op met kansen over en weer en uiteindelijk een verdiende winnaar: SC Cambuur.

Hoofdtrainer Henk de Jong had meteen een kruisje achter de naam van Nick Doodeman gezet bij het bepalen van de basisopstelling en zo mocht de van FC Volendam overgekomen buitenspeler meteen laten zien wat hij in zijn mars heeft. Een verse kracht is deze weken sowieso geen overbodige luxe, want SC Cambuur staat voor een drieluik met TOP Oss, Jong Ajax en Jong FC Utrecht als tegenstanders in slechts zeven dagen.

Een goed begin is dan het spreekwoordelijke halve werk, maar het tegendeel was het geval voor de geel-blauwen. Een foutieve terugspeelpass na nog geen minuut spelen van Doke Schmidt was de inleiding van de eerste grote kans van de wedstrijd en het was te danken aan een attente Sonny Stevens dat de brilstand op het scorebord bleef.

Het zou niet de laatste keer zijn dat Stevens zijn team wist te behoeden voor een tegentreffer, waarbij de dubbele redding halverwege de eerste helft met kunst en vliegwerk van grote klasse was. Een paar minuten later was het wel kassa voor SC Cambuur, dat een aantal keer daarvoor al dreigend was met Doodeman en Jacobs. Dit keer werd Jacobs al dan niet onreglementair gevloerd in de zestien door Lion Kaak en arbiter Van der Laan was onverbiddelijk. Wat dan volgt behoeft geen verdere beschrijving: Mühren achter de bal en raak. Het was alweer de 22e treffer van de spits en daarmee verstevigt hij zijn positie aan kop van het topscorersklassement.

In het restant van het eerste bedrijf bleef het spel op en neer golven en hadden ook Mac-Intosch, Jacobs en Milts zichzelf op het scoreformulier kunnen schieten, maar het was aan beide kanten telkens net niet.

Na de thee was dat niet anders, al leken beide teams zich iets beter te wapenen tegen het aanvalsspel van de tegenstander en waren de kansen zowel in kwantiteit als kwaliteit minder dan in de eerste helft. Het was overigens wel nog steeds SC Cambuur dat het meeste balbezit had en voor het meeste gevaar zorgde en met de frisse energie van Korte en Antonia gingen de troepen van Henk de Jong op jacht naar een verdubbeling van de marge.

Het was wachten tot de 78e minuut voordat die geruststellende treffer kwam, maar hij was het wachten meer dan waard. Robin Maulun stuurde met een afgemeten voorzet zijn kompaan Giovanni Korte weg in de diepte en die verschalkte de prima keepende Bo Geens met een fraaie stift.

Zo mogelijk was het slotakkoord nog mooier en die kwam in de dying seconds achter de naam van Robert Mühren. Hij reageerde attent op slordig uitverdedigen van de Brabanders en zag dat doelman Geens iets te ver uit zijn goal stond. Met een afgemeten lob op de rand van de zestien tekende Mühren zoals hij alleen kan voor de 3-0 eindstand.

Zo beleefde SC Cambuur al met al een uitstekende avond met niet alleen drie belangrijke punten, het liep ook nog eens drie punten uit op directe concurrent Almere City FC, dat eerder op de avond onderuit ging op bezoek bij Helmond Sport.

De volgende afspraak van het drieluik is aanstaande vrijdag en dan zet de spelersbus koers naar Amsterdam. Op Sportpark De Toekomst is dan vanaf 16.30 uur Jong Ajax de tegenstander.

Opstelling SC Cambuur: Stevens; Schmidt, Mac-Intosch, Schouten (C), Sambissa; Hoedemakers, Jacobs, Maulun (81’ Ter Heide); Doodeman (67’ Antonia), Mühren en Kallon (67’ Korte)

Opstelling TOP Oss: Geens; David, Lammers, Van den Herik (C), Roosken; O. Rommens, Kaak, P. Rommens; Remans, Van der Heijden (68’ Mathieu) en Milts (75’ Rottier)

Scheidsrechter:
Jannick van der Laan

Scoreverloop:
26’ 1-0, Mühren (penalty)
78’ 2-0, Korte
90+3’ 3-0, Mühren

Gele kaarten: Kallon en Hoedemakers (SC Cambuur), Kaak (TOP Oss)

Foto: www.dijksmedia.nl