058-2963300
SC Cambuur wint voor de tweede keer op rij en behoudt zicht op Play-Offs

SC Cambuur wint voor de tweede keer op rij en behoudt zicht op Play-Offs

29 maart 2024, 22:02

In de felle strijd om het zo vurig gewenste ticket voor de Play-Offs waren voor SC Cambuur vanavond drie punten uitermate welkom. Opnieuw welkom, want het is elk weekend stuivertje wisselen tussen een aantal ploegen die allemaal hun ultieme hoop hebben gevestigd op deelname aan het afsluitende toetje van de Keuken Kampioen Divisie. Vorige week deden Henk de Jong en zijn mannen eindelijk weer eens goede zaken door Telstar met 1-0 te verslaan en haakten hierdoor weer voorzichtig aan bij de lange lijst van Play-Off-kandidaten. Om de hoop levend te houden in de rat race voor de Play-Offs moest er dus eigenlijk vanavond opnieuw gewonnen worden. En wel in het Jan Louwers Stadion tegen FC Eindhoven. Voor de ploeg van hoofdtrainer Willem Weijs lijkt de kans op een plek in het linkerrijtje nagenoeg verkeken, maar het treffen met Cambuur zal voor de Blauwwitten als een laatste strohalm aanvoelen. Hoewel, de Brabanders hadden tot vanavond maar vier punten minder verzameld dan de Henk de Jong-brigade. Aan ervaring bij de thuisclub overigens geen gebrek. Immers, met namen als Joey Sleegers, Ozan Kökçü, Mawouna Amevor en Mart Lieder beschikt de jonge hoofdcoach Weijs over voldoende routine.

Henk de Jong benadrukte voorafgaand in zijn wekelijkse praatje met het journaille dat na de overwinning op Telstar de schwung er goed in zit. Maar ook zag onze oefenmeester uit Noordbergum de nodige ruimte voor verbetering. “Hoewel ik tevreden terugkijk op de wedstrijd tegen Telstar, wil ik wel meer spektakel. Het belangrijkste is dat we wonnen en tegen FC Eindhoven moet dat weer gebeuren.“ En dat gebeurde gelukkig ook. Want SC Cambuur won het treffen met FC Eindhoven met 0-3 en houdt hierdoor zicht op een ticket voor de Play-Offs.

Henk de Jong en zijn technische staf hadden weer voor dezelfde tactische opvatting als vorig weekend tegen Telstar gekozen. Dus met vijf verdedigers achterop en een tweemansvoorhoede. Milan Smit keerde na zijn schorsing weer terug in het basiselftal. Agustín Anello ontbrak vanwege een knieblessure. Ook Roberts Uldrikis kreeg weer een plek in de basis. De Let speelde dinsdagavond bewust slechts twintig minuten in de interland tegen Liechtenstein, zodat hij volledig fit was voor het belangrijke treffen in de Lichtstad. Dit ging ten koste van Jeremy van Mullem, die op de reservebank plaats moest nemen.

Het eerste wapenfeit van de avond deed zich in de negende minuut voor. Een voorzet vanaf de rechterkant werd door Joey Sleegers rakelings naast het doel van Yanick van Osch gekopt. Aan de andere kant kreeg Fedde de Jong na een kwartier op een meter of twintig van de goal de bal voor zijn voeten. Zijn schot belandde een meter naast het doel van de Belgische goalie Jorn Brondeel. Halverwege het eerste bedrijf voorkwam Van Osch tot twee keer toe dat de Eindhovenaren op voorsprong kwamen. Eerst redde hij fraai op een kopbal van Ozan Kökçü, waarna Van Osch ook zijn mannetje stond bij een afstandsschot van El Bouchataoui. Met nog twintig minuten op de klok in de eerste helft schoot Milan Smit onze geel-blauwen op voorsprong. Op aangeven van Roberts Uldrikis plukte hij de bal uit de lucht en plaatste de bal beheerst in de verre hoek. Alweer de achttiende seizoenstreffer van Milan Smit. Vlak voor rust had de sluitpost van FC Eindhoven opnieuw het nakijken. Nu was het Remco Balk die fraai met een halve omhaal de bal tegen de touwen schoot. Daardoor zochten de Liwwadders met een comfortabele 2-0 voorsprong de kleedkamers van het Jan Louwers Stadion op.

Na de briefing in de rust van onze oefenmeester begonnen twee ongewijzigde elftallen aan de tweede helft. Al vroeg na rust had Roberts Uldrikis de genadeklap kunnen uitdelen, maar een schot van de lange Let werd vlak voor de doellijn geblokt door Collin Seedorf. Ook Sturla Ottesen had in het begin van de tweede helft de 0-3 voor het intikken, maar vond de keeper van FC Eindhoven op zijn weg. En hierdoor hield Jorn Brondeel de thuisploeg in de wedstrijd. Aan de andere kant gingen de Blauwwitten logischerwijs steeds meer druk zetten op de Leeuwarder defensie, maar Cambuur bleef knap overeind. In minuut 72 schoot aanvoerder Daniël van Kaam de 0-3 binnen en maakte hiermee aan alle onzekerheid een einde. Omdat de Eindhovenaren in het restant van de wedstrijd geen vuist konden maken, behaalden Henk de Jong en zijn manschappen voor de tweede week op rij een overwinning.

Het is aftellen aan het Cambuurplein. Komende vrijdag staat één van de allerlaatste thuiswedstrijden ooit in ons oude onderkomen op het programma. Het ADO Den Haag van Darije Kalezić is dan de opponent. De Hagenezen zijn nog volop verwikkeld in de strijd om een plaats die aan het eind van het seizoen rechtstreekse promotie betekent. Door forse investeringen door de Amerikaanse aandeelhouder is alles erop gericht om volgend seizoen weer op het hoogste niveau uit te komen. En met het aantrekken van ervaren krachten als Nick Marsman, Alex Schalk, Timothy Derijck, Henk Veerman, Jort van der Sande en Daryl van Mieghem is dat natuurlijk geen irreële gedachte. Maar ook in Leeuwarden zijn de punten hard nodig om zicht te houden op de Play-Offs. En met de onvoorwaardelijke steun van onze Twaalfde Man moet dit lukken.

Opstelling FC Eindhoven: Jorn Brondeel, Justin Ogenia (62. Evan Rottier), Luuk Wouters, Mawouna Amevor, Collin Seedorf (86. Tom Sas), Achraf El Bouchataoui, Sven Simons, Jasper Dahlhaus, Ozan Kökçü, August Priske (73. Mart Lieder), Joey Sleegers (86. Pjotr Kestens)

Opstelling SC Cambuur: Yanick van Osch, Sekou Sylla, Léon Bergsma, Marco Tol, Floris Smand, Sturla Ottesen (84. Tyrique Mercera), Fedde de Jong (84. Jeremy van Mullem), Daniël van Kaam (88. Milan de Koe), Milan Smit (71. Matthias Nartey), Remco Balk, Roberts Uldrikis (88. Vincent Pichel)

Scheidsrechter: Laurens Gerrets

Gele kaarten: Achraf El Bouchataoui, Ozan Kökçü (FC Eindhoven), Remco Balk, Milan Smit (SC Cambuur)

Aantal toeschouwers: 2.714

Scoreverloop:
’27 0-1, Milan Smit
’42 0-2, Remco Balk
’73 0-3, Daniel van Kaam

Foto: www.dijksmedia.nl