058-2963300
SC Cambuur weet in Eindhoven goede lijn niet door te trekken

SC Cambuur weet in Eindhoven goede lijn niet door te trekken

30 oktober 2016, 19:53

Het Jan Louwers Stadion in Eindhoven vormde eerder vanmiddag het strijdtoneel tussen Cambuur en de plaatselijke FC. Op papier een uitwedstrijd, maar door de ongeveer 300 meegereisde supporters voelde het eerder als een halve thuiswedstrijd. Steun van het blauw gele legioen was nodig om eindelijk weer een competitieoverwinning buitenhuis te verwelkomen. Bovendien zou een zege op de Blauw-Witten betekenen dat Cambuur de weg omhoog heeft gevonden en met een driepunter een perfecte week kon afsluiten. Het was immers al weer enige tijd geleden dat de Blauw-Gelen in een tijdsbestek van een week maar liefst driemaal als winnaar het veld mochten verlaten. In aanloop naar het treffen met FC Eindhoven had trainer Sipke Hulshoff dan ook verkondigd dat winst een kantelpunt in de competitie kon betekenen en de ploeg in een flow terecht zou komen. Alle vooruitzichten ten spijt niet Cambuur, maar FC Eindhoven stapte rond de klok van half 5 als winnaar van het veld. De ploeg van Ricardo Moniz won namelijk met 2-0, waardoor Cambuur verzuimde aansluiting te vinden met ploegen in het linkerrijtje.

Never change a winning team was het motto in de Lichtstad, dus Cambuur begon met dezelfde elf spelers als afgelopen dinsdagavond toen de Leeuwarders ten koste van TEC uit Tiel de laatste zestien van het bekertoernooi bereikten. Hoewel op papier dezelfde namen, tactisch waren er door Sipke Hulshoff en Arne Slot wel een aantal wijzigingen doorgevoerd. Zo stond Jergé Hoefdraad weer in de spitspositie en moest Sander van de Streek vanaf de rechterflank voor het nodige gevaar zorgen. Vanaf het eerste moment was het een open wedstrijd met aan weerszijden kansen en een flink aantal hoekschoppen om de score te openen. De beste kans in de beginfase was voor Sander van de Streek die zijn schot zag gestopt door de Eindhovense doelman Ruud Swinkels. Zonder noemenswaardige hoogtepunten leek de wedstrijd doelpuntloos naar het rustsignaal te kabbelen, maar vlak voor het verstrijken van de eerste helft kwam FC Eindhoven toch op voorsprong. Aarzelend optreden door de Leeuwarder verdediging betekende namelijk dat Sebastiaan de Wilde uit een hoekschop simpel de 1-0 mocht binnentikken. Cambuur speelde de eerste 45 minuten duidelijk onder haar kunnen, slordig en zonder overleg. Dit deed de technische staf van Cambuur besluiten om vlak voor rust Robbert Schilder en na rust Martijn Barto in het veld te brengen. Delvechio Blackson en Sander van de Streek waren kind van de rekening.

FC Eindhoven kreeg uit de allereerste aanval in de tweede helft een uitgelezen mogelijkheid om de marge te vergroten. Maar tot opluchting van de 300 meegereisde supporters was Mart Lieder niet koelbloedig genoeg toen hij alleen en vrij als een vogel op Harm Zeinstra afging. Het leek wel alsof de Leeuwarders hierdoor wakker schrokken. Er kwam meer vuur, dreiging en energie in de wedstrijd. Geleidelijk kwam Cambuur beter in de wedstrijd. Dit resulteerde in de 56e minuut in een enorme kans voor Xander Houtkoop die hij echter onbenut liet. Maar aan de andere kant lag het Brabantse gevaar op de loer. Na ruim een uur spelen resulteerde een overtreding op linkerverdediger Kyle de Silva tot een terecht gegeven strafschop. Dit buitenkansje werd door aanvoerder Dario van den Buijs verzilverd, waardoor de Belgisch getinte thuisploeg de score verdubbelde en op rozen zat. In het restant van de wedstrijd combineerden de Leeuwarders er vrolijk op los, maar dwongen echter weinig kansen af of stuitten op doelman Ruud Swinkels.

Aanstaande vrijdag komt FC Volendam in Leeuwarden op bezoek. Het andere Oranje bevindt zich momenteel in de subtop van de Jupiler League. De ploeg van Robert Molenaar is een ploeg om degelijk rekening mee te houden, want met spelers als Kees Kwakman, Jack Tuyp, Bert Steltenpool en Gyliano van Velzen in de gelederen zal het op voorhand geen eenvoudige opgave zijn. Echter met steun van de eigen supportersschare moeten onze manschappen in staat zijn om een vervolg te geven aan onze prima reeks van thuisoverwinningen.

Opstelling FC Eindhoven: Ruud Swinkels, Thomas Horsten, Dario van den Buijs, Sebastiaan de Wilde, Kyle de Silva (85. Maxime Gunst), Jari Vandeputte, Fries Deschilder, Rai Vloet, Jinty Caenepeel, Mart Lieder, Alemão (59. Tibeau Swinnen)

Opstelling SC Cambuur: Harm Zeinstra, Jordy van Deelen, Delvechio Blackson (41. Robbert Schilder), Chiró N’Toko, Marvin Peersman, Erik Bakker, Jamiro Monteiro, Ricardo Kip (68. Tyrone Conraad), Jergé Hoefdraad, Sander van de Streek (46. Martijn Barto), Xander Houtkoop

Scheidrechter: M. (Martin) Pérez

Gele kaarten: Erik Bakker, Marvin Peersman, Chiró N’Toko, Xander Houtkoop (SC Cambuur), Jinty Caenepeel (FC Eindhoven)

Aantal toeschouwers: 2.645

Fotografie: www.dijkfotografie.com