058-2963300
SC Cambuur wint met een zesklapper voor het eerst op De Toekomst

SC Cambuur wint met een zesklapper voor het eerst op De Toekomst

1 april 2019, 22:00

Gisteren waren alle ogen van de Nederlandse voetballiefhebber gericht op de wedstrijd tussen Ajax en PSV. In een volledig uitverkochte en kolkende Johan Cruijff Arena brachten de Amsterdammers de spanning weer terug in de kampioenstrijd. Hoe anders waren de omstandigheden een dag later, toen iets verderop Jong Ajax en Cambuur de degens kruisten. Weliswaar in een heel andere entourage, maar de belangen waren er voor de Leeuwarders niet minder om. Na het verloren duel tegen Almere City FC was het vanavond zaak om de draad weer op te pakken. De Leeuwarders hebben het altijd lastig tegen het hoofdstedelijke beloftenteam, maar dat was deze avond een compleet ander verhaal. Cambuur won namelijk voor het eerst in de historie in Amsterdam van de jonge talenten van Michael Reiziger en Winston Bogarde. En dat ging op een meer dan overtuigende wijze. Want na bij rust al met 0-5 te leiden, won de geel-blauwe brigade uiteindelijk met maar liefst 0-6. Hierdoor deden de Leeuwarders uitstekende zaken. SC Cambuur steeg hierdoor naar de negende plek, een plek die aan het eind van de rit recht geeft op Play-Off deelname.

Op Sportpark De Toekomst kon René Hake deze avond niet beschikken over Daan Boerlage. Ook Kevin van Kippersluis was nog onvoldoende hersteld van een ziekte en derhalve niet op het wedstrijdformulier present. De technische staf had ervoor gekozen om Robbert Schilder door te laten schuiven naar het middenveld en Emanuel Mbende tezamen met Matthew Steenvoorden centraal achterin te posteren. De Leeuwarders kenden een droomstart, want binnen tien minuten stond Cambuur al met 0-2 voor. Sam Hendriks scoorde tegen zijn oude club de openingstreffer, waarna Matthew Steenvoorden vlak daarna de 0-2 op het scorebord zette. Een uitstekende voorbereidende actie van Sam Hendriks stelde Nigel Robertha in staat om in de tweeëntwintigste minuut zelfs de 0-3 binnen te tikken. Na een half uur was Nigel Robertha opnieuw doeltreffend. Hij verschalkte de Kroatische goalie Dominik Kotarski in de korte hoek. Sam Hendriks liet vlak voor rust opnieuw zien dat hij de laatste weken in prima doen is, want hij tekende zelf voor een 0-5 ruststand. Een blunder van de Jong Ajax doelman ging hieraan vooraf. Een ongekende weelde voor de Leeuwarders.

Vlak na rust hield iedereen bij Cambuur zijn hart vast toen Nigel Robertha met een ogenschijnlijk vervelende knieblessure het veld moest verlaten. Gelukkig bleek het mee te vallen en kon hij de wedstrijd voortzetten. Het meeste balbezit was in de tweede helft voor de thuisploeg, maar de Amsterdamse talenten kwamen zelden voorbij de Leeuwarder defensie. Aan de andere kant zette Matthew Steenvoorden in de achtenzestigste minuut met een rake kopbal de 0-6 op het scorebord. Deze ruime voorsprong maakte het ook mogelijk om een aantal spelers vroegtijdig naar de kant te halen en een aantal andere spelers minuten te geven. Zeker in deze drukke weken. Zodoende werden Robbert Schilder, Nigel Robertha en Robin Maulun gewisseld voor Nino van den Beemt, Issa Kallon en Kevin Schindler. In het restant van de wedstrijd kwamen beide teams niet meer tot scoren en zochten de Leeuwarders na het laatstte fluitsignaal met een heerlijk gevoel de kleedkamers op.

Over vier dagen wacht voor René Hake en zijn manschappen alweer een uitwedstrijd in Noord-Holland. Dan is in Velsen-Zuid Telstar de opponent voor de Leeuwarders. De verrassing van afgelopen seizoen maakt in deze jaargang een veel minder seizoen door, maar is de afgelopen weken bezig met een opmerkelijke revival. Cambuur zal vrijdagavond daarom opnieuw vol aan de bak moeten om de broodnodige punten uit het Rabobank IJmond Stadion mee naar huis te nemen en de kansen op deelname aan de Play-Offs levend te houden.

Opstelling Jong Ajax: Dominik Kotarski, Sven Botman, Perr Schuurs, Sergino Dest, Boy Kemper, Jurgen Ekkelenkamp (78. Teun Bijleveld), Victor Jensen (65. Nicolas Kühn), Ryan Gravenberch, Ché Nunnely, Václav Černý, Danilo Pereira da Silva (58. Lassina Traoré)

Opstelling SC Cambuur: Xavier Mous, David Sambissa, Emanuel Mbende, Matthew Steenvoorden, Sai van Wermeskerken, Robin Maulun (73. Kevin Schindler), Kevin Jansen, Robbert Schilder (76. Nino van den Beemt), Andrejs Ciganiks, Sam Hendriks, Nigel Robertha (69. Issa Kallon)

Scheidsrechter: de heer F. (Freek) van Herk

Gele kaarten: Perr Schuurs (Jong Ajax), Nigel Robertha (SC Cambuur)

Aantal toeschouwers: 453

Fotografie: www.dijksfotografie.nl