058-2963300
SC Cambuur weet tegen PSV niet nogmaals te stunten

12 maart 2023, 19:19

Het is een veelgehoord en repeterend cliché in Leeuwarden en omstreken, maar om het degradatiespook buiten het Cambuur Stadion te houden is het behalen van een flink aantal punten in de nog welgeteld tien wedstrijden van het reguliere seizoen een absolute must. Vriend en vijand is het erover eens dat SC Cambuur met name in de recente uitwedstrijden prima voor de dag komt, maar cru gezegd zorgen louter loftuitingen er niet voor dat onze geel-blauwen uit het degradatiemoeras kunnen ontsnappen. Kortom, er moeten punten behaald worden en dat dit met deze groep absoluut mogelijk is, bleek afgelopen zondag. Toen won de ploeg van trainer Sjors Ultee overtuigend met 4-1 van Go Ahead Eagles, waardoor Cambuur de naaste concurrenten in het vizier houdt. Naast het positieve resultaat in dit competitieduel was Ultee vooral erg te spreken over de wijze waarop deze driepunter tot stand kwam. Onze oefenmeester daarover: “Ook ik ben erg blij, en dan vooral vanwege het feit dat de groep de ingeslagen manier van spelen steeds beter onder de knie krijgt. Ook worden we steeds fitter en maakt opgeteld dat we duidelijk stappen aan het maken zijn. De zege op Go Ahead Eagles is wat dat betreft de bevestiging dat het voor ons op deze wijze werkt.”

Het lopende seizoen kent voor de Cambuur-supporter tot op heden weinig lichtpuntjes, maar als er dan toch één benoemd mag worden was dat het thuisduel tegen de tegenstander van vanavond. Cambuur blies namelijk op 1 oktober vorig jaar de Eindhovenaren met 3-0 van het eigen veld aan het Cambuurplein af. “De reactie na die nederlaag heeft ons wel verder gebracht. Je merkt ook dat het leeft binnen de groep. We hebben wat recht te zetten.”, aldus Ruud van Nistelrooij die dit seizoen aan het hoofd staat van de Eindhovenaren. Met PSV trof Cambuur de huidige nummer vier van de Eredivisie. Een plek waar men in de Lichtstad aan het eind van de rit absoluut niet wil staan, want ondanks de verkoop van Cody Gakpo en Noni Manueke is het verwachtingspatroon bij de Eindhovenaren nog steeds torenhoog en snakt men na 5 jaar weer naar een landstitel. En niet geheel onterecht met spelers als Xavi Simons, Ibrahim Sangaré, Thorgan Hazard en Luuk de Jong aan boord. Onze geel-blauwen konden deze middag tegen de Eindhovense grootmacht helaas niet weer voor een verrassing zorgen. In een enerverend duel waar Cambuur prima voor de dag kwam, moest het helaas wel een nederlaag incasseren. Nadat het bij rust nog 1-1 stond, wist PSV het duel uiteindelijk met 5-2 winnend af te sluiten.

Bij de thuisploeg was de Argentijnse keeper Walter Benitez nog steeds uit de running. Net als in de recente wedstrijden werd hij vervangen door Joël Drommel. De Philips Sport Vereniging kon vanmiddag bovendien geen beroep doen op Mauro Junior. De Braziliaan raakte vorige week vrijdag geblesseerd aan zijn knie en is voor onderzoek naar Brazilië gevlogen. Trainer Ruud van Nistelrooij koos daarom voor Patrick van Aanholt op de linksback positie. Zijn collega Sjors Ultee kende in aanloop naar dit duel eveneens een aantal twijfelgevallen. Het meespelen van Michael Breij en Doke Schmidt was onzeker, waarbij uiteindelijk Breij verstek moest laten gaan. Zijn plek werd ingenomen door Remco Balk. Daar tegenover stond de terugkeer van Alex Bangura.

PSV dicteerde vanaf de aftrap, had het meeste balbezit, maar tot doelrijpe kansen kwam het aanvankelijk niet. In de omschakeling had Cambuur met iets meer vernuft ook voor het nodige doelgevaar kunnen zorgen. Joey Veerman kreeg de eerst echt grote kans voor de wedstrijd. Uit een door hem zelf opgezette aanval vond hij echter de vuisten van Robbin Ruiter. Onze doelman die een seizoen onder contract stond bij de Eindhovenaren. Halverwege de eerste helft opende Cambuur brutaal de score. Uit een uitval liet Remco Balk met een geplaatst schot Joel Drommel kansloos. Waar diezelfde Balk vlak daarna de kans kreeg om zijn tweede te maken, daar stond het enkele minuten later alweer 1-1. Een fout van Mitchel Paulissen zorgde ervoor dat Xavi Simons Ruiter eenvoudig kon uitkappen en de bal vervolgens in het lege doel mocht schieten. PSV probeerde daarna door te drukken, kreeg hiervoor ook zeker kansen, maar Cambuur hield stand. De wedstrijd was verre van saai, zeker in de slotfase van het eerste bedrijf. Eerst leek Jarrad Branthwaite de thuisploeg op voorsprong te schieten, maar na lang beraad van de VAR besloot scheidsrechter Van der Laan het doelpunt wegens buitenspel af te keuren. Waar PSV dus niet de 2-1 maakte, daar had Cambuur op slag van rust op 1-2 moeten komen. Uit een vlijmscherpe counter zette Balk zijn ploeggenoot Mimoun Mahi frank en vrij voor de goal, maar de aanvaller schoot de bal hard over. Hierdoor zochten beide ploegen met een 1-1 ruststand de kleedkamers van het Philips Stadion op.

In de tweede helft verscheen Anwar El Ghazi voor Johan Bakayoko binnen de lijnen. Cambuur bleef de thuisploeg ook in het begin van de tweede helft prima partij bieden. Maar toen de Leeuwarders heel voorzichtig begonnen te hopen op een resultaat, pijnigde de ploeg van Ruud van Nistelrooij de Cambuur defensie met 2 doelpunten in een tijdsbestek van 2 minuten. Eerst haalde Patrick van Aanholt van afstand de trekker over, waarna invaller Anwar El Ghazi de bal een minuut later de bal binnen prikte. De druiven waren zuur voor Cambuur, maar uit een hoekschop van Navarone Foor kopte Bjørn Johnsen fraai binnen en bracht daarmee de spanning terug in de wedstrijd. De marge werd weer 2 toen na een handsbal van Léon Bergsma Fábio Silva uit een strafschop doelman Robbin Ruiter kansloos liet. Het slotakkoord van de wedstrijd was voor Anwar El Ghazi. Na een fraaie aanval bepaalde hij de eindstand op 5-2.

Volgende week vervolgt Cambuur het seizoen met een uitwedstrijd in Rotterdam. Dit keer is in het Van Donge & De Roo Stadion Excelsior Rotterdam de komende tegenstander. De Leeuwarders troffen de ploeg van Marinus Dijkhuizen op de allereerste speeldag van dit seizoen en het is nog steeds een groot raadsel waarom Cambuur de roodzwarten destijds niet met een grote nederlaag huiswaarts lieten keren. Sterker nog, de Kralingers namen door een 0-2 overwinning aan het Cambuurplein de volle buit mee terug naar Rotterdam-Oost. Revanche én drie punten mee terug in de bus is komende zondag het enige wat telt voor Ultee en zijn manschappen. Het verleden heeft laten zien dat zegevieren op het voormalige Woudestein absoluut mogelijk is.

Opstelling PSV: Joël Drommel, Phillipp Mwene, André Ramalho, Jarrad Branthwaite, Patrick van Aanholt (81. Olivier Boscagli), Ibrahim Sangaré, Guus Til (79. Érick Gutiérez), Joey Veerman, Xavi Simons (90. Richard Ledezma), Fábio Silva (90. Ismael Saibari), Johan Bakayoko (46. Anwar El Ghazi)

Opstelling SC Cambuur: Robbin Ruiter, Alex Bangura, Léon Bergsma, Floris Smand, Doke Schmidt (Sai van Wermeskerken), Mitchel Paulissen (62. Mees Hoedemakers), Daniël van Kaam, Mimoun Mahi (75. Jamie Jacobs), Bjørn Johnsen, Navarone Foor, Remco Balk (62. Silvester van der Water (80. Robin Maulun)

Scheidsrechter: Jannick van der Laan

Gele kaarten: Fábio Silva (PSV) en Doke Schmidt (SC Cambuur)