058-2963300
SC Cambuur weet niet door Deventer muur te breken en verliest voor het eerst sinds januari

SC Cambuur weet niet door Deventer muur te breken en verliest voor het eerst sinds januari

12 september 2020, 0:00

Van de hemel naar de hel of iets wat daar op lijkt. Dat is de beste omschrijving van de nare nasmaak die iedere geel-blauwe zal over hebben gehouden aan het duel tegen Go Ahead Eagles. Waar SC Cambuur een week eerder nog een historische 1-7 overwinning boekte op MVV, ging het vanavond op eigen veld tegen een ultra defensief Go Ahead Eagles met 0-2 onderuit.

En dat is even wennen. De laatste nederlaag van SC Cambuur dateert namelijk alweer van ruim zeven maanden geleden, toen SC Cambuur in januari van dit kalenderjaar verloor op bezoek bij TOP Oss (3-2) . Daarna waren het negen wedstrijden op rij in bonus, met bijna zonder uitzondering treffers van grote schoonheid.

Was het een terechte nederlaag vanavond in het Cambuur Stadion? Allerminst. De Deventenaren leken het voetbal verward te hebben met handbal en deden vrijwel niets anders dan tegenhouden. Het lukte SC Cambuur alleen niet om echt door die defensieve stellingen te breken en grote kansen te creëren. Dat mogen de mannen van De Jong zich aanrekenen, maar wat het veldoverwicht en het balbezit betreft zal het -zonder te overdrijven- zo’n 75 tegen 25 procent zijn geweest.

Al is dat alles natuurlijk niks waard als je twee doelpunten moet incasseren en de eerste nederlaag van het seizoen moet slikken. De eerste treffer van de bezoekers viel al vroeg in de wedstrijd uit een ingestudeerde vrije trap. Niet één, niet twee, maar drie Eagles kwamen vrij voor het doel van Stevens na een perfect getimede vrije trap. Uiteindelijk was het Jeroen Veldmate die de bal voor de voeten kreeg en van dichtbij de bal tegen de touwen kon schieten.

Het spelbeeld was en bleef eenzijdig: SC Cambuur met veel en lang balbezit en de Eagles in de defensieve stellingen. Het leverde veel kansen op kansen op, maar slechts twee echte mogelijkheden. Die kwamen op naam van Kallon en Maulun, maar beide waren net niet fortuinlijk in de afronding.

Vlak voor rust had SC Cambuur al dan niet nog een penalty moeten hebben, toen Jacobs werd weggestoken en aan het shirt werd getrokken. Het was, zo eerlijk moeten we zijn, net te weinig voor een elf meter en scheidsrechter Blom wou er ook niet aan.

Direct na de theepauze voltrok het drama zich helemaal, toen Van Hoeven vrijwel direct uit de aftrap de marge verdubbelde. De buitenspeler kwam door vanaf rechts, passeerde Ter Heide en schoot raak in de verre hoek.

Dat was precies wat je niet kunt gebruiken in zo’n wedstrijd en dat bleek ook. SC Cambuur had nog steeds veel, heel veel, de bal, maar wist daaruit niet voor levensgevaar te zorgen. Dat probeerde de ploeg van Henk de Jong wel degelijk, het deed er qua inzet en energie alles aan, maar het was net niet goed genoeg vanavond.

Daar konden ook de vele aanvallende wissels aan Leeuwarder zijde weinig aan veranderen, al was andermaal Kallon wel heel dicht bij een treffer. De rappe vleugelaanvaller leek een puike voorzet van Korte binnen te kunnen tikken, maar hij kwam een teenlengte tekort voor de aansluitingstreffer. Ook het slotoffensief met Pouwels en Oratmangoen bracht niet de gewenste verandering en zo werd het een frustrerende voetbalavond in het Cambuur Stadion. Het bleef bij een vervelende 0-2.

Volgende week zaterdag is er gelukkig alweer kans op eerherstel. Dan mogen de mannen van het Cambuurplein aantreden in Oss tegen TOP. De aftrap van dit duel is om 16.30 uur.

Opstelling SC Cambuur: Stevens; Schmidt (57’ Korte), Nieuwpoort (57’ Paulissen), Mac-Intosch, Ter Heide; Hoedemakers (77’ Pouwels), Maulun (81’ Breij), Jacobs; Kallon (77’ Oratmangoen), Mühren en Antonia

Opstelling Go Ahead Eagles: Gorter; Lucassen, Beukema, Veldmate, Kuipers; Idzes, Brouwers, Eyibil (67’ Corboz); Van Hoeven (88’ Eersteling), Rabillard (77’ Van Kippersluis), Eddahchouri (67’ Abdat)

Scheidsrechter: Kevin Blom

Aanwezige supporters: 2.650

Scoreverloop:
7’ Veldmate
46’ Van Hoeven

Gele kaarten: Jacobs en Maulun (SC Cambuur), Idzes, Lucassen, Brouwers en Eddahchouri (Go Ahead Eagles)

Foto: www.cambuurimages.nl