058-2963300
SC Cambuur weet niet te stunten tegen Roda JC

SC Cambuur weet niet te stunten tegen Roda JC

3 mei 2024, 22:03

SC Cambuur was vrijdagavond voor de allerlaatste uitwedstrijd van het lopende seizoen 2023/’24 afgereisd naar het verre zuiden. Tegenstander: de Roda Juliana Combinatie, oftewel Roda JC. Plaats van bestemming: Kerkrade, oftewel de verste away day van de competitie voor Henk de Jong en zijn manschappen. Want de spelersbus van de Leeuwarders moest vanaf het Cambuurplein maar liefst 340 kilometer afleggen om het Parkstad Limburg Stadion te bereiken. Voor de Henk de Jong-brigade een wedstrijd om des keizers baard, maar voor de thuisploeg een wedstrijd onder hoogspanning. Met tot vanavond nog twee speelronden te gaan dromen de Zuid-Limburgers immers stilletjesaan van een terugkeer naar het hoogste niveau, na zes jaar in de Eerste Divisie te hebben vertoefd. Het gehele seizoen is Roda JC al verwikkeld in een bloedstollende strijd om directe promotie naar de Eredivisie. Een bijzonder knappe prestatie van trainer Bas Sibum en de zijnen, want het vorige seizoen eindigden de geel-zwarten nog op een roemloze vijftiende plek in de Keuken Kampioen Divisie. In zijn eerste seizoen bij Roda JC heeft Sibum er een geoliede machine van gemaakt, al liet het afgelopen vrijdag op De Toekomst dure punten liggen tegen Jong Ajax. Winst op de Liwwadders zou directe promotie kunnen betekenen, al was het daarvoor wel afhankelijk van de wedstrijd tussen Telstar en FC Groningen. De Koempels konden alleen promoveren als het zelf won en als FC Groningen verloor bij Telstar. Doordat de Groningers diep in blessuretijd toch nog een gelijkspel uit het vuur sleepten, was er geen sprake van dit laatste scenario. Saillant detail is dat FC Groningen en Roda JC elkaar in de laatste speelronde nog treffen. De Kerkradenaren deden vanavond overigens wel wat ze moesten doen. Ze versloegen SC Cambuur – na een 0-0 ruststand – uiteindelijk met 2-0.

In de basisformatie van Henk de Jong en de zijnen keerde Remco Balk weer terug van een schorsing. Tyrique Mercera stond net als het afgelopen duel tegen FC Dordrecht ook wederom aan de aftrap. Henk de Jong hierover in zijn voorbeschouwing: “Tyrique heeft het goed gedaan, dus het zou niet terecht zijn om hem er nu uit te halen. Hij moet het niveau dat hij tegen Dordrecht heeft gehaald zien vast te houden. Ik ben benieuwd hoe hij het gaat doen.” Kind van de rekening was Fedde de Jong die vanavond op de bank moest plaatsnemen. Bij de tweevoudig bekerkampioen uit de Oostelijke mijnstreek ontbraken Nils Röseler, Teun Bijleveld en Wesley Spieringhs. Verder had Bas Sibum de beschikking over een fitte wedstrijdselectie.

Zonder de ruggensteun van onze Twaalfde man kreeg Cambuur al in heel vlot in de wedstrijd een vrije trap. Vlak buiten het strafschopgebied van Roda JC, maar Michael Breij schoot deze helaas in de muur. Uit opnieuw een vrije trap van Breij waren de Leeuwarders opnieuw dichtbij een voorsprong. De bal belandde via het hoofd van Remco Balk op de paal, waarna de rebound van Floris Smand in de handen van Roda JC sluitpost Calvin Raatsie eindigde. Ook de Kerkradenaren lieten zich in de beginfase niet onbetuigd, maar zowel Walid Ould-Chikh en Sami Ouaissa wist het net niet te vinden. Hoewel het spel op en neer golfde, trok de thuisploeg gaandeweg de eerste helft het initiatief wat meer naar zich toe. Zonder overigens echt tot grote kansen te komen. Henk de Jong en zijn jongens kwamen het restant van het eerste bedrijf dan ook zonder kleurscheren door, waardoor beide ploegen met de brilstand op het scorebord de kleedkamers op zochten.

In het begin van de tweede helft bleven beide ploegen goed aan elkaar gewaagd. Cambuur loerde op uitvallen, maar miste net dat beetje vernuft om echt gevaarlijk te worden. Met nog ruim 25 minuten spelen op de klok kwam de thuisploeg tamelijk vanuit het niets op een 1-0 voorsprong. Na een individuele actie van Sami Ouaissa verschalkte de frêle aanvaller Yanick van Osch in de korte hoek. Enkele minuten na de openingstreffer claimde Cambuur een penalty, maar scheidsrechter Van der Eijk zag een overduidelijke handsbal van één van de Roda JC verdedigers over het hoofd. Een kwartier voor tijd werd de marge in het voordeel van de Koempels verdubbeld. Een fout van Marco Tol zorgde ervoor dat Václav Sejk een niet te missen kans kreeg. En dat deed de Tsjechische aanvaller ook niet: 2-0. Ondanks een handvol wissels werd er niet meer gescoord en bleef het dus bij 2-0.

Hoewel er behalve de spreekwoordelijk sportieve eer komende vrijdag voor Cambuur niks meer op het spel staat, wordt het duel met Helmond Sport desondanks wel een heel bijzondere wedstrijd. Want voor de allerlaatste keer wordt er aan het Cambuurplein een officiële wedstrijd gespeeld. Op de plek waar sinds 1936 voor het eerst door Cambuur en haar voorgangers tegen een bal werd aan getrapt. Voor de allerlaatste keer stroomt onze karakteristieke thuishaven vol met geel-blauwe supporters. Voor de allerlaatste keer wordt onder het toeziend ‘oog’ van de vier lichtmasten in Leeuwarden-Oost een competitieduel afgewerkt. Maar waar een deur sluit, daar gaat een ander open. Letterlijk en figuurlijk, want na het treffen met Helmond Sport kunnen we ons opmaken voor de verhuizing naar ons nieuwe, imposante onderkomen aan het Stadionplein. Laten we met zijn allen nog éénmaal aan het Cambuurplein ons oude, zo geliefde stadion ouderwets laten trillen.

Opstelling Roda JC: Calvin Raatsie, Joey Müller, Lucas Beerten, Matisse Didden, Boyd Reith, Walid Ould-Chikh (73. Arjen van der Heide), Rodney Kongolo (77. Brian Koglin), Enrique Peña Zauner (62. Lennerd Daneels), Sami Ouaissa, Orhan Džepar, Václav Sejk

Opstelling SC Cambuur: Yanick van Osch, Thomas Poll (84. Yoram van der Veen), Marco Tol (84. Chima Anyasi), Floris Smand, Sturla Ottesen (36. Jhondly van der Meer), Tyrique Mercera, Daniël van Kaam, Milan Smit, Michael Breij (61. Fedde de Jong), Roberts Uldrikis, Remco Balk (84. Wiebe Kooistra)

Scheidsrechter: Sander van der Eijk

Gele kaarten: Sturla Ottesen, Milan Smit (SC Cambuur), Brian Koglin (Roda JC)

Aantal toeschouwers: 16.355

Scoreverloop:
’65 1-0, Sami Ouaissa
’76 2-0, Václav Sejk

Foto: www.dijksmedia.nl