058-2963300
SC Cambuur weet Deventer muur niet te slechten

SC Cambuur weet Deventer muur niet te slechten

12 maart 2021, 23:21

Het is voer voor statistici, maar Cambuur staat in de Keuken Kampioen Divisie niet alleen op de ranglijst bovenaan. De geel-blauwen scoren ook verreweg de meeste doelpunten. Het is dan ook niet verwonderlijk dat onze club de topscoorder in de gelederen heeft, want met alweer 26 doelpunten steekt Robert Mühren er ook dit seizoen met kop en schouders bovenuit. Sinds de winterstop heeft Henk de Jong met de komst van Nick Doodeman bovendien de koning van de assists tot zijn beschikking. Er is echter een statistiek waar de Leeuwarders een andere ploeg boven zich moet dulden en dat is het aantal geïncasseerde tegendoelpunten. Go Ahead Eagles blijkt dit seizoen over een meer dan solide defensie te beschikken en moest tot vanavond slechts achttien maal de bal uit het doel vissen. Dat zijn er vier minder dan de trotse Leeuwarder lijstaanvoerder. Go Ahead Eagles tegen Cambuur was dan ook een clash tussen de meest scorende en best verdedigende ploeg. Oftewel goalgetter Robert Mühren tegenover de talentvolle doelman Jay Gorter die dit seizoen grossiert in clean sheets. Doordat de Deventer formatie al vijf wedstrijden op rij als winnaar van het veld afstapte was dit duel tussen twee roemrijke volksclubs bovendien een belangrijke wedstrijd in de strijd om winst in de derde periode. Het slotstuk in deze periodetitelstrijd eindigde in een doelpuntloos gelijkspel, waardoor De Graafschap uiteindelijk de derde periodetitel binnensleepte. Aan de Vetkampstraat in Deventer waren de Leeuwarders vanavond duidelijk de bovenliggende partij, kregen voldoende kansen om een doelpunt te maken, maar helaas ontbrak het vernuft om de taaie en prima georganiseerde defensie van Go Ahead Eagles te slechten.

Cambuur had dit seizoen al tweemaal het onderspit gedolven tegen Kowet, dus het was de Leeuwarder hoofdmacht er alles aan gelegen om zich hiervan te revancheren. Dat deed de ploeg met Giovanni Korte in de basis die de vorige week geblesseerd geraakte Issa Kallon op de linkervleugel verving. Verder had Henk de Jong het elftal begrijpelijkerwijs intact gelaten. In de nostalgische Adelaarshorst ontbraken Nick Doodeman, Michael Breij en Mitchel Paulissen helaas nog in de wedstrijdselectie. Ook bij de Eagles viel er één wijziging te noteren, want in vergelijking met het laatste duel tegen TOP Oss keerde aanvoerder Jeroen Veldmate terug in het elftal.

Met het nodige vuurwerk op en buiten het veld opende Cambuur sterk tegen de Deventer formatie. Al na een minuut of vier probeerde Jarchinio Antonia de bal in de verre hoek te krullen, maar zijn inzet ging helaas rakelings voorlangs. Binnen een kwartier kregen de Leeuwarders uit een vrije trap een tweede mogelijkheid, maar Jay Gorter bracht prima redding op het geplaatste schot van Robin Maulun. Het elftal van Henk de Jong was in de beginfase duidelijk de bovenliggende ploeg, maar verzuimde om het overwicht in doelpunten uit te drukken. Zo halverwege de eerste helft kroop de formatie van Kees van Wonderen wat meer uit haar schulp en zorgde een lage voorzet van de Griek Giannis Botos voor het nodige gevaar, maar gelukkig werd de bal door iedereen gemist. Ook de Franse rechtsvoor Antoine Rabillard was zeer dichtbij de openingstreffer, maar zijn schot ging net voorbij de paal. In het restant van een levendige eerste helft werd er niet meer gescoord, hoewel Jarchinio Antonia er nog een keer dichtbij was.

Na de theepauze keerden twee ongewijzigde elftallen terug op het veld. Een vlammend schot van Mees Hoedemakers leek vlak na rust de wedstrijd open te breken, maar Jay Gorter bewees opnieuw met een formidabele reflex waarom hij op het lijstje staat van menig technisch directeur. Cambuur drong aan, maar stuitte keer op keer op de stugge Deventer defensie. Met het inbrengen van Jamie Jacobs probeerde Henk de Jong een gat in de Kowet muur te vinden, maar dat was geen gemakkelijke opgave vanavond. Aan de andere kant gaf de geel-blauwe achterhoede ook geen krimp. Ook in het verdere verloop van de tweede helft was Cambuur een paar keer dichtbij een doelpunt, maar elke keer was de uitblinkende keeper Jay Gorter een vervelende sta in de weg of werd het schot door een uitgestoken been van een Deventer verdediger geblokt. Hierdoor kregen de geel-blauwen helaas niet loon naar werken en moest het genoegen nemen met een gelijkspel.

Na vanavond hebben de mannen van Henk de Jong maar liefst anderhalve week de tijd om zich goed voor te bereiden op het volgende duel. Op maandag 22 maart komt FC Eindhoven naar het Cambuurplein. De ploeg van Ernie Brandts zit duidelijk in een mindere fase, want de Brabanders eindigden in de strijd om de derde periode troosteloos onderaan. Zo verloren de Eindhovenaren eerder vanmiddag nog thuis met 1-3 van Almere City FC. FC Eindhoven blijft echter altijd een ploeg om in de gaten te houden en Cambuur zal dan ook bij de les moeten zijn om opnieuw drie punten bij te schrijven.

Opstelling Go Ahead Eagles: Jay Gorter, Bas Kuipers, Jeroen Veldmate, Sam Beukema, Wout Droste, Boyd Lucassen, Giannis-Foivos Botos, Luuk Brouwers, Bradley van Hoeven, Jacob Mulenga (72. Sam Hendriks), Antoine Rabillard (86. Julliani Eersteling)

Opstelling SC Cambuur: Sonny Stevens, Alex Bangura, Erik Schouten, Calvin Mac-Intosch, Doke Schmidt, Robin Maulun, Ragnar Oratmangoen (79 Delano Ladan), Mees Hoedemakers, Giovanni Korte, Robert Mühren, Jarchinio Antonia (60. Jamie Jacobs)

Scheidsrechter: de heer M. (Martin) van den Kerkhof

Gele kaarten: Bas Kuipers, Luuk Brouwers (Go Ahead Eagles), Doke Schmidt (SC Cambuur)

Aantal toeschouwers: 0

Foto’s: www.dijksmedia.nl