058-2963300
SC Cambuur zet ook FC Utrecht aan de kant en boekt derde zege op rij

SC Cambuur zet ook FC Utrecht aan de kant en boekt derde zege op rij

21 november 2021, 22:59

12 mei 2021. Dat was de laatste keer dat SC Cambuur het in een competitieduel moest stellen zonder de steun van de Twaalfde Man. Er is al genoeg gezegd en geschreven over het kabinetsbesluit om de Nederlandse stadions voorlopig leeg te laten, maar zeker is dat het nog altijd even troosteloos aan doet en dat het op zeker nooit zal gaan wennen.

In een dus compleet leeg Cambuur Stadion mochten de geel-blauwen het op deze zondagavond vanaf 20.00 uur opnemen tegen de trotse nummer vier van de ranglijst: FC Utrecht. Stond daar nou 20.00 uur op zondagavond? Ja, wel degelijk. Het is één van de nieuwe tijdstippen in het competitieprogramma en elke club zal daar op zijn minst bij één thuisduel mee te maken gaan krijgen.

De wedstrijd tegen de Domstedelingen betekende tevens een weerzien met twee oude bekenden. Zo herkennen we Derbyheld Sander van de Streek bij de wisselspelers van de bezoekers en zwaait trainer René Hake tegenwoordig de scepter bij FC Utrecht. Voor hem stonden er twee herkenbare gezichten in de basiself van SC Cambuur, want met Issa Kallon en David Sambissa heeft de Drentse oefenmeester nog samenwerkt in Leeuwarden.

Genoeg verhalen dus vooraf en daar zou helaas al snel nog een minder fraai verhaal bijkomen. Net als we in meer stadions hebben gezien dit weekend werd ook het duel tussen SC Cambuur en FC Utrecht ontsierd door relschoppers die -om welke reden dan ook- hun aanwezigheid wilden doen laten gelden met vuurwerk en zelfs het binnendringen van het stadion. Deze alinea is eigenlijk al te veel aandacht voor dit soort lieden die het voetbal ernstig in diskrediet brengen met dit soort wangedrag.

Er werd gelukkig ook nog ‘gewoon’ gevoetbald vanavond en dat leverde een boeiende wedstrijd op, waarin SC Cambuur niks onderdeed voor de toch veel kapitaalkrachtigere en ervarener ploeg uit Utrecht.

De eerste schietkans mocht dan nog voor Utrecht-spits Douvikas zijn, zijn Letse collega aan de andere kant zou na zo’n twintig minuten spelen voor de eerste treffer zorgen. Na een goedlopende aanval vond Bangura met een teruggetrokken bal Jacobs en die legde panklaar voor Roberts Uldrikis. Die kon niet missen van zo dichtbij en zo was hij het eindstation van een prima aanval, met de openingstreffer als beloning.

Het was het startsein voor FC Utrecht om een tandje bij te schakelen en bij vlagen was de overdaad aan kwaliteit bij de bezoekers ook zichtbaar. Zeker toen linksbuiten Boussaid helemaal vrij kon opduiken voor het doel van Sonny Stevens, maar zijn inzet ging wonderwel naast de goal.

Niet veel later was het dankzij Moussa Sylla wel raak voor Utrecht, al mag er vanuit de bezoekers wel een bedankje richting scheidsrechter Higler. Die zag namelijk als enige in het stadion een overtreding van Uldrikis op Janssen, in plaats van een handsbal van laatstgenoemde. Uit diezelfde vrije trap (die ook nog eens op een verkeerde plek werd genomen) kwam de bal bij Sylla en via de rug van Bangura zeilde de bal van twintig meter achter de kansloze Sonny Stevens.

Met Breij voor Paulissen begon SC Cambuur uitstekend aan het tweede bedrijf en was het al snel meerdere keren gevaarlijk. Waar Breij en Kallon nog niet succesvol waren met hun pogingen was Jamie Jacobs dat na tien minuten spelen wel. De Utrecht defensie werkte de bal slecht weg en zo kon Jacobs met ene heerlijke dropkick uithalen in de zestien. Doelman Paes was kansloos en de voorsprong voor de mannen van Henk de Jong was opnieuw een feit.

Je zou dan wellicht een groot Utrechts offensief verwachten, maar gek genoeg, of misschien wel door de puike wedstrijd van SC Cambuur, bleef dan uit. Het gevaar voor het doel van Stevens bleef beperkt tot veel corners en af en toe een bal die met enig fortuin goed viel. Het zal zelfs nog iets mooie kunnen worden voor geel-blauw toen Bangura op aangeven van Sambissa mocht aanleggen. Zijn schot met het rechterbeen ging echter voorlangs.

In de absolute slotfase probeerden de bezoekers het nog wel met enig opportunisme aan de hand van invallers Van de Streek, Balk en Mahi, maar echt grote kansen bleven even uit en zo bleef SC Cambuur relatief eenvoudig overeind.

Opnieuw dus een overwinning voor SC Cambuur (de derde op rij!) en dat tegen een topploeg uit de Eredivisie. Bijzonder knap en misschien nog wel knapper: de mannen van het Cambuurplein staan na 13 wedstrijden al op 21 punten. Ongekend.

De volgende speelronde mag SC Cambuur weer eens ouderwets aantreden op vrijdagavond en is die andere promovendus die zo verrassend goed presteert de tegenstander: N.E.C. Nijmegen.

Opstelling SC Cambuur: Stevens; Schmidt, Mac-Intosch, Schouten (C), Bangura; Hoedemakers, Jacobs (82’ Ter Heide), Paulissen (46’ Breij); Sambissa (90’ Gullit), Uldriķis en Kallon

Opstelling FC Utrecht: Paes; Ter Avest, Van der Maarel, Janssen (C), Warmerdam; Timber (79’ Balk), Van Overeem, Ramselaar; Sylla (79’ Mahi), Douvikas en Boussaid (69’ Van de Streek)

Scheidsrechter: Dennis Higler

Scoreverloop:
21’ 1-0, Uldriķis
32’ 1-1, Sylla
55’ 2-1, Jacobs

Gele kaarten:
Warmerdam en Van der Maarel (FC Utrecht)

Foto: www.dijksmedia.nl