058-2963300
SCC Update: Cambuur Komt Eraan (en onderzoekt juridische stappen)

SCC Update: Cambuur Komt Eraan (en onderzoekt juridische stappen)

28 april 2020, 21:30

Het was op zijn zachtst gezegd een enerverende week, met een dramatisch en onrechtvaardig einde voor alles en iedereen die onze club een warm hart toedraagt. Tijd voor een update.

De beslissing van de KNVB kwam werkelijk als een mokerslag voor ons. We hadden alle vertrouwen in de sportieve afwegingen van de bond. Na meer dan 75 % van de te spelen wedstrijden is de stand representatief voor de prestaties, al snappen we dat ADO Den Haag de handdoek nog niet had gegooid. Dat de UEFA voor de verdeling van de Europese plekken deze redenatie volgde, sterkte ons in de gedachte dat de conclusie ‘de huidige ranglijst is de eindstand’ ook door de KNVB opgevolgd zou worden. Sportief afrekenen hoort nou eenmaal bij topsport. Dat in ons geval de KNVB ervoor koos om RKC komend seizoen in de Eredivisie te laten voetballen en SC Cambuur veroordeeld is tot nog een jaar in de Keuken Kampioen Divisie voelt als zwaar onrecht. Naast het feit dat de stand is zoals die is (SC Cambuur 11 punten voor en RKC 11 punten achter), spreken de statistieken van de gezaghebbende databureaus boekdelen (SC Cambuur 99,5 % kans op promotie en RKC 0,15 % kans op handhaving).

Dat het coronavirus een verschrikkelijke invloed heeft op ons dagelijkse bestaan en dat gezondheid op dit moment het allerbelangrijkst is onderschrijven we volledig. Niet voor niets zijn wij als club zeer actief om met onze maatschappelijke stichting een bijdrage te leveren waar we kunnen. Maar dit mag nooit en te nimmer een reden zijn om een onrechtvaardig en onzorgvuldig besluit te vergoelijken. Ook in tijden van crisis is rechtvaardigheid een groot goed en daar zullen wij altijd voor blijven vechten.

We voelen ons hierbij enorm gesteund door het ongelofelijke aantal reacties uit de gehele voetballerij en van onze supporters en sponsoren in het bijzonder. De woede en het onbegrip is enorm en dit is niet afgenomen in de afgelopen dagen. Het beste jaar uit de clubhistorie met omgerekend 2,27 punten per wedstrijd wordt op zo’n manier van ons afgenomen en dat doet ongelofelijk veel pijn. Zwaarbevochten overwinningen in Nijmegen, Kerkrade en Almere, onvergetelijke voetbalavonden is ons eigen stadion tegen Go Ahead Eagles en Almere City. Een jaar lang bloed, zweet en tranen zou allemaal voor niks zijn geweest en dat is onverteerbaar. Wij voelen het dan ook als een plicht naar onze spelers, technische staf, medewerkers, supporters en sponsoren om dit onrechtvaardige besluit aan te vechten.

Dat vinden we zeker niet leuk om te moeten doen. Cambuur is een club die de KNVB altijd heeft gerespecteerd en altijd een bijdrage heeft geleverd aan het collectief. Financieel schrijven we als club al negen jaar op rij zwarte cijfers. Met onze geweldige achterban en sfeervolle stadion dragen we ons steentje bij aan de voetbalbeleving in Nederland. Het voelt alsof de bond onze belangen niet of onjuist afweegt en het is een enorme teleurstelling dat we deze stap moeten onderzoeken.

De club laat zich de komende periode juridisch vertegenwoordigen door mr. Dolf Segaar van het internationale advocatenkantoor CMS. Segaar is partner en bestuursvoorzitter van het kantoor en is gespecialiseerd in sportrecht. Hij heeft onder meer FC Twente bijgestaan in de juridische strijd tegen de KNVB. Vooralsnog houden we alle opties open en onderzoeken we gezamenlijk wat de meest kansrijke route naar rechtvaardigheid is. Waar het elkaar versterkt zullen we samen met De Graafschap optrekken in dit proces. Hier zal de komende dagen meer over bekend worden.

Het mag voor zich spreken dat we ook als we in het gelijk worden gesteld en alsnog de Eredivisieplek krijgen die ons toekomt niet blij zijn. Dat zou in de eerste plaats niet gepast zijn in de huidige omstandigheden en daarnaast maakt dit bizarre proces dat het leuke er in alles van af is. Komt er geen gerechtigheid, dan zullen we andermaal onze wonden likken en daarna volle bak verder bouwen aan de toekomst. Het zou niet het eerste trauma zijn in de historie van onze club en ook dit keer zullen we opstaan, maar wel met afstand de meest onrechtvaardige.

Ook financieel gezien heeft dit besluit natuurlijk een enorme impact. Vorige zomer hebben we eenmalig geld opgehaald om met een spelersfonds als vliegwiel het gewenste sportieve succes na te streven in de aanloop naar het nieuwe stadion. Daarnaast hebben we ons in januari serieus versterkt met als doel om de grote voorsprong die we hadden te behouden. Ook in de afgelopen weken hebben we knopen moeten doorhakken als het gaat om het verlengen van een viertal contracten. In de wetenschap dat de promotie ons sportief gezien vrijwel niet meer kon ontgaan hebben we daarin strategische keuzes gemaakt richting de Eredivisie. Dit maakt dat deze beslissing van de KNVB ons zo mogelijk nog harder raakt. Bij het uitblijven van promotie hebben we bovenop de coronacrisis nog een gigantische uitdaging die we op basis van onze sportieve prestaties dit seizoen niet hebben verdiend.

De komende dagen en weken zullen de ontwikkelingen en berichten in de media zich ongetwijfeld in een hoog tempo opvolgen. Feit blijft dat we met een Eredivisie van 20 clubs met goede solidaire afspraken over geldverdeling en flexibiliteit van gemeentes en overheden, de voetballerij een goede dienst hadden bewezen. Hoe het allemaal af gaat lopen weten we niet, maar zeker is wel dat wij strijdbaar zijn en dit zullen we blijven tot het bittere of bitterzoete einde.

Hoe dan ook, wanneer dan ook: Cambuur Komt Eraan!

Ard de Graaf & Gerald van den Belt
Directie SC Cambuur