058-2963300

SC Cambuur wint ‘karakterwedstrijd’ tegen FC Utrecht

23 november 2014, 19:07

Na het interland weekend ging vanmiddag de laatste wedstrijd van de 13e speelronde in de Eredivisie tussen FC Utrecht en SC Cambuur. Vooraf kijkend naar de ranglijst een treffen tussen 2 teams die elkaar niet veel ontlopen. Beide 17 punten verzameld, bivakkerend in de omvangrijke middenmoot, een iets beter doelsaldo betekende dat Cambuur tot vanmiddag zich één plek boven de club uit de Domstad bevond. FC Utrecht heeft dit seizoen een hoog Cambuur gehalte. Zo hebben de beide trainers Robby Alflen en Harry van den Ham in het verleden de kleuren van Cambuur verdedigd, leidt Ramon Leeuwin tegenwoordig de verdediging van de Domstedelingen en maakt Mark Diemers ook zo nu en dan zijn opwachting in Stadion Galgenwaard.

Ook voor Henk de Jong een wedstrijd met een bijzonder tintje. Hij zat immers afgelopen seizoen tijdens deze wedstrijd voor het eerst als hoofdcoach op de bank bij de Leeuwarders. In de Eredivisie dan wel te verstaan. De thuisploeg was dit seizoen erg actief op de transfermarkt en wil het thuispubliek dat de afgelopen jaren nou niet bepaald verwend is spektakel en amusement bieden. Dat lukte vanmiddag buitengewoon. Alleen zorgde de thuisploeg hier niet voor, maar SC Cambuur. De Leeuwarders wonnen namelijk dit cruciale duel volledig verdiend met 1-3, kwamen hiermee op 20 punten en stegen naar een prachtige 6e plaats op de ranglijst.

Met de boomlange Robbin Ruiter weer onder de lat bij de thuisploeg, maar helaas bij de uitploeg niet Daniël de Ridder op de linkervleugel, waren beide teams in een niet hoogstaande beginfase redelijk aan elkaar gewaagd. Waar de thuisploeg weer een aantal geblesseerde spelers zag terugkeren, was SC Cambuur door het afvallen van Lucas Bijker en Wout Droste verdedigend nogal gehavend. Calvin Mac-Intosch en Mart Dijkstra waren hun vervangers.

De eerste treffer viel in de 24e minuut. Na een overtreding van Vytas in het strafschopgebied scoorde Ruud Boymans vanaf de elf meterstip. Een discutabel gegeven strafschop. Even later kreeg FC Utrecht weer een strafschop en een unieke kans om de wedstrijd al vroeg in het slot te gooien. Leonard Nienhuis, onze Leeuwarder sluitpost voorkwam echter dat Ruud Boymans zijn tweede van de middag mocht maken. Een mentaal tikje. Sterker nog, een klassiek kantelmoment in de wedstrijd. Want even later kopte Martijn Barto uit een schitterende aanval de 1-1 binnen, kroop het meer uit de schulp en leek het eindelijk de schroom van zich af te gooien. Zo zochten beide teams de Utrechtse kleedkamers op met een 1-1 ruststand.

Na de rust trokken de Leeuwarders de goede lijn door, hadden een duidelijk veldoverwicht zonder dat dit tot echt serieuze doelkansen leidde. Cambuur leek in deze fase op weg naar de zege. De beste mogelijkheid hiertoe was voor Furdjel Narsingh. De rappe vleugelaanvaller ging na zo’n 65 minuten alleen op doelman Robbin Ruiter af, maar die laatste voorkwam met een prachtige safe dat de 1-2 op het scorebord kwam. Een op dat moment verdiende voorsprong. Het doelpunt van Cambuur moest namelijk een keer vallen. En die viel uiteindelijk ook. Wie anders dan Bartholomew Ogbeche. Hij maakte zijn 8e competitietreffer, en nog belangrijker de 1-2. Invaller Dejan Meleg maakte vlak voor tijd een eind aan alle onzekerheid, want hij maakte na prachtig voorbereidend werk van Sander van de Streek de 1-3. Cambuur verliet zodoende het veld met een meer dan verdiende en overtuigende overwinning.

Het is al weer een tijdje geleden, maar volgende week speelt SC Cambuur weer een thuiswedstrijd op zaterdagavond. De vorige keer was dat bepaald een succes, FC Dordrecht werd namelijk op zaterdag 4 oktober jl. op alle facetten overklast en verliet destijds gedesillusioneerd met een 4-1 nederlaag het Cambuur Stadion. Het licht niet in de verwachting dat het komende zaterdagavond weer zo gemakkelijk zal gaan, maar ook tegen het AZ van nieuwbakken trainer John van den Brom liggen er zeker kansen voor de manschappen van Henk de Jong. In eigen huis is Cambuur met haar twaalfde man immers nooit kansloos en zal het als vanouds vol voor de overwinning gaan.

Opstelling FC Utrecht: Robbin Ruiter, Chris Kum, Ramon Leeuwin (39. Kai Heerings), Gévero Markiet, Mark van der Maarel, Willem Janssen (20. Timo Letschert), Yassin Ayoub, Kristoffer Peterson, Tommy Oar, Ruud Boymans, Nacer Barazite (60. Rubio Rubin)

Opstelling SC Cambuur: Leonard Nienhuis, Calvin Mac-Intosch, Etiënne Reijnen, Mart Dijkstra (79. Marlon Pereira), Vytautas Andriuškevičius, Mohamed El Makrini, Albert Rusnák, Sander van de Streek, Martijn Barto, Bartholomew Ogbeche, Furdjel Narsingh (85. Dejan Meleg)

Scheidsrechter: Richard Liesveld

Gele kaarten: Vytautas Andriuškevičius< Mohamed El Makrini, Bartholomew Ogbeche, Etiënne Reijnen (SC Cambuur), Chris Kum (FC Utrecht)

Aantal toeschouwers: 15.355

Foto: www.dijksfotografie.com