058-2963300
SCC Update september 2016

SCC Update september 2016

15 september 2016, 13:59

Beste supporters,

Het is begin september en de transfermarkt is inmiddels gesloten. Tijd voor een update over onze club. Zoals gebruikelijk praten we jullie graag bij over de ontwikkelingen rondom SC Cambuur.

Voetbaltechnische zaken
We hebben al met al een drukke zomer achter de rug. Na de teleurstellende resultaten van vorig seizoen hebben veel spelers de club verlaten. Gehuurde spelers gingen terug naar hun club en een aantal aflopende contracten zijn niet verlengd. Daarnaast zijn Sjoerd Overgoor en Dominik Masek verkocht aan respectievelijk Szombathelyi Haladás en Bohemians Praag. De vooruitzichten op beperkte speeltijd waren ook voor hen een reden om een nieuwe uitdaging aan te gaan. We wensen beide spelers veel succes bij hun nieuwe club.

Gelukkig zijn er ook een groot aantal bepalende spelers gebleven en hebben we de contracten van Jergé Hoefdraad en Martijn Barto kunnen verlengen. De opdracht die voor ons lag was om een vernieuwde en frisse selectie samen te stellen. Een selectie die bovendien met aanvallend en attractief voetbal kan meespelen om promotie. Dit is tevens de opdracht die onze nieuwe trainer Rob Maas heeft meegekregen.

_FHJ9413-g

In totaal hebben we ons in de afgelopen transferperiode weten te versterken met liefst elf nieuwe spelers. Daarnaast hebben twee talenten van Jong SC Cambuur de overstap naar het vlaggenschip gemaakt.

Keepers:
Naast Leonard Nienhuis en Harm Zeinstra completeert Pieter Bos (sc Heerenveen) het keeperstrio.

Verdediging:
Matthew Steenvoorden (FC Dordrecht), Chiró N’Toko (FC Eindhoven) en Gino Bosz (Heracles Almelo) zijn vastgelegd om de centrale verdedigingsposities te bemannen. Daarnaast is linksback Delvechio Blackson doorgestroomd vanuit de beloften en maakte Jordy van Deelen de overstap van FC Emmen naar SC Cambuur. Hij mag zich richten op de rechtsback positie.

Middenveld:
Op het middenveld was de bezetting door het vertrek van Overgoor en Masek aan de krappe kant. Weliswaar was Noureddine Boutzamar in een vroeg stadium al contractueel vastgelegd na zijn goede ontwikkeling in de beloften, maar het streven was om juist op het middenveld meerdere keuzes te kunnen hebben. Daarom zijn Robbert Schilder (FC Twente) en Ricardo Kip (Fleedwood Town) aangetrokken. Tevens is na de transferwindow ook nog de transfervrije Danny Bakker, afkomstig van Jong Ajax, gecontracteerd.

Aanval:
In de voorhoede zijn met Raymond Gyasi (FC Emmen) en Ninos Gouriye (FC Astra) twee snelle en handige spelers gekomen. Zij kunnen uitstekend uit de voeten vanaf de vleugels en moeten met flitsende acties het aanvalsspel vorm geven. Voor de centrale spitspositie is oude bekende Michiel Hemmen overgekomen van Excelsior.

Resumerend bestaat de selectie van het eerste elftal nu uit 23 spelers in de verhouding 3-7-7-6. Getracht is om vooral in te zetten op kwaliteit en balans. De kwantiteit wordt gewaarborgd door een goed beloften team achter het eerste elftal.

Met twintig teams in de Jupiler League gaat het een lang seizoen worden en daarom heeft het fit houden van de selectie onze onverdeelde aandacht. Daarom werken we sinds dit seizoen samen met oud Cambuur-speler Rene van der Weij als fysieke trainer. Tevens is geïnvesteerd in een tracking system, waarmee alle trainings- en wedstrijddata voorhanden is per individuele speler en als team. Daarnaast wordt gewerkt met een fysiologisch meet- en performance systeem, waardoor de belasting en belastbaarheid van de spelers continu in de gaten wordt gehouden.

aw20160909-134395

De start van de competitie is met 8 punten uit 6 wedstrijden wisselvallig te noemen. De laatste thuiswedstrijd tegen Almere City was daarentegen een positieve indicatie van de kwaliteiten van het team. De statistieken, alhoewel niet zaligmakend, zijn misschien nog wel hoopgevender. Zowel aanvallend als verdedigend komen we als beste voor de dag, maar het moge duidelijk zijn dat dit zich zal moeten vertalen naar (meer) punten om onze doelstelling te behalen. Hier hebben we als club met deze staf en selectie overigens alle vertrouwen in.

Ook mooi om te constateren is de nog steeds massale en trouwe steun van onze achterban. Met ruim 5000 seizoenkaarten en ongeveer 1000 vaste sponsorkaarten is het stadion elke twee weken nog steeds goedgevuld.

Beloften en Jeugd
Vorig seizoen zijn we na het beëindigen van de samenwerking met FC Groningen weer gestart met een eigen beloften team. Misschien nog wel sneller dan verwacht en gehoopt hebben we hier in de afgelopen periode al de vruchten van mogen plukken. Zo hebben Jamiro Monteiro, Noureddine Boutzamar en Delvechio Blackson inmiddels een contract getekend en heeft Omar el Baad zijn debuut in het eerste al gemaakt.

Ook dit seizoen is het beloften team, onder leiding van Arne Slot en Dennis van der Ree, weer gevuld met jonge, talentvolle voetballers. Zij spelen hun wedstrijden in de Reservecompetitie Poule A (ook wel de Eredivisie voor beloften) en daarnaast worden er regelmatig wedstrijden georganiseerd tegen andere BVO’s of teams uit de 2e en 3e divisie.

Zoals al eerder gecommuniceerd zijn we inmiddels gestart met een volledige eigen jeugdopleiding. Naast de O13 en O15 hebben we kortom met O17 en O19 twee nieuwe teams die in competitieverband gaan spelen. Deze teams staan dit seizoen onder leiding van de volgende jeugdtrainers: Elwin van Keulen (O13), Fedrik Houtstra (O15), Jan Sierksma (O17) en Hugo Velame (O19). Hoofd opleidingen(HJO) is Sipke Hulshoff. Hij combineert dit met het assistentschap bij de eerste selectie.

_FHJ4229-g

Verder zijn er vele vrijwilligers bereid gevonden een bijdrage te leveren aan de hernieuwde jeugdopleiding. Zonder deze vrijwilligers kunnen we geen serieuze opleiding bouwen. We zijn eenieder daarom zeer erkentelijk voor dit enthousiasme en zijn/haar bijdrage.

Alle jeugdteams trainen en spelen overigens hun wedstrijden op het complex van SC Leovardia. Deze wedstrijden zijn altijd gratis te bezoeken en supporters zijn hierbij uiteraard van harte welkom.

Financieel/Bedrijfsvoering
De afgelopen seizoenen hebben we flink gewerkt aan het  financiële herstel van onze club. Met name de drie seizoenen in de Eredivisie hebben hier een positieve, maar zeker ook noodzakelijke bijdrage aan geleverd. In de komende jaren zullen we onze positie moeten blijven versterken om weer helemaal gezond te worden, maar wel zonder onze sportieve ambities uit het oog te verliezen.

Hoewel de externe accountant de boeken nog moet controleren ziet het er naar uit dat het seizoen ‘15/’16 zal worden afgesloten met een netto winst van circa een half miljoen euro. In de begroting was een behoorlijk lager resultaat begroot. Het resultaat is hoger uitgevallen door het (helaas) niet uitkeren van de handhavingspremies en de opbrengsten van uitgaande transfers (o.a. Reijnen en Ogbeche). De helft van deze transferopbrengsten is conform de afspraken doorgestort naar het Spelersfonds.

De teruggang naar de Jupiler League heeft uiteraard ook gevolgen voor de begroting. In het seizoen 2016-2017 werken we met een totale begroting van 5,4 miljoen euro. Ten opzichte van de Eredivisie begroting leveren we hiermee zo’n twee miljoen in. Deze terugloop wordt grotendeels veroorzaakt door een lagere uitkering van tv gelden, lagere recettes en verminderde sponsorinkomsten. Aan de uitgavekant  is de investering in een eigen jeugdopleiding in de begroting meegenomen.

Het aantal sponsoren is ondanks de sportieve stap terug stabiel gebleven. Hier zijn we onze sponsoren vanzelfsprekend zeer erkentelijk voor. Wel zijn er enkele sponsorcontracten vervallen die gelieerd zijn aan het Eredivisieschap. We werken dit seizoen met een sponsorbegroting van ruim 2,6 miljoen euro.

Supporterscoördinator
Vorige week konden we bekend maken dat Zoltan Szomoru de functie van supporterscoördinator gaat bekleden. Zoltan zal zich gaan richten op het supportersbeleid en als vertegenwoordiger van alle supporters communiceren met de BVO. Wij wensen Zoltan veel succes in zijn functie. Hij is te bereiken via supporterszaken@cambuur.nl.

FotovoorkeurZS

Maatschappelijk
De maatschappelijke projecten zijn zoals bekend onder gebracht bij de stichting Cambuur Verbindt. Ook komend seizoen zullen er weer tal van projecten worden voortgezet en opgestart. In het najaar zal er gestart worden met een nieuwe groep voor CambuurT Voetbal. Ook zijn de Old Stars alweer vol enthousiasme gestart met het nieuwe seizoen. Volg de maatschappelijk projecten en initiatieven via de website of op Twitter: @CambuurVerbindt.

Stadionzaken
Het nieuwe Cambuur stadion is een veelbesproken onderwerp in Leeuwarden en zeker bij iedereen die SC Cambuur een warm hart toedraagt. Er is hierbij vooral behoefte aan duidelijkheid. Op verzoek van de Gemeente Leeuwarden gaat het niet alleen meer over stadionontwikkeling, maar over de totale gebiedsontwikkeling. De beide ontwikkelaars zijn er voor de zomer in geslaagd om samen met de stakeholders te komen tot een gesloten business case en hebben deze overhandigd aan de Gemeente.

Afgelopen juli heeft de Gemeente op haar beurt in een brief aan de beide ontwikkelaars laten weten dit op korte termijn op de agenda te zetten. We hebben dan ook de verwachting dat in de komende maanden duidelijk gaat worden of de politiek de plannen zal omarmen.

Forumavond
Op maandag 3 oktober zal er door supportersvereniging Kern van Cambuur weer een forumavond worden georganiseerd. Hoofdgast op deze avond is trainer Rob Maas. Daarnaast zullen ook een tweetal spelers aanwezig zijn om alle vragen van de supporters te beantwoorden.

LEEUWARDEN , 19-08-2016 ,Cambuur Stadion , Jupiler League , SC Cambuur - De Graafschap trainer coach Rob Maas (Cambuur) foto: Dijks Fotografie

Morgenavond spelen onze mannen een uitwedstrijd bij Fortuna Sittard en volgende week is er zelfs een dubbel programma. Dinsdag gaan we eerst op bezoek bij FC Rijnvogels in de strijd om de KNVB-Beker en op de vrijdagavond komt Achilles ’29 naar Leeuwarden. Drie wedstrijden waarin we weer kunnen aanhaken bij de top van de ranglijst en het bekeravontuur een vervolg kunnen geven. Maar misschien nog wel belangrijker: een goede reeks zorgt voor vertrouwen. En als onze supporters en sponsoren iets verdienen na het afgelopen seizoen zijn het overwinningen en succes.

Op naar een fantastisch geel-blauw seizoen!

RvC en Directie SC Cambuur

Foto: www.dijksfotografie.com