058-2963300
SC Cambuur wint Noordelijke tweestrijd en eindigt op een historische negende plek!

SC Cambuur wint Noordelijke tweestrijd en eindigt op een historische negende plek!

15 mei 2022, 17:12

Op de finale speeldag van het Eredivisie seizoen 2021/’21 moest SC Cambuur in de Euroborg tegen FC Groningen aantreden. Het treffen tussen beide ploegen was ook het affiche van het openingsduel van deze competitie. Destijds verloren onze geel-blauwen in eigen stadion bij de terugkeer op iet het hoogste niveau de Noordelijke tweestrijd met 1-2. Door een magnifieke omhaal werd Jørgen Strand Larsen destijds in de slotfase de matchwinnaar. Vanwege Corona-beperkingen waren destijds 7.000 supporters getuige van het meeslepende duel, het lijkt een eeuwigheid geleden. Ondanks het onfortuinlijke verlies op de openingsdag bleek Cambuur niet alleen in de Keuken Kampioen Divisie, maar ook op het hoogste niveau van het Nederlandse voetbal over een geoliede machine te beschikken die met name in de eerste competitiehelft de nodige punten binnensleepte. Na de winterstop kwam er overduidelijk zand in de motor, waardoor de Leeuwarders in het rechterrijtje terecht kwamen. De laatste driepunter dateerde tot vandaag van zaterdag 26 februari toen Fortuna Sittard thuis met 2-1 werd verslagen. Bij de Groningers zat de klad er ook duidelijk in getuige de maar liefst zes nederlagen op rij. In aanloop naar het duel met de Oosterburen was interim coach Dennis Haar dan ook duidelijk over de uitgangspunten van het treffen: “Ook Groningen zal het seizoen met een positieve noot willen eindigen. Niet alleen omdat ze de laatste paar wedstrijden hebben verloren, maar ook omdat de hoofdtrainer afzwaait. Ik verwacht dat de ploeg die de meeste energie en daad- en wilskracht in het duel zal stoppen uiteindelijk de volle buit zal pakken”. Alleen bij winst bestond er voor beide ploegen nog een (kleine) kans om op de achtste plek te eindigen en zich op basis van die eindklassering te plaatsen voor deelname aan de Play-Offs. In een boeiend duel gingen de drie punten vanmiddag mee terug naar Leeuwarden, want de wedstrijd tussen de geel-blauwen en groen-witten eindigde in 2-3. Hierdoor sloot Cambuur het seizoen af op een bijzonder fraaie negende plaats, de hoogste plek die de Leeuwarders ooit in de Eredivisie behaald hebben.

In de Groene Kathedraal keerde Mees Hoedemakers terug van een schorsing. Verder had Dennis Haar het elftal dat doordeweeks nog een seizoen Eredivisie definitief had veilig gesteld intact gelaten. Bij de thuisploeg maakte Emmanuel Matuta zijn basisdebuut. Deze Belgische middenvelder kwam in de winterstop over van PSV. Gesteund door 730 meegereisde SCC’ers in het uitvak was de eerste kans voor de Leeuwarders. Uit een uitval slaagde Michael Breij er net niet in om de meegelopen Mitchel Paulissen te bereiken, waardoor een vroege openingstreffer uitbleef. Sekou Sylla had in de twaalfde minuut de Leeuwarders op voorsprong moeten schieten, maar zijn inzet werd gepareerd door Peter Leeuwenburgh. Roberts Uldrikis knikte uit de daarop volgende corner fraai raak. Cyril Ngonge kreeg halverwege de eerste helft een fraaie kans om de stand gelijk te trekken, maar hij zag zijn inzet gekeerd worden door Sonny Stevens. Cambuur legde in de eerste helft een prima wedstrijd op de mat. Vlak voor het rustsignaal had Michael Breij de genadeklap tegen zijn voormalige werkgever kunnen uitdelen, maar Peter Leeuwenbrug voorkwam dit met een prima redding. Cyril Ngonge dwong Sonny Stevens op slag van rust voor de tweede maal op rij tot een uiterste krachtinspanning, zodat Cambuur met een verdiende 0-1 voorsprong de kleedkamers opzocht.

Na de hervatting keerden twee ongewijzigde elftallen terug op het veld. Mees Hoedemakers verdubbelde met een uitgekiende schuiver de voorsprong al snel. Cambuur had het beste van het spel en ging naarstig op zoek naar de 0-3. Maar in plaats daarvan bracht Jørgen Strand Larsen de spanning weer terug. Lang konden de Groningers hier niet van genieten, want direct daarna kreeg Cambuur een strafschop. Issa Kallon schoot beheerst raak en bracht de marge weer op twee. De Leeuwarders speelden een prima verdere wedstrijd en probeerden verder uit te lopen. Dat lukte echter niet meer, maar ondanks een late tegentreffer van Romano Postema sleepten de Leeuwarders de overwinning wel over de streep.

Na het prachtige slotakkoord van dit Eredivisie seizoen is het traditiegetrouw de gewoonte om de eindafrekening op te maken. Aan een meer dan uitstekende eerste seizoenshelft kon na de winterstop helaas geen passend vervolg worden gegeven. Maar bottom line heeft Cambuur zich als promovendus tamelijk eenvoudig gehandhaafd en is het met vlag en wimpel in haar doelstelling geslaagd. En dat in een seizoen waar onze club met name ook buiten de lijnen het nodige te verstouwen kreeg. Een ieder die hieraan een bijdrage heeft verleend verdient hiervoor een groot compliment. De blik gaat nu op het voor Cambuur belangrijke seizoen 2022/’23. Dat de spelerselectie op een aantal plekken een transformatie zal ondergaan is inmiddels duidelijk. Maar laten we met name hopen dat Henk de Jong bij de start van de competitie in het weekend van 5 augustus weer als vertrouwd op de bank mag terug keren.

Opstelling FC Groningen: Peter Leeuwenburgh, Bjorn Meijer, Mike te Wierik, Neraysho Kasanwirjo (88. Marin Sverko), Damil Dankerlui, Tomas Suslov (67. Daleho Irandust), Laros Duarte, Cyril Ngonge (67. Michael de Leeuw), Emmanuel Matuta (44. Paulos Abraham), Jørgen Strand Larsen, Romano Postema

Opstelling SC Cambuur: Sonny Stevens, Doke Schmidt, Erik Schouten (88. Calvin Mac-Intosch), Marco Tol, Sekou Sylla (80. David Sambissa), Robin Maulun, Mees Hoedemakers, Michael Breij (80. Jamie Jacobs), Mitchel Paulissen, Roberts Uldrikis (88. Tom Boere), Issa Kallon

Scheidsrechter: Rob Dieperink

Gele kaarten: Thomas Suslov, Bjorn Meijer (FC Groningen), Issa Kallon, Mees Hoedemakers en Jamie Jacobs (SC Cambuur)

Scoreverloop:
’12 0-1, Roberts Uldrikis
’50 0-2, Mees Hoedemakers
’58 1-2, Jørgen Strand Larsen
’61 1-3, Issa Kallon (penalty)
’92 2-3, Romano Postema

Aantal toeschouwers: 21.286

Foto: www.dijksmedia.nl